Gå rett til innhold
<
<
Hydrogen- og energietterspørsel: Grått, blått eller grønt?

Hydrogen- og energietterspørsel: Grått, blått eller grønt?

Aktuelt

Publisert: 11.03.2024
Oppdatert: 13.03.2024

Gunn Janne Myrseth

Nærings- og klimadepartementet sammen med Utenriksdepartementet i Nederland utforsker for tiden en ytterligere styrking av relasjonene med skandinaviske partnere, spesielt i Norge, for å styrke egen energisikkerhet. Nederlendernes besøk i Norge inkluderer møter med eksperter ved vårt institutt og partnere i det NORCE-ledede FME-senteret HyValue.

Gunn Janne Myrseth, Antonie Osterkamp, forsker i NORCE., 1, ,

Kilde:
Gunn Janne Myrseth

Antonie Osterkamp, forsker i NORCE.

- HyValue er et senter for miljøvennlig energiforskning. Ved HyValue arbeider vi for å bestemme rollen hydrogen og hydrogenbaserte energibærere spiller i å nå en nullutslipps energiøkonomi, og videre for å støtte deres implementering i samfunnet, forklarte Fionn Iversen, leder av HyValue og NORCE-ekspert, for de besøkende.

Søker fakta

Ekspertene fra Nederland er her på faktasøk. Deres mål er å utforske muligheter for å intensivere de bilaterale relasjonene mellom Norge og Nederland når det gjelder hydrogen. Iversen er glad etter møtet:

– Dette møtet ble et intenst møte med mange flere spørsmål som skal stilles og besvares. Så vi ser alle frem til videre løpende dialog, sier Iversen og fortsetter;
– Det er faktisk langt flere spørsmål enn svar angående det europeiske energimarkedet nå. Ikke bare angående hydrogen, men også i form av hvordan man gjør de riktige tingene til riktig tid. Klokken tikker og Europa må samarbeide.

Problemstillingene som ble luftet

 • Å utveksle informasjon om Norges nasjonale strategi angående produksjon og eksport av hydrogen til det nordvest-europeiske markedet og visjonen om utviklingen av hydrogen i Norden.
 • Å utforske mulighetene for å utvikle rørforbindelser mellom Norge og kontinentale Europa for eksport av fornybar og lavkarbon hydrogen.
 • Å møte selskaper som vil produsere og eksportere fornybar og lavkarbon hydrogen til det nordvest-europeiske markedet.
 • Å samle informasjon om fremdriften av de såkalte grønne korridorene og dekarboniseringen av skipssektoren.
 • Å utforske samarbeidet mellom innovative selskaper fra begge land.


Fra Nederland: Senior politikkoordinator for hydrogen Rodrigo Pinto Scholbach fra Nærings- og klimadepartementet, senior politisk rådgiver for hydrogen Harry van Til fra Nærings- og klimadepartementet, senior politisk rådgiver for hydrogen Nick Bijlsma fra Utenriksdepartementet og senior politisk rådgiver Jorunn Kristina Skodje fra den nederlandske ambassaden, nestleder ved den nederlandske ambassaden Sjoerd Smit, og Robert Evers fra Gasunie.

Fra NORCE: CEO Camilla Stoltenberg deltok i møtet sammen med våre eksperter Nicole Dopffel, Antonie Osterkamp, Arvid Nøttveit og HyValue-leder Fionn Iversen og vår partner i HyValue fra Høgskulen på Vestlandet, sammen med Dhayalan Veauthapillai.


 • menn peker
 • mann peker
 • mann
 • kvinne hilser
 • mann og kvinne snakker
 • mann og kvinne
 • mann og mann
Fionn Iversen

Sjefsforsker - Bergen
fiiv@norceresearch.no
+47 51 87 56 22
+47 416 69 423

Arvid Nøttveit

Strategisk rådgiver Energi - Bergen
arno@norceresearch.no

+47 480 48 694

Nicole Dopffel

Seniorforsker - Bergen
nicd@norceresearch.no
+47 56 10 71 51

Antonie Oosterkamp

Seniorforsker - Haugesund
anoo@norceresearch.no

+47 909 81 031

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev