Forsker II
- Mekjarvik
algo@norceresearch.no
+47 51 87 55 46
+47 48681305
Eco-Safe Ridge Mining - Miljørisikostudier ift bærekraftig sjøbunns mineralutvinning fra Norges midt-atlantiske rygg
Mål
Oppdagelsen av mineralforekomster med verdifulle metaller på havbunnen på den norske kontinentalsokkelen har skapt stor interesse for deres mulige kommersielle utnyttelse. Eco Safe Ridge Mining er et samarbeidsprosjekt som samler forskere, industriaktører og reguleringsmyndigheter for å utforske muligheten for å etablere en bærekraftig dyphavsgruvedriftsindustri i Norge. Prosjektet vil nøye vurdere miljøpåvirkninger, med mål om å møte de høyeste standardene for miljømessig bærekraft.
Gjennom Eco Safe Ridge Mining har vi som mål å utvikle det vitenskapelige grunnlaget, det regulatoriske rammeverket og de teknologiske innovasjonene som er nødvendig for å fremme Norges potensiale for dyphavsgruvedrift på en ansvarlig måte samtidig som vi beskytter de unike og skjøre økosystemene i dypet.
Hvorfor er dette viktig?
Dyphavsregioner er en av de minst utforskede og dårligst forståtte områdene på planeten. Denne mangelen på vitenskapelig kunnskap, spesielt om marine økosystemer der disse verdifulle mineralressursene finnes, gjør at det utfordrende å objektivt vurdere risikoene knyttet til gruveaktiviteter. Regjeringen har, som en viktig betingelse, sagt at vi må ha grundig kunnskap og forståelse av de potensielle miljøkonsekvensene før mineralutvinningen kan begynne.
Området som undersøkes er den arktiske midthavsryggen, der massive sulfid-avsetninger på havbunnen (seafloor massive sulphide deposits), som inneholder strategiske metaller, oppstår sammen med sårbare habitater som hydrotermale skorsteiner og svampmarker. For øyeblikket er det ingen beskyttelsestiltak på plass for disse økosystemene, noe som øker behovet for en informert og forsiktig tilnærming.
Hva gjør vi i prosjektet?
NORCE leder arbeidspakken som adresserer de økologiske og økotoksikologiske konsekvensene fra de massive sulfidavsetningene (SMS) gjennom simulerte laboratorieeksponeringer. NORCE-teamet vil samle viktige data som kan brukes i et rammeverk for økologisk risiko, slik at en kan gjennomføre effektive økologiske risikovurderinger av fremtidige dyphavsgruveprosjekter.
Forskningen vil vurdere miljøpåvirkningen av gruveaktiviteter, for eksempel fra spredning av sedimenter og påvirkninger fra materialet som blir igjen når metallene er skilt ut. Toksisitetsdata, spesielt for sedimentøkosystemer og nøkkelarter i bunnfaunaen, er begrenset, men kritisk for å vurdere den økologiske påvirkningen av SMS-gruvedrift. I dette prosjektet blir finknuste SMS-avganger klargjort for å etterligne virkelige forhold, og deres påvirkning på sedimentssamfunn, inkludert bakterier, foraminifera, meiofauna og makrofauna, vil bli undersøkt.
Viktige mål for studien er å undersøke giftigheten og effekten av SMS-partikler på bunnlevende arter som svamper og blåskjell, ved hjelp av ulike biologiske markører for å vurdere akutte og langsiktige giftige effekter. Forskningen vil også måle økologiske funksjoner som mikrobiell mangfold og samfunnsmetabolisme under SMS-eksponering. Et viktig mål er å fastsette terskelnivåer for forskjellige arter, som vil danne grunnlaget for en "Predicted No Effect Concentration" for sedimentssamfunn, og brukes i risikovurderinger.
Metoder og teknologi
Denne studien benytter seg av avanserte metoder, inkludert avansert spektroskopi, stabile isotopteknikker, molekylære verktøy og økotoksikologiske parametere, for å gi en omfattende vurdering av risikoene knyttet til havbunnsmining og dens påvirkning på sårbare dypvannsøkosystemer.
Kontaktperson
Prosjektfakta
Navn
Eco-Safe Ridge Mining: environmental risk studies towards sustainable seabed mineral mining on the Mid-Ocean Ridge in Norway
Status
Aktiv
Periode
01.11.21 - 30.04.25
Sted
Stavanger
Totalt budsjett
18.500.000 NOK