Gå rett til innhold
<
<
- CO2 lagring er et nødvendig klimatiltak

- CO2 lagring er et nødvendig klimatiltak

Aktuelt

Publisert: 26.05.2020
Oppdatert: 24.06.2022

Veronica Helle

Til høsten skal regjeringen vedta om de vil bruke milliarder på å fange CO2 og lagre den i Nordsjøen. NORCE-forskere har forsket på lagring av CO2 i over 20 år. De mener klimatiltaket er nødvendig.

- Dette er ikke hele løsningen på klimaproblemet, men det er ett av flere tiltak som er helt nødvendig, sier Trine Mykkeltvedt. Hun er forsker i NORCE og forsker på lagring av CO2.

Lagres under Nordsjøen

Planen er å bruke 17 milliarder, for det meste statlige kroner, på å fange CO2 ved to fabrikker i Norge og lagre det under Nordsjøen. Et krav fra regjeringen er at også fabrikker i Europa vil fange sin CO2 og sende den nordover. CO2 skal da fraktes med skip til Kollsnes i Øygarden. Der blir det ført ned i et reservoar, gjennom rør som er over 2,5 kilometer under havbunnen.

Equinor, Total og Shell blir gjennom prosjektet Northern Lights de første i verden som tar for seg hele kjeden, med fangst av CO2 fra land, transport og lagring.

- Prosjektet er unikt. Vi ser frem til å bidra med verktøy og programvare som kan utvikle dette ytterligere, samt bidra til sikker og langvarig lagring, sier Sarah Gasda, forskningsleder i NORCE.

Med programvare utviklet ved NORCE kan forskerne følge med og også predikere hva som vil skje. De vil også koble det de allerede vet, med mer data og mer kunnskap. Noe som vil gjøre verktøyene enda bedre.

Som en svamp

- Det er ikke så lett å forstå konseptet med å lagre CO2 i stein. Ved å lagre under bakken forsvinner CO2 i væskeform i mange små hull i bakken. Man kan sammenligne det med en svamp som suger opp vann, forteller Gasda.

Forskerne i NORCE forsker på hvor mye plass det er - hvor mye CO2 havbunnen kan ta imot.

- Det er nok av plass. Det er plass til å ta opp CO2 fra hele Europa i mange år, sier Gasda.

Det forskes også på lagring av ulike former av CO2, om den skal løses opp i vann eller bindes til stein. Videre forskes det på ulike måter å sprøyte inn CO2 på og hvor fort man kan dytte vekk vannet i steinen og erstatte med CO2.

Equinor har injisert CO2 i et reservoar i Nordsjøen helt siden 1996, og forskerne har fulgt med.

- Vi forskere har sett at det vi tror vil skje, ifølge våre beregninger, faktisk skjer. Og med våre verktøy kan vi se på dette i tusenvis av år. Vi ser at dersom dette blir overvåket og gjort på riktig måte, så er det helt trygt, sier Mykkeltvedt.

Hun legger til at mange som tidligere har vært skeptiske er i ferd med å snu og bli mer positive til teknologien. Mange vet ikke nok om teknologien, og forskeren mener at de som forskere må bli flinkere til å kommunisere hva dette faktisk er og hva vi vet om teknologien i dag.

Det tyske miljødirektoratet mener derimot teknologien ikke har noen fremtid, og er skeptiske.

Du kan lese mer om dette her (NRK)

Lekker ikke ut

En misoppfatning hos mange er at CO2 blir lagret i en slags ballong, som plutselig kan sprekke.

- Det skjer ikke! Reservoaret har et tak. Litt sånn som skiferen på mange av hustakene våre, som sikrer at CO2-en blir der nede. Litt sånn som olje og gass har vært lagret i reservoar i mange hundre millioner år før, forklarer Mykkeltvedt.

Hør intervju med Trine Mykkeltvedt (NRK P1 Hordaland, 26.05.2020, ca. 07.13)

Relaterte personer

Trine Mykkeltvedt

Forsker II - Bergen
tmyk@norceresearch.no
+47 51 87 56 29

Sarah Eileen Gasda

Forskningsleder Computational Geosciences and Modelling - Bergen
sgas@norceresearch.no
+47 56 10 71 14
+47 905 08 106

Relaterte artikler

Se alle artikler

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev