Gå rett til innhold
<
<
Ocean Charger - Maritim verdikjede for havvind med offshore energioverføring

Ocean Charger - Maritim verdikjede for havvind med offshore energioverføring

Havvind er ansett som et av de raskest voksende områdene i den grønne omstillingen, og derfor er det også fokus på klimagassutslippene fra skip som er involvert i installasjon, idriftsettelse og vedlikehold av vindparkene. Siden elektrisk kraft er tilgjengelig på vindparkene, er det mulig å lade batterier regelmessig og ofte. Batterier gir begrenset rekkevidde, men gir til gjengjeld en uovertruffen energieffektivitet på nær 90 % fra kilde til sluttbruker. Batterier er med andre ord den desidert beste måten å utnytte den elektriske energien på, og siden behovet for elektrisk energi øker, er dette svært viktig.

Prosjektet «Ocean Charger» skal utvikle, simulere og teste i full skala en skipsladeløsning som vil muliggjøre nullutslipps skipsoperasjoner på vindparkene. Dette vil fjerne mye av klimagassutslippene relatert til drift av vindparker. Prosjektet vil også se på hvordan denne løsningen kan utvides til andre skipstyper og -operasjoner, undersøke alternative typer energioverføring og hvordan slike operasjoner kan optimaliseres for å bruke minst mulig energi.

Skipsoperasjoner basert på batterilading er en innovativ og ny måte å drive skip på, og for at dette skal bli en etablert løsning er det avgjørende å standardisere løsninger i verdikjeden, samt å se på hvordan dette kan påvirke forretningsmodellene. Siden det antas at dette er avgjørende for å få fart på utviklingen mot nullutslippsskipsdrift på vindparker, vil prosjektet kartlegge tilgjengelige løsninger, vurdere og anbefale videre arbeid.

Kontaktperson

Geir Nævdal

Forsker I - Bergen

gena@norceresearch.no
+47 51 87 56 30

Prosjektfakta

Navn

Ocean Charger - Maritim verdikjede for havvind med offshore energioverføring

Status

Aktiv

Periode

15.02.23 - 31.12.25

Sted

Bergen

Forskningsområder

Forskningsgrupper

Forskningstemaer

Finansiering

The Industrial Development Corporation of Norway, Innovation Norway, Research Council of Norway (RCN)

Prosjekteier

Vard Design

Prosjektmedlemmer

Dag Haugland
Mateo Espitia Ibarra
Jon Are Wold Suul
Jørgen Bremnes Nielsen
Ahmad Hemmati

Samarbeidspartnere

Universitetet i Bergen, NORCE, SINTEF, Maritime Cleantech
Se alle prosjekter

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE