Forskningsleder Marin Økologi
- Mekjarvik
heha@norceresearch.no
+47 51 87 55 02
BioSeaLice: Effekt av elektrisk felt som barriere mot spredning av lakseluslarver (Lepeophtheirus salmonis)
Målet med BioSeaLice-prosjektet er å fremskaffe ny grunnleggende og nødvendig biologisk kunnskap om lakselus for å forbedre effektiviteten av elektriske felt/elektriske gjerder som barriere mot lakselus på oppdrettsanlegg.
Lakselus er et stort problem på Vestlandet og rammer både vill laksefisk (laks, sjøørret) og laksefisk i oppdrett (lask, regnbueørret). Lakseluslarvene oppholder seg primært i øvre vannlag for å øke sjansene for å treffe på laks, som svømmer nær overflaten for å fylle svømmeblæren. Dette har ført til utviklingen av barriereteknologier som er utviklet for å hindre larvene i å komme inn i de øvre delene av merdene, men bruk av barrierer som luseskjørt og snorkelmerder kan medføre redusert vanngjennomstrømming i merdene og forringelse av vannkvaliteten i miljøet til oppdrettsfiskene.
Elektriske gjerder er en annen form for barriere som er en ikke-invasiv metode for å forebygge lakselusinfeksjon ved å forårsake fysisk skade på larve- og infektive stadier av lakselus (henholdsvis nauplius- og copepodittstadier), og uskadeliggjøre disse.
BioSeaLice skal bidra til å dokumentere biologisk effekt til elektrisk gjerde gjennom eksperimentelle forsøk, og har som mål å studere effekten av elektriske felt på larvestadier, bestemme dødelige nivåer, vurdere fysiologiske responser, restitusjonstid og evnen overlevende larver har til å infisere laks.
Denne kunnskapen er nødvendig for å oppnå best mulig effekt i videre fullskala testing av elektrisk gjerde som barriere mot lakselus på oppdrettsanlegg.
Kontaktperson
Prosjektfakta
Navn
BioSeaLice -- Effekt av elektrisk felt som barriere mot spredning av lakseluslarver (Lepeophtheirus salmonis)
Status
Aktiv
Periode
01.11.24 - 31.10.26
Sted
Mekjarvik