Gå rett til innhold
<
<
Kunstig intelligens forbedrer tolletatens datagrunnlag

Kunstig intelligens forbedrer tolletatens datagrunnlag

Mark Purnell / Tolletaten, Bilde av containere med tollere i norsk havn., Tolletaten no, ,

Kilde:
Mark Purnell / Tolletaten

Bilde av containere med tollere i norsk havn.

Hva gjør vi?

Vi gjør en jobb for å sikre at varedeklarasjon på varer som er på vei inn og ut av Norge, er korrekte.

Dette er et kunstig intelligens(KI) prosjekt der vi kjører maskinlæring på alle disse toll deklarasjonene. Ved hjelp av KI sammenligner vi avsender og mottaker med tidligere varedeklarasjoner far de samme, og finner likheter mellom disse.

Tollvesenet møter den daglige oppgaven med å motta og administrere deklarasjoner for varer som krysser den norske grensen. Den manuelle utfyllingen av disse erklæringene øker likevel sannsynligheten for feil på grunn av potensiell feilskriving eller inkonsekvens fra ulike kilder. Følgelig utgjør det en betydelig utfordring å opprettholde et nøyaktig og oppdatert arkiv over utenlandske enheter og tilhørende erklæringer. Selve volumet og frekvensen av innkommende deklarasjoner, kombinert med de omfattende lagringskravene, gjør manuell validering eller grunnleggende "fuzzy matching" upraktisk, og det er her kunstig intelligens kommer inn i bildet.

Hva er enhetsoppløsning?

Enhetsoppløsning eller entity resolutioner en gren av kunstig intelligens som tar sikte på å identifisere dataposter som tilhører det samme virkelige objektet. Applikasjonene spenner over ulike områder, inkludert matching av kunderegistre, helsejournaler, økonomiske transaksjoner og, i denne sammenheng, identifisering av utenlandske avsendere og mottakere. Dette er spesielt verdifullt når du slår sammen data fra forskjellige kilder, og hjelper til med kundeadministrasjon og svindeloppdagelse. Tollvesenet drar nytte av enhetsoppløsning ved å oppdage lignende utenlandske enheter, og dermed fange opp en mer omfattende datarepresentasjon av varestrømmen.

Hvorfor gjør vi dette for Tolletaten?

Dette gjøres for å sikre at de varedeklarasjonene som registreres inn er korrekte. For Tolletaten som årlig deklarerer store mengder gods inn og ut av landet har dette stor betydning. Våre maskinlæringsalgoritmer prøver å rette opp i de unøyaktigheter som skjer når varedeklarasjoner fylles ut og leses av. Algoritmene retter opp i de unøyaktigheter og eller feil som finnes i allerede utfylte erklæringer.

Dette gjelder alle typer erklæringer både fra private og profesjonelle varekjøp og eller salg.

Kontaktpersoner

Klaus Johannsen

Sjefsforsker - Bergen
kljo@norceresearch.no
+47 56 10 78 03
+47 974 650 33

Jeremy Cook

Seniorforsker - Bergen
jeco@norceresearch.no

+47 908 75 828

Kontaktperson

Jeremy Cook

Seniorforsker - Bergen

jeco@norceresearch.no
+47 908 75 828

Prosjektfakta

Navn

Kunstig intelligens forbedrer tolletatens datagrunnlag

Status

Periode

17.04.24 - 17.04.24

Sted

Bergen

Prosjektets hjemmeside

https://www.norceresearch.no/en/projects/eurohpc-prosjekt-eurocc2-national-competence-centres-for-high-performance-computing-digital-eurohpc-ju-2022-ncc-01

Forskningsområder

Forskningsgrupper

Forskningstemaer

Prosjekteier

NORCE, Sigma2, EuroCC

Samarbeidspartnere

Tolletaten
Se alle prosjekter

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE