Gå rett til innhold
<
<
CONWIND - smart kontrollteknologi for havvindparker

CONWIND - smart kontrollteknologi for havvindparker

Nicholas Doherty, , Nicholas doherty p ON Bh Dy O Fo M unsplash, <p><a href="https://unsplash.com/photos/pONBhDyOFoM">Unsplash </a></p>, Offshore windfarm

Kilde:
Nicholas Doherty

Lønnsomheten til en vindpark er påvirket av vindskyggene laget av turbinene. Vindskygger er bevegelige turbulente vindfelter med lavere gjennomsnittlig vindhastighet.

Den økende størrelsen på turbinene til havs leder til større vindskygger, og styringen av disse (gjennom å styre turbinene) kan ha stor innflytelse på energiproduksjonen og på slitasjen på turbinene.

Lønnsomheten til vindparken er også knyttet til gode produksjonsestimat eller produksjonsmål, som er lettere å oppnå gjennom smart og koordinert kontroll av turbinene.

For å bedre eksisterende kontrollalgoritmer for turbiner trenger vi en rask og pålitelig prediksjon av innkommende vindfelt.

Vi er spesielt interessert i korttidsprediksjon, som dekker tidsperioden fra 5 minutter og opp imot en time. Forbedringer i prediksjonen vil bli basert på bedre integrering av måledata i vindmodelleringen, samt gjennom maskinlæring.

Neste steg er å oppnå effektive numeriske modeller som vil beregne bevegelsen til vindskyggene i vindparken og hvordan de vil påvirke turbinene. I kombinasjon med forbedret vindprediksjon kan vi lage en vindparkmodell som kan brukes av styresystemet.

Vi vil bruke statistikk for å estimere usikre parametere, og både fysiske modeller og maskinlæringsteknikker vil bli analysert.

Målet for styringssystemet er å redusere kreftene turbinene blir utsatt for og fordele slitasjen, samtidig som en opprettholder eller øker energiproduksjonen i henhold til hva som er mulig eller ønsket leveranse på distribusjonsnettet.

Basert på vindparkmodellen og innkommende data vil styringssystemet sende de nødvendige beskjedene til alle turbinene i parken.

Prosjektet vil etterprøve de oppnådde resultatene gjennom testing i vindparker eller på laboratorienivå i Kina eller Norge, eller gjennom numerisk validering der dette er aktuelt.

Kontaktperson

Annette Fagerhaug Stephansen

Forskningsleder Digitale system - Bergen

anst@norceresearch.no
+47 402 23 815

Prosjektfakta

Navn

CONWIND - smart kontrollteknologi for havvindparker

Status

CONCLUDED

Periode

01.01.20 - 31.12.23

Sted

Bergen

Totalt budsjett

25.000.000 NOK

Forskningsområder

Forskningsgrupper

Forskningstemaer

Finansiering

Research Council of Norway (RCN)

Prosjekteier

NORCE

Prosjektmedlemmer

Vasileios Tsiolakis
Hoang Hai Bui
Spyridon Chapaloglou
Farid Khazaeli Moghadam
Martin Flügge
Mostafa Bakhoday Paskyabi
Trond Kvamsdal
Valentin Bruno Chabaud
Konstanze Kölle
Karl Otto Merz

Samarbeidspartnere

Universitetet i Bergen, NTNU, SINTEF Energi, Equinor Energy AS, WindSim AS, North China Electric Power University, Shanghai Jiao Tong University, Hohai University, North China University of Water Resources and Electric Power, Nanjing University of Science and Technology, China Three Gorges New Energy Co, Ltd, Goldwind Co. Ltd
Se alle prosjekter

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev