Gå rett til innhold
<
<
Grønn omstilling blant små og mellomstore bedrifter (SMB) i Rogaland.

Grønn omstilling blant små og mellomstore bedrifter (SMB) i Rogaland.

Hva er målet med prosjektet?

På oppdrag av Rogaland Fylkeskommune har vi undersøkt status, barrierer og drivere for grønn omstilling og bruk av offentlige støtteordninger for grønn omstilling blant små og mellomstore bedrifter (SMB) i Rogaland.

Vi har undersøkt i hvilken grad SMB-er i Rogaland har endret sin virksomhet i mer miljøvennlig retning, og i hvilken grad de har gjennomført grønne innovasjoner, dvs. lansert produkter, produksjonsprosesser eller forretningsmodeller som er nye for bedriften og i mindre grad utgjør en belastning for miljø og omgivelser enn eksisterende løsninger.

Grønn omstilling varierer på tvers av næringer og med bedriftenes størrelse

Resultatene er basert på en spørreundersøkelse blant ledere i SMB-bedrifter i Rogaland gjennomført i 2. kvartal 2023, hvorav 283 personer besvarte undersøkelsen.

Vi presenterer status for grønn omstilling i de fem hovednæringer; industri, tjenesteyting, bygg og anlegg, varehandel og jordbruk, skogbruk og fiske, og innen de tre næringsmessige satsningsområdene i nærings- og innovasjonsstrategien i Rogaland: 1) Ren energi og maritim fremtid, 2) Mat, og 3) Reiseliv og opplevelser.

  • Om lag halvparten av SMB-ene gjennomfører grønne produkt- og prosessinnovasjoner, mens om lag førti prosent gjennomfører grønne forretningsmodell innovasjoner.
  • Små bedrifter (mindre enn 10 ansatte) og SMB-er innen primærnæringene (jordbruk, skogbruk og fiske) og varehandel har i minst grad gjennomført grønne innovasjoner.
  • Industrinæringen gjennomfører i størst grad grønne innovasjoner, to tredjedeler av industri SMB-ene har gjennomført produkt- og prosessinnovasjoner og om lag halvparten grønne forretningsmodellinnovasjoner.
  • Innen de tre næringsmessige satsingsområdene i nærings- og innovasjonsstrategien til Rogaland fylkeskommune gjennomfører satsningsområdet «mat» færrest grønne innovasjoner.
  • Etterspørsel etter grønne løsninger akselererer, mens manglende betalingsvilje, tilgang på offentlige støtteordninger og SMB-enes økonomi bremser grønn omstilling

Manglede betalingsvilje og tilgang på offentlige støtteordninger viktigste barrierer for grønn omstilling

Nye forretningsmuligheter og etterspørsel etter grønne løsninger er sammen med kunnskap om bedriftens påvirkning på klimakrisen de viktigste driverne for grønn omstilling blant SMB-er, mens manglende betalingsvilje, manglende tilgang på offentlige virkemidler og bedriftens økonomi er viktigste barrierene.

Å lykkes med grønn omstilling krever samarbeid mellom myndigheter og næringsliv.

Myndighetene kan tilrettelegge for grønn omstilling gjennom hensiktsmessige virkemidler og rammebetingelser som understøtter og gir incentiver til omstilling. Resultatene viser at i underkant av en tredjedel av SMB-ene bruker offentlige støtteordninger for grønn omstilling.

Manglende kunnskap om de ulike virkemidlene, mangel på intern kompetanse og ressurser til søknadsskriving og for kompliserte søknadsprosess er årsaker til lav bruk.

Innovasjon Norge, Skatte FUNN og ENOVA blir mest brukt, noe som kan ha sammenheng med at SMB-er i størst grad samarbeider med kunder, leverandører og konsulenter om grønn omstilling.

SMB-er innen varehandel, primærnæringene og bygg og anlegg er de som bruker virkemidlene minst, mens «reiseliv og opplevelser» ligger lavest blant de tre næringsmessige satsningsområdene i Rogaland fylkeskommunes nærings- og innovasjonsstrategi.

Hvorfor er dette viktig?

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for 2023 viser at mer enn 99 % av virksomhetene i Norge og Rogaland er SMB-er med færre enn 100 ansatte. Med bakgrunn i den store andelen SMB-er er deres evne og vilje til å gjennomføre grønn omstilling ikke bare viktig for miljøet, men også for en stor andel av norsk næringslivs fremtidige konkurransekraft.

Resultatene indikerer at offentlige rammebetingelser og virkemidler for grønn omstilling bør styrkes blant varehandel, primær og bygg og anleggsnæringene i Rogaland.

Tilsvarende gjelder dette satsningsområdene «mat» og «reiseliv og opplevelser» når det gjelder fylkets næringsmessige satsningsområder.

Økt etterspørsel etter grønne løsninger i private og offentlige anbud, videreutvikling og oppfølging av bransjespesifikke strategier og verktøy for grønn omstilling, og mer målrettet informasjon og bedre tilpasninger av offentlige støtteordninger til SMB-ers behov, vil kunne være viktige tiltak for å stimulere grønn omstilling blant SMB-er i disse næringene.

Kontaktperson

Kjersti Vikse Meland

Forskningsleder Innovasjon og næring - Haugesund

kjvi@norceresearch.no
+47 909 81 036

Prosjektfakta

Navn

Grønn omstilling blant små og mellomstore bedrifter (SMB) i Rogaland.

Status

CONCLUDED

Periode

02.05.23 - 09.10.23

Sted

Haugesund

Totalt budsjett

320.000 NOK

Forskningsområder

Forskningsgrupper

Forskningstemaer

Finansiering

Rogaland County

Prosjekteier

NORCE

Prosjektmedlemmer

Adelhei Smeland
Se alle prosjekter

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev