Gå rett til innhold
<
<
Nytt prosjekt skal gjøre det mulig å lade fartøy til havs

Nytt prosjekt skal gjøre det mulig å lade fartøy til havs

Aktuelt

Publisert: 21.12.2022
Oppdatert: 02.06.2023

Veronica Helle

Løsningen kan brukes når vindparker skal driftes og vedlikeholdes. Prosjektet ble i dag tildelt 38 millioner kroner fra Forskningsrådet.

Rune Rolvsjord, NORCE, NORCE-forsker, Geir Nævdal, leder en av arbeidspakkene i prosjektet Ocean Charger – om automatisering av operasjoner. Vard Design leder prosjektet., Geir Nævdal_Foto-Rune Rolvsjord-NORCE, ,

Kilde:
Rune Rolvsjord, NORCE

NORCE-forsker, Geir Nævdal, leder en av arbeidspakkene i prosjektet Ocean Charger – om automatisering av operasjoner. Vard Design leder prosjektet.

Havvindindustrien vokser raskt, både i Norge og internasjonalt. Det er derfor viktig å finne løsninger for hvordan man kan bygge ut og drive vindparker med lavest mulig karbonutslipp.

Batteridrevne fartøy gir maksimal energieffektivitet, men vil trenge løsninger for lading til havs for å kunne utføre drift og vedlikehold av vindparker på en utslippsfri, trygg og forsvarlig måte.

Utslippsfrie fartøy

Prosjektet Ocean Charger, som har fått støtte fra regjeringens Grønn Plattform-satsing, skal bidra til å utvikle og bygge ny maritim infrastruktur.

Planen er å sikre utspillsfri fartøysdrift ved å koble fartøy til strømnettet i vindparken og lade batterier regelmessig. Vard Design leder prosjektet sammen med søsterselskapene Seaonics og Vard Electro. Partnere er Rem Offshore, Solstad Offshore, SINTEF Energi, SINTEF Ocean, DigiCat, Sustainable Energy, Equinor, Source Energie, Corvus Energy, Plug, Shoreline, Marin Energi Testsenter, NORCE, Universitetet i Bergen og Maritime CleanTech.

Fartøy som skal drifte og vedlikeholde vindparker bruker i dag fossilt drivstoff. Dette utgjør en betydelig andel av de totale utslippene i vindparkens levetid, og må erstattes med utslippsfrie løsninger.

Tid, penger og energi

– Vi i NORCE skal finne ut hvordan vi kan automatisere lading til havs og drift og vedlikehold av vindparker og andre installasjoner. Hensikten er å spare tid, penger og energi, sier Geir Nævdal, forsker i NORCE, og leder av et delprosjekt om automatisering.

– For NORCE vil dette prosjektet også bidra til styrke våre aktiviteter rettet mot det grønne skiftet, og utfylle våre aktiviteter rettet mot havvind og batteridrevne maritime operasjoner. Vi vil også jobbe med forretningsmodeller som kan gjøre et grønt skifte mulig i prosjektet, sier Nævdal.

Flere næringer

NORCE skal også finne ut om lading til havs har et potensiale i andre havnæringer, som petroleum, fiskeri og offshore oppdrett.

– Tett kontakt med blant annet vindparkutbyggere og energiselskap er viktig for å lykkes. En offshore ladestruktur for batteridrevne fartøy er selve «the holy grail» når det gjelder batteridrift, sier Atle Blomgren, seniorforsker i NORCE.

Grønn Plattform

Prosjektet er en del av Regjeringens Grønn Plattform-satsing. Hensikten med disse prosjektene er å støtte forsknings- og innovasjonsdrevet grønn omstilling i næringslivet. Gjennom Grønn Plattform ønsker regjeringen å utløse mer og raskere investeringer i grønne, bærekraftige løsninger og produkter.

Vard, Batteridrevet fartøy, designet av Vard., Ocean charger Vard, ,

Kilde:
Vard

Batteridrevet fartøy, designet av Vard.

Geir Nævdal

Forsker I - Bergen
gena@norceresearch.no
+47 51 87 56 30

Atle Blomgren

Seniorforsker - Stavanger
atbl@norceresearch.no
+47 51 87 51 24

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev