Gå rett til innhold
<
<
Dette mener NORCE om utlysningen av områder for mineralvirksomhet på havbunnen

Dette mener NORCE om utlysningen av områder for mineralvirksomhet på havbunnen

Meninger

Publisert: 09.10.2024
Oppdatert: 10.10.2024

NORCE

NORCE har svart på Regjeringens invitasjon til «Høring av arealforslag – Utlysning av områder for mineralvirksomhet på havbunnen». Les svaret her:

SMARTEX/NOC/NHM, En sjøagurk vandrer på havbunnen (Illustrasjonsbilde), Amperima with coralls SMARTEX NOC NHM, <p>SMARTEX/NOC/NHM</p>, Sjøagurk på havbunnen

Kilde:
SMARTEX/NOC/NHM

En sjøagurk vandrer på havbunnen (Illustrasjonsbilde)


NORCE har bred erfaring innen marinbiologi, økotoksikologi, miljøpåvirkning og dyphavsøkologi. Vår forskning omfatter blant annet effekt av mineralutvinning i dyphavet og effekten av industriell utnyttelse av havressurser, inkludert områder som Mohnsryggen og Clarion Clipperton-sonen i Stillehavet. Vi har gjennomført flere studier som har kartlagt tidligere ukjent biologisk mangfold i disse områdene.

Behov for beskyttelse av hydrotermiske kilder

NORCE ønsker spesielt å påpeke at områdene som er foreslått i dette arealforslaget inkluderer aktive hydrotermiske kilder. Vi anbefaler at blokker som inneholder eller grenser til slike aktive kilder unntas fra utlysningen. Dette er i tråd med en områdebasert forvaltningsstrategi som tar hensyn til beskyttelse av biologisk mangfold knyttet til hydrotermiske kilder og deres unike økosystemer. Vi foreslår også etablering av en vitenskapelig fundert buffersone rundt disse områdene.

NORCE viser til rapporten "Behov for vern og beskyttelse av arter og naturtyper i det dype Nordiske hav" (Legrand et al.,2024) som nettopp foreslår et nettverk av marine verneområder med buffersone. Slike verneområder er i tråd med ambisjonen som Norge gjennom naturavtalen og som partsnasjon i konvensjonen om biologisk mangfold (CBD) har sluttet seg til (se Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, COP15). Per i dag er 5 prosent av norske farvann dekket av Marine Protected Area. Målet er 30 prosent i 2030.

Manglende prinsipper for områdevern

Vi ser det som uheldig at prinsipper for områdevern ikke er blitt etablert i forkant av denne utlysningen. Mangelen på slike retningslinjer skaper usikkerhet for både næringen og fremtidige investeringer i nødvendige forskningsbaserte grunnstudier.

Vi viser til internasjonal praksis beskrevet i vitenskapelig litteratur (Wedding et al., 2015), og til De forente nasjoners havrettskonvensjon (UNCLOS, delartikkel 208), som tydeliggjør kyststatenes ansvar for å vedta effektive lover og forskrifter for å beskytte det marine miljø mot forurensning fra havbunnsvirksomhet.

Behov for styrket grunnforskning

NORCE understreker behovet for en taksonomisk og økologisk forskningsbasert tilnærming i den innledende fasen av mineralutvinning på havbunnen, spesielt i lys av det lave kunnskapsgrunnlaget om biologisk mangfold i områdene som nå foreslås utlyst. Områder som Mohnsryggen, samt manganskorpe-områdene i Grønlandshavet, Lofotenbassenget og Vøringutstikkeren, er forventet å inneholde en betydelig andel ukjente organismer og dårlig utforskede biotoper.

Vi stiller spørsmål ved om høringsforslaget i tilstrekkelig grad tar høyde for det som faktisk kreves for å tette kunnskapshullene. Spesielt virker det usikkert om forventningene til kartlegging i statlig regi og fra aktører er tilstrekkelig til å dekke de grunnleggende kunnskapsbehovene i disse komplekse økosystemene.

Referanser

Legrand E., Boulard M., O’Connor J., Kutti T (2024). Behov for vern og beskyttelse av arter og naturtyper i det dype Nordiske hav. Rapport fra Havforskningen 2024-5

Wedding, L. M., Reiter, S. M., Smith, C. R., Gjerde, K. M., Kittinger, J. M., Friedlander, A. M., et al. (2015). Managing mining of the deep seabed. Science 349, 144–145. doi: 10.1126/science.aac6647

UNCLOS: United nations Convention on the Law of the Sea 10-12-1982 nr 1 Multilateral (Lovdata.no)

Kontaktperson

Fiona Provan

Avdelingsleder Hav og miljø - Mekjarvik
fipr@norceresearch.no
+47 51 87 55 37
+47 900 69 052

Flere høringssvar

Se andre nyheter