Gå rett til innhold
<
<
Droner overvåker flyplassen – utvikler autonome sensorsystemer

Droner overvåker flyplassen – utvikler autonome sensorsystemer

Aktuelt

Publisert: 21.12.2020
Oppdatert: 11.08.2022

Andreas R. Graven

VIDEO: Her flyr droner inne på flyplassen med optiske sensorer for å ivareta sikkerheten og en effektiv daglig drift.


Et banebrytende 3-årig prosjekt som NORCE, Opscom Systems og AVINOR samarbeider om, integrerer inspeksjoner med droner og automatiske sensorsystemer, i den daglige driften av flyplasser.

Opscom Systems er administrativ leder og eier av prosjektet, mens NORCE er forskningspartner.

Det er snakk om en rekke mulige områder for inspeksjon, som skilt, sikkerhetsbelysning og asfalt-/betongoverflater, fremmedlegemer, samt forebyggende inspeksjon av fugler og dyreliv - med det formål å redusere kollisjoner med luftfartøy.

Hittil har ikke flygende droner vært velkomne inne på verken norske eller øvrige europeiske lufthavner. Dette Pilot-T prosjektet skaper forutsetningen for å endre på nettopp dette.

Datainsamling med droner på Kjevik

Nylig gjennomførte operativ leder Nils Håheim-Saers i NORCE og kollegene en vellykket innledende datainnsamling med dronene i prosjektet, som er delvis finansiert av Forskningsrådet gjennom Pilot-T-programmet.

Datainnsamlingen fant sted på Kristiansand lufthavn Kjevik.

- Dette er det første prosjekt av denne typen i Europa, så langt vi kjenner til.

NORCE bidrar med vår erfaring og operative fagkompetanse som Norges mest erfarne droneoperatør, og målet er å integrere rutinemessige flyoperasjoner med droner i lufthavnens daglige drift, sier Håheim-Saers.

Kombinere bildegjenkjenning og ombordprossesering

NORCE har dessuten tung kompetanse og lang erfaring fra behandling av sensordata om bord i dronene mens de flyr, og benytter i andre prosjekter blant annet datastrømmer fra nettverk av optiske kamera for navigasjon av flygende droner.

- Nå anvendes denne kompetansen for å kombinere bildegjenkjenning og ombordprossesering i den hensikt å realisere kunstig intelligens (AI) om bord på dronene.

Dette er digitalisering av både lufthavndrift og flyoperasjoner i praksis. Det er et privilegium å få samarbeide med Avinor lufthavndrift og lufttrafikktjenesten Saerco på Kjevik om denne typen flyoperasjoner. Det er sjelden jeg møter så kompetente samarbeidspartnere samlet på en lufthavn, forteller Håheim-Saers.

Opscom Systems skal sammen med NORCE utvikle nye digitale løsninger som analyserer bildene og identifiserer feil eller mangler på objektet digitalt og georeferert i en database, og genererer arbeidsordre direkte inn i flyplassens drifts og sikkerhetsstyrings-system.

Ser verdien av nye digitale løsninger

Prosjektleder Stian Solbø i NORCE sier det er interessant og motiverende å samarbeide med så dedikerte partnere som AVINOR og Opscom systems, som ser verdien av nye digitale løsninger - og allerede tenker på hvordan disse kan tas i bruk i ordinær flyplassdrift.

- Prosjektet undersøker autonome sensorsystemer, og målet er en mer effektiv flyplassdrift gjennom reduserte krav til manuell inspeksjon av sikkerhetskritiske områder og utstyr på flyplassen, opplyser Roar Skogstad i Opscom Systems.

Flyplassoperatører både nasjonalt og internasjonalt har allerede sett et stort behov for automatiserte tjenester på området, men har også funnet at tilgjengelige tjenester ikke er tilstrekkelig utviklet.

Prosjektet vil ikke utvikle nye droner, men fokusere på systemene rundt dronen; hvordan du kan gjøre det operativt på en flyplass, og også være godt integrert i flyplassens styringssystem (ATM),skriver Opscom Systems på sin nettside.Relaterte personer

Stian Andre Solbø

Forskningsleder Droner og Autonome systemer - Tromsø
ssol@norceresearch.no

+47 975 86 835

Nils Håheim-Saers

Overingeniør - Tromsø
niha@norceresearch.no

+47 970 74 340

Relaterte artikler

Se alle artikler

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev