Gå rett til innhold
<
<
ALGAESOL: Sustainable aviation and shipping fuels from microalgae and direct solar BES energy

ALGAESOL: Sustainable aviation and shipping fuels from microalgae and direct solar BES energy

, Foto: Andreas R. Graven, Dorinde kleinegris2 mikroalge reaktor marineholmen, ,

Foto: Andreas R. Graven

Prosjektet ALGAESOL er et av de nylig finansierte Horizon Europe-prosjektene under 'Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA), European Commission Agency' som håndterer dekarbonisering og bærekraftig vekst.

Med de presserende utfordringene med klimaendringer, ressursutarming og energisikkerhet, er det av ytterste viktighet å jobbe mot en mer bærekraftig og mangfoldig energilandskap. Blant annet må vi utnytte solens kraft til å generere ren og fornybar energi. Dette vil bidra til å redusere utslipp av klimagasser, begrense klimaendringene, samt fremme teknologisk innovasjon, skape arbeidsplasser og bidra til energiuavhengighet.

Innenfor denne konteksten foreslår ALGAESOL en ambisiøs og effektiv FoU-plan for å utvikle flere løsninger for bærekraftig konvertering av sollys til drivstoff. For å oppnå dette vil prosjektet fremme det nåværende kunnskapsnivået, samtidig som det skaper og konsoliderer nye verdikjeder for skips- og flydrivstoff basert på mikroalger og direkte solenergi-teknologier.

Det primære målet med ALGAESOL-prosjektet er å utvikle kostnadseffektive, bærekraftige og fornybare fly- og skipsdrivstoff basert på nyskapende mikroalger og direkte solenergiproduksjon- og renseteknologier, med det formål å akselerere utskiftingen av fossilbaserte energiteknologier.

ALGAESOL vil utvikle og evaluere flere løsninger for bærekraftig konvertering av sollys til drivstoff. Prosjektet vil øke det nåværende kunnskapsnivået ved å skape og konsolidere nye verdikjeder for skips- og flydrivstoff basert på mikroalger og direkte solenergi-teknologier. ALGAESOL vil redusere produksjonskostnadene med 25% og forbedre effektiviteten ved å konvertere solenergi, karbondioksid (CO2) og organisk avfall til fornybart metanol (CH3OH), metan (CH4) og biooljer, som danner grunnlaget for fly- og skipsdrivstoff. Forskjellige systemer (biologiske, fotoelektrokjemiske, elektrokjemiske og bioelektrokjemiske) vil bli evaluert, og smart reaktordesign vil kombineres med prosessforbedringer. Målet er å utvikle strategier for kontroll av mikrobiell forurensning, øke effektiviteten i konvertering av solenergi til kjemisk energi, og forbedre algeartenes evne til å generere overproduserte lipider, som lett kan utvinnes etterfulgt av innovativ rense- og hydroprosesserings-teknologi for å produsere drivstoffene. Økt bærekraftighet av utviklede drivstoff er også basert på en sirkulær bioøkonomisk tilnærming ved bruk av avfallsstrømmer, og omtrent 80% av restbiomassen som genereres i ALGAESOL-verdikjeden vil bli resirkulert som input til konverteringsprosessen. Økonomisk og miljømessig bærekraftighet, så vel som sosial bærekraftighet, vil veilede design og skalering av prosessen og for hele verdikjeden i tråd med Europas grønne avtale-prioriteringer. Det vil brukes beregningsmodellering og prosesssimuleringer, livssyklusanalyser (LCA), livssykluskostnader (LCC) og sosiale livssyklusanalyser (S-LCA), samt praktiske ingeniørtilnærminger. Gjennom en slik tilnærming forventes en generell reduksjon av miljøpåvirkningen ved produksjon av biobrensel på omtrent 20% i forhold til dagens prosesser. Prosjektet vil styrke den europeiske vitenskapelige basisen, teknologilederskapet og konkurranseevnen gjennom internasjonale samarbeid.

ALGAESOL startet formelt 1. mai 2024 og vil vare i tre år.

Prosjektfakta

Navn

ALGAESOL: Sustainable aviation and shipping fuels from microalgae and direct solar BES energy

Status

Aktiv

Periode

01.05.24 - 30.04.27

Sted

Bergen

Totalt budsjett

63.000.000 NOK

Forskningsområder

Forskningsgrupper

Finansiering

EU – Horizon Europe (EC/HEU)

Prosjekteier

NORCE

Prosjektmedlemmer

Xavier Ponte Font

Samarbeidspartnere

Acondicionamento Tarrasense Associacion (ES), Universitat de Girona (ES), Danish Technological Institute (DK), SIMTECH GmbH (AT), SOCAR Turkey Arastirma Gelistirme ve Inovasyon Anonim Sirketi (TR), and AMIRES s.r.o. (CZ).