Sjefsforsker
- Stavanger
pebr@norceresearch.no
+47 51 87 50 77
+47 920 19 066
HarvRESt - Harnessing the vast potential of Renewable Energy Technologies for sustainable farming
Røysland Gård, i Bjerkreim, Norge, er en av fire piloter i EU-prosjektet HarvRESt. I dette tilfellet hjelper NORCE til med å analysere hvordan man kan utvikle og utvide et smart energisystem som støtter fullstendig avkarbonisering av alle aktiviteter på gården, inkludert slakteriet. Foto: Paal Christensen, Nyyyt AS.
Røysland Gård: En pilot i HarvRESt-prosjektet
Røysland Gård, en gård i Bjerkreim, Norge, er en av fire piloter i EU-prosjektet HarvRESt.
Gården utfører alle trinn i produksjonen av høykvalitets kjøttprodukter, fra oppdrett av dyr til lokalt salg, slakting og distribusjon av de ferdige produktene.
NORCEs bidrag til energiintegrasjon
I denne piloten bidrar NORCE til integrasjonen av ulike lokalt tilgjengelige energikilder på gården, smart drift av energisystemet og avkarboniseringsprosessen av alle aktiviteter på gården.
HarvRESt-prosjektet fokuserer på å styrke bruken av fornybare energiteknologier (RES) sammen med bærekraftige jordbruksmetoder. Målet med prosjektet er å hjelpe landbruks- og næringsmiddelindustrien med å oppnå ekstra fordeler gjennom integrering av RES og smart drift av energisystemene deres, øke deres energiuavhengighet og -sikkerhet samt redusere karbonutslipp fra matproduksjon.
Felles utvikling av smarte energisystemer
Løsningene som utvikles i HarvRESt-prosjektet, vil bli tilpasset ulike forhold og ulike typer gårder gjennom pilotprosjekter i Italia, Danmark, Spania og Norge. NORCE arbeider med utviklingen av den norske piloten i samarbeid med Grønn Gårdsenergi AS (GGE), et selskap eid av bøndene på Røysland Gård i Bjerkreim i Rogaland.
GGE og NORCE vil sammen utvikle og utvide et smart energisystem med integrerte lokale fornybare energikilder som støtter den fullstendige avkarboniseringsprosessen på Røysland Gård. Det vil bli gjennomført en grundig undersøkelse av hvordan sentralisert og optimalisert styring av gårdens energiressurser kan utnyttes.
Den norske piloten vil også håndtere samspillet mellom energilagringssystemet og de ulike fornybare energikildene. Videre vil det bli gjennomført studier for å koordinere gårdens aktiviteter for å optimalisere bruken av tilgjengelige ressurser.
Med GGE sin interesse for å utnytte gjødselavfall til biogassproduksjon og installasjon av kombinert varme- og kraftanlegg, vil den norske piloten etablere synergier med Sorigués HarvRESt-aktiviteter samt den danske piloten for å utforske implementering av denne teknologien og overføring av partneres løsninger.
Fakta om HarvRESt
HarvRESt-prosjektet er lansert for å møte behovet for økt bruk av fornybare energiteknologier (RES) sammen med bærekraftige jordbruksmetoder, med sikte på å hjelpe landbruks- og matindustrien med å redusere karbonutslipp.
Å bestemme hvordan grønn energi best kan integreres på en gård er imidlertid ikke uten utfordringer. Beslutningen er kompleks og innebærer mange faktorer. HarvRESt vil derfor jobbe med løsninger som kan gjøre dette enklere.
Totalt deltar 16 partnere fra Spania, Norge, Italia, Belgia, Kypros, Danmark og Nederland i HarvRESt. Se alle partnerne her.
Kilde:
Nyyyt AS, Grønn Gårdsenergi AS (GGE)
Røysland Gård i Bjerkreim i Rogaland, Norge.
Flere detaljer om den norske piloten
Grønn Gårdsenergi AS har salg av kjøttprodukter av svært høy kvalitet som en del av sin forretningsmodell.
