Gå rett til innhold
<
<
EU Horizon-prosjektet ROBINSON baner vei for fortsatt suksess

EU Horizon-prosjektet ROBINSON baner vei for fortsatt suksess

Aktuelt

Publisert: 02.12.2024
Oppdatert: 12.12.2024

Gunn Janne Myrseth

206 millioner kroner fra Enova går til utvidelse av et lokalt hydrogenanlegg. Anlegget som ble åpnet i Egersund for nesten ett år siden, vil levere 2 700 tonn hydrogen årlig.

Dalane Energi, Her på Eigerøy i Egersund i Rogaland, ligger hydrogenfabrikken. Fabrikken er en av pilotene i EU Horizon-prosjektet ROBINSON., Hele eigerøya med fabrikk, ,

Kilde:
Dalane Energi

Her på Eigerøy i Egersund i Rogaland, ligger hydrogenfabrikken. Fabrikken er en av pilotene i EU Horizon-prosjektet ROBINSON.

NORCE var sentral i oppstarten av EU Horizon-prosjektet ROBINSON, som førte til installasjonen av 1 MW hydrogenanlegget som åpnet sist vinter. Utvidelsen av fabrikken vil nå sette Egersund Havn på kartet som et viktig knutepunkt for grønn skipsfartsdrivstoff.

- Dette er et solid bevis på at ROBINSON har vært av stor betydning for utviklingen av bærekraftige energiløsninger på industrialiserte øyer, sier Arild Stapnes Johnsen.

Han er leder for teknologi og utvikling i Dalane Energi som på vegne av konsortiet i Egersund driver den nybygde fabrikken som mottok finansieringen på 206 millioner kroner. Eier av fabrikken er Kaupanes Hydrogen AS, eid av Dalane Energi, Eigersund Næring og Havn samt Hydrogen Solutions AS.

Johnsen fortsetter:

– Ingen ROBINSON – intet hydrogenanlegg! En stor takk til dem som så ROBINSON-prosjektet som en mulighet.

Det EU-finansierte Horizon-prosjektet ROBINSON startet i 2020 for å utvikle og demonstrere et integrert energikonsept på Eigerøy for å redusere karbonutslipp på øyer ved å være svært fleksibelt og tilpasningsdyktig.

Fleksibiliteten i konseptet gjør det mulig å tilpasse til andre (europeiske) øyer og støtte dem i overgangen og avkarboniseringen av deres energisystemer.

Eigerøy er pilotøya i prosjektet, sammen med Western Isles og Kreta.

Regionen Rogaland vil med denne utvidelsen ved fabrikken øke sin økonomiske betydning og attraktivitet som en del av denne første hydrogenverdikjeden i drift. Hydrogenkjeden i Norge er også viktig internasjonalt og bringer Europa ett skritt nærmere sine ambisiøse mål om netto nullutslipp.

Dette er pionerer som baner vei for hydrogen og sikrer forsyningskjeden langs norskekysten.

Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova

I oktober 2024 finansierte ENOVA totalt fem hydrogenproduksjonsprosjekter med en samlet ramme på 777 millioner kroner, inkludert fabrikken på Eigerøy. Disse fem prosjektene vil bli del av et nettverk av hydrogenprodusenter som strekker seg fra Slagentangen utenfor Tønsberg i sørøst til Bodø i nord.

ENOVA-initiativet har som mål å være et springbrett for bruk av hydrogen som energibærer på båtene langs norskekysten.

På Eigerøy vil ENOVA-støtten muliggjøre utvidelsen av det 1 MW-anlegget som ble installert gjennom ROBINSON, opp til et 21 MW hydrogenanlegg. Dette vil gjøre Egersund Havn til et viktig knutepunkt for grønt drivstoff til skip.

Det nåværende 1 MW-anlegget på Kaupanes leverer komprimert hydrogen av brenselcellekvalitet, lagret i containere. Disse kan løftes direkte om bord i skip fra kaien, noe som gjør etterfylling med hydrogen enklere. Kapasiteten til det nye anlegget vil være 7600 tonn årlig. Det oppgraderte anlegget er planlagt å være i drift i 2027.

– Dette er pionerer som baner vei for hydrogen og sikrer forsyning langs norskekysten. Dette vil gjøre hydrogen mer tilgjengelig for dem som ønsker å investere i bærekraftig skipsfart, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova, i en pressemelding.
ENOVA, Hydrogenløypa langs norskekysten., 522f9217 848f 4413 b392 b7fa576f7363 w 960, ,

Kilde:
ENOVA

Hydrogenløypa langs norskekysten.

EU-finansierte ROBINSON utløser transformativ utvikling




– Denne nye investeringen i Rogaland er et godt eksempel på hvordan et EU-finansiert prosjekt kan kickstarte en lokal økonomisk og energimessig transformasjon, sier Sara Vinklatova, strategisk EU-rådgiver ved NORCEs internasjonale enhet.

Vinklatova spilte en nøkkelrolle i forberedelsene av ROBINSON-prosjektet for EU-søknaden sammen med NORCEs sjefsforsker Peter Breuhaus som sier:

– Det er spennende å se hvordan ROBINSON-prosjektet initierer oppfølgingsaktiviteter og bidrar til å akselerere prosessen mot avkarbonisering. Jeg tror denne akselerasjonen av overgangen er helt nødvendig, noe som kanskje også bekreftes av den nylig publiserte Energy Transition Outlook Norway 2024.
– Tilbake i 2019, da ROBINSON ble forberedt for innsending til EU, hvem kunne ha trodd at det, nesten 6 år senere, ville utløse så viktige investeringer i fornybar teknologi? sier Vinklatova.
Dalane Energi, Hydrogenfabrikken på Eigerøya som blir del av den første norske operative hydrogenverdikjeden., Hydrogenfabrikk eigerøya Dalana Energi, ,

Kilde:
Dalane Energi

Hydrogenfabrikken på Eigerøya som blir del av den første norske operative hydrogenverdikjeden.

I 2020 ble ROBINSON-prosjektet lansert under Horizon 2020 som et samarbeid mellom 18 partnere fra 10 land.

Prosjektets mål var å avkarbonisere øyer ved å utvikle et intelligent, fleksibelt og modulært energistyringssystem, bedre integrere fornybare energikilder, skape industriell symbiose og optimalisere samt validere andre innovative teknologier.

Av de 18 partnerne var 5 fra Norge: NORCE, Eigersund Næring og Havn KF, Prima Protein AS, Dalane Energi AS og Energy Innovation AS.

ETN Global fra Belgia (Energy and Turbomachinery Network) er prosjektets offisielle koordinator, NORCE med Peter Breuhaus har ansvaret for den vitenskapelige koordineringen, og LEITAT (Spania) håndterer de administrative og økonomiske oppgavene.

Breuhaus forklarer at arbeidet med ROBINSON startet tidlig gjennom en initiativ fra Energy Innovation og en workshop i Egersund om et energikonsept for og avkarbonisering av Kaupanes på Eigerøy.

Dette ble etterfulgt av et forprosjekt for å evaluere mulige konsepter for et integrert energisystem. Prosjektet ble koordinert av Energy Innovation og gjennomført av NORCE i nært samarbeid med lokale interessenter.

– Vi startet deretter en søknadsprosess med de fleste partnerne fra forprosjektet. ETN Global, LEITAT og NORCE som et team jobbet med søknaden sammen. Det resulterte i ROBINSON-prosjektet.

NORCEs rolle i prosjektet var:

  • Vitenskapelig koordinering
  • Konseptforbedring
  • Involvering av interessenter
  • Støtte til pilotinstallasjonen

Alle utviklede komponenter i ROBINSON ble koblet sammen og intelligent styrt gjennom et innovativt energistyringssystem.

Avkarboniseringen var hovedsakelig knyttet til å redusere bruken av LNG i produksjonen av fiskefôr og i transport. Det overordnede målet med ROBINSON var imidlertid å demonstrere det integrerte energisystemet, dets potensial for å redusere klimagassutslipp og hvordan full avkarbonisering kan oppnås ved videre oppskalering.

NORCE bidro med sin kompetanse og erfaring innen termiske og elektriske energisystemer, samt integrering av energisystemer og ferdigheter innen interessentinvolvering (samfunnsvitenskap).

EU-prosjekter kan skape nye forretningsmuligheter og bidra til avkarbonisering av lokale industrier, transport og boliger.

Sara Vinklatova

I 2025, mens ROBINSON-prosjektet nærmer seg slutten, har hele regionen gjennomgått en betydelig transformasjon og er forpliktet til å fortsette veien mot full avkarbonisering.

– ROBINSON var en virkelig suksess fordi flertallet av komponentene ble vellykket installert og integrert i systemet.

Vi demonstrerte systemintegrasjonen, utviklet et verktøy for å evaluere livssykluspåvirkningen under konseptutviklingen, samt en solid strategi for replikering.

Dalane Energi utviklet en ny virksomhet knyttet til hydrogen (Kaupanes Hydrogen AS), som ikke var en del av deres portefølje før ROBINSON.

De installerte til og med en større elektrolysør enn planlagt, med området klargjort for ytterligere kapasitetsøkning. Nå har de fått støtte til dette, sier Breuhaus.
Egersund Næring & Havn ser også fordelene ved integrasjonen, og som et resultat pågår flere aktiviteter, inkludert diskusjoner om plassering av Flex2Power-prototypen i området, og deltakelse i flere EU-finansierte prosjekter. Det er også planer om et landbasert rekeoppdrettsanlegg på Eigerøy, som vil bruke overskuddsvarme (f.eks. fra elektrolysøren og Prima) og sannsynligvis oksygenet fra elektrolysøren.

Breuhaus forklarer at NORCE fortsatt samarbeider med partnerne i Egersund.

– Sammen med dem sikter vi på å fortsette avkarboniseringsprosessen og opprette et energisenter. Egersund Næring & Havn har, sammen med Dalane Energi, fått støtte fra Innovasjon Norge til et nytt prosjekt, “Sirkulære Kaupanes”, der NORCE også vil være involvert. Prosjektet starter i januar 2025.
– Denne økonomiske støtten fra ENOVA til aktiviteter basert på ROBINSON-prosjektet viser hvordan målrettet og godt forankret samarbeid innen EU-finansiert forskning kan påvirke utviklingen av norske regioner positivt. Som vist i dette eksemplet, kan EU-prosjekter skape nye forretningsmuligheter og bidra til avkarbonisering av lokale industrier, transport og boliger, understreker Vinklatova.

En rekke finansieringsordninger er tilgjengelige under Horizon Europe, Europas største program for forskning og innovasjon, og etterfølgeren til Horizon 2020. Programmet fokuserer på banebrytende vitenskapelige ideer, globale samfunnsutfordringer og industriell konkurranseevne, samt utvikling av disruptive innovasjoner.

Kontakter

Peter Breuhaus

Sjefsforsker - Stavanger
pebr@norceresearch.no
+47 51 87 50 77
+47 920 19 066

Mohammad Mansouri

Seniorforsker - Stavanger
mman@norceresearch.no
+47 51 87 51 12

Sara Vinklatova

EU strategisk rådgiver - Oslo
sara@norceresearch.no
+47 56 10 70 21

ROBINSON

Vil du lære mer om prosjektet, besøk deres hjemmeside

https://www.robinson-h2020.eu/