Integrated Carbon Observation System (ICOS)-Norway and Ocean Thematic Centre
Kunnskap gjennom observasjoner
Integrated Carbon Observation System (ICOS) er en europeisk forskningsinfrastruktur som danner et observasjonssystem for å måle og vurdere atmosfærens konsentrasjon av drivhusgasser, og sikre uavhengige og pålitelige karbonmålinger. Gjennom observasjoner har ICOS som mål å gi kunnskap om hvordan samfunnene har lykkes med å redusere sine utslipp av drivhusgasser, og hvordan utslippene er fordelt regionalt.
ICOS-Norway er den norske delen av ICOS. Når infrastrukturen og instrumenteringen er på plass, vil den levere standardiserte og høykvalitets karbondedata fra ulike steder og plattformer. Det nye observasjonssystemet vil være et viktig verktøy for å verifisere Norges og EU's innsats for å begrense klimaendringer.
De norske stedene inkluderer luftmålingstårn i Sør-Norge og på Svalbard, en skogstasjon i sørøst-Norge (Hurdal), og bruk av to forskningsskip og to kommersielle skip i Nord-Atlanteren, Norskehavet og områdene rundt Svalbard. Data fra de forskjellige plattformene integreres og gjøres tilgjengelig for karbonsystemforskere og ulike interessenter som forskningsmiljøer, nasjonale byråer, olje- og energiselskaper, og fiskeriindustrien. ICOS legger vekt på fri og åpen tilgang til data og visualiseringer for enkel forståelse.
ICOS-Norway koordineres av NORCE, med samarbeidspartnere på UiB, NILU, NIBIO, NPI, IMR og CICERO.
The Ocean Thematic Centre (OTC) er en av fire sentrale enheter innenfor ICOS. Den marine delen av ICOS gir langsiktige oseaniske observasjoner som er nødvendige for å forstå den nåværende tilstanden og bedre forutsi fremtidig atferd i den globale karbonsyklusen og utslipp av klimarelevante gasser. OTC koordinerer for tiden tjueen havstasjoner fra syv land som overvåker karbonopptaket og kullutslippene i Nord-Atlanterhavet, Norskehavet, Østersjøen og Middelhavet. Målemetodene inkluderer prøvetaking fra forskningsskip, fortøyninger, bøyer og kommersielle skip som er utstyrt med moderne karbonatsensorsystemer. Målet er å sikre høykvalitetsmålinger av drivhusgasskonsentrasjoner som er uavhengige, transparente og pålitelige. Dette overvåkingssystemet vil støtte regjeringenes innsats for å begrense klimaendringer, samt holde dem ansvarlige for å nå sine begrensningsmål. OTC er vertskap for NORCE, Universitetet i Bergen, Universitetet i Exeter og National Oceanography Centre.
ICOS Norway og OTC ble offisielt lansert i april 2016.
Prosjektfakta
Navn
Integrated Carbon Observation System (ICOS)-Norway and Ocean Thematic Centre
Status
CONCLUDED
Periode
01.04.16 - 31.03.21