Energibesparelser spiller en avgjørende rolle for bærekraftig utvikling innen kjøttforedling. Energikostnader utgjør den fjerde største driftskostnaden for mange aktører innen husdyr- og kjøttproduksjon.
Ved å bruke organisk avfall som energikilde i prosessen unngår man behovet for transportkapasitet og beveger seg mot en sirkulær prosess. Konseptet til Grønn Gårdsenergi representerer et paradigmeskifte innen jordbruk, med fokus på høy kvalitet og bærekraftige prosesser.
Kilde:
NORCE
HarvRESt og NORCE tanker om hvordan energisystemer kan bli på Røysland Gård.
Mål for demonstrasjonen
All energi som kreves skal produseres lokalt ved hjelp av fornybare energikilder (solenergi, biogass, vind og muligens vannkraft) i kombinasjon med optimalisert energieffektivitet.
Lukket kretsløpsproduksjon:
- Lokal utnyttelse av avfallsstrømmer som råstoff (f.eks. kjøttavfall til energiproduksjon).
- Biogassanlegg basert på husdyrgjødsel og slakteriavfall.
- Produksjon av biokull fra avfall (sammen med syntesegass).
- Kombinert varme- og kraftanlegg (CHP) for bruk av gass til strøm og oppvarming.
- Vedflisbasert kjele.
Omfang av demonstrasjonen:
Aktiviteter for å nå målene som skal implementeres som en del av demonstrasjonsprosjektet:
- Installasjon og integrering av energiproduksjonsteknologier, inkludert biogassproduksjon.
- Innføring av energieffektiviseringstiltak i produksjonsprosessen uten å gå på bekostning av de høye kvalitetsstandardene.
- Matching og kartlegging av energiproduksjon og produksjonsprosesser (energistyringssystem, produksjonskontroll og ledelse).
- Overvåking og diagnostikk av hele systemet for kontinuerlig tilsyn og tidlig oppdagelse av avvik, med mulig integrering av tidlig varsling (energianlegg og matproduksjonsprosess).
Ønsket resultat og påvirkning:
- 100 % dekning av energibehovet med lokale fornybare kilder.
- Full utnyttelse av alt organisk avfall til biogass og energiproduksjon.
- Forbedret energieffektivitet i prosessen med minst 35 % sammenlignet med tradisjonelle prosesser.
- Energienheter i gårdens mikronett (eid av bonden).
- Sikre en trygg og pålitelig matproduksjon, selv i krisetider.
- Bidra med overskuddsenergi til strømforsyningen.
Forventet resultat:
Konseptet med en lukket, lokal produksjonskjede basert på tilgjengelige lokale fornybare energikilder vil bidra til å redusere karbonutslipp, øke energisikkerheten og gi mer effektiv energibruk.
Resultatene på gården vil oppnås gjennom:
- Økt energieffektivitet i hele produksjonsprosessen.
- Energiintegrasjon på tvers av ulike lokale bærekraftige energibærere (elektrisitet, varme og biogass).
- Bruk av integrert overvåkning og tidlig varslingsverktøy.
Gjennom redusert energiforbruk, integrasjon av lokale fornybare energikilder og effektiv avfallsutnyttelse på gården, vil en nesten sirkulær og bærekraftig tilnærming oppnås.
Bruken og integreringen av lokale fornybare energikilder vil redusere drivhusgassutslippene fra produksjonskjeden betydelig, med mål om nesten null utslipp.
Kommunikasjon og formidling:
Nært samarbeid med lokale, regionale og nasjonale forretningspartnere, foreninger og politikere, kombinert med bruk av piloten som en demonstrasjonsplattform for den helhetlige tilnærmingen, vil øke bevisstheten om prosjektets utvikling og resultater blant interessenter og et bredere publikum.
I tillegg vil det arrangeres workshops og seminarer for å øke spredningen av prosjektet.
Kontaktperson
Forsker III
- Stavanger
dmiv@norceresearch.no
+47 51 87 52 97
Prosjektfakta
Navn
HarvRESt - Harnessing the vast potential of Renewable Energy Technologies for sustainable farming
Status
Periode
01.01.24 - 31.12.26
Sted
Stavanger