Gå rett til innhold
<
<
Return of the otter: Aggravation of human-wildlife conflict and potential for mitigation strategies for coastal areas under pressure (RePress)

Return of the otter: Aggravation of human-wildlife conflict and potential for mitigation strategies for coastal areas under pressure (RePress)

, Vegard Lødøen, Otter and salmon in Valldøla Vegard Lødøen, ,

Vegard Lødøen

Den norske bestanden av europeisk oter ble kraftig redusert utover 1900-tallet på grunn av hyppig jakt. I 1982 ble arten fredet, og bestanden har siden tatt seg opp, særlig langs vestkysten. Oterens tilbakevending har blåst liv i nok en menneske-rovdyrkonflikt, hvor begge konkurrerer om de samme ressursene. I dette tilfellet handler konflikten om den ettertraktede atlantiske laksen, som både oteren og sportsfiskere higer etter å fange. Menneskelig aktivitet langs norskekysten har hatt forringende innvirkninger på kystlevende arter, deriblant laksebestanden som nå regnes å være nært truet. Dette har resultert i tilspissede negative holdninger til oter blant lokale lakseinteressenter, som etterlyser strenge forvaltningstiltak for å redde laksen, blant annet gjennom felling og uttak av oter. Det er likevel mye som er uvisst om omfanget og effekten av oterpredasjon på laksebestandene, hvordan dette påvirker holdningene til oterkonflikten blant ulike interessegrupper, og hvilke avbøtende tiltak som vil være hensiktsmessige, bærekraftige og akseptable for både interessegrupper, forvaltningen og den regionale befolkningen for øvrig.

Gjennom forskningsprosjektet RePress ønsker vi å kartlegge og få innblikk i hvordan oterkonflikten utspiller seg, både holdninger rundt den og hva man kan gjøre for å løse den. Prosjektet tar sted i Sunnmøreregionen, hvor konflikten er særlig aktuell og betent. Vi skal kvantifisere omfanget av oterpredasjon ved å merke både laks og oter, for å avdekke mer om deres atferd i og langs lakseførende vassdrag. Ved bruk av spørreundersøkelser, intervjuer og lokale fokusgrupper skal vi kartlegge holdningene til konflikten og aktuelle forvaltningsstrategier blant ulike interessegrupper. I tillegg skal vi gjennom prosjektet teste ulike skremselsmetoder i elver, dyreparker og oppdrettsanlegg, og utforske hvordan disse kan brukes til å skremme oter vekk fra områder hvor laksen er spesielt utsatt for oterangrep. Vi håper at funnene fra prosjektet vil avdekke ny kunnskap om samspillet mellom laks og oter, og gi innsikt i hvordan man generelt kan forebygge og avverge interessekonflikter mellom mennesker og rovdyr.

Kontaktperson

Marius Kambestad

Forsker - Bergen

maka@norceresearch.no
+47 452 06 875

Prosjektfakta

Navn

Return of the otter: Aggravation of human-wildlife conflict and potential for mitigation strategies for coastal areas under pressure (RePress)

Status

Aktiv

Periode

01.04.23 - 31.03.27

Sted

Bergen

Totalt budsjett

13.999.000 NOK

Forskningsområder

Forskningsgrupper

Finansiering

Research Council of Norway (RCN)

Prosjekteier

NORCE

Prosjektmedlemmer

Markus Johannessen
Rasmus Mohr Mortensen
Addy de Jongh
Christian Robstad
Hanna Kavli Lodberg-Holm
Frank Narve Rosell
Kathleen Epstein
David N. Carss
Yosra Zouhar
Markus Fjellstad Israelsen
Steven Guidos
Rose Keller
Oddgeir Andersen
Jiska Joanneke van Dijk

Samarbeidspartnere

NORCE, Norsik Institutt for Naturforskning, Universitetet i Sørøst-Norge, Cornell University, UK Centre For Ecology and Hydrology, Hofseth Aqua AS, Lakseelvene på Sunnmøre, Akvariet i Bergen

Prosjektet i sosiale medier

https://www.norceresearch.no/prosjekter/mer-laks-og-sjoorret-pa-sunnmore

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev