Ullrigg er 40 år
Ullrigg er ikke bare et landemerke på Ullandhaug i Stavanger, men en fullt operativ borerigg i bakgården til NORCE. I år er Ullrigg 40 år.
Kilde:
Rune Rolvsjord
NORCE sin fullskala borerigg Ullrigg.
Gjennom 40 år har olje- og gassnæringen og forskningsmiljøer testet ny boreteknologi på Ullrigg. Torsdag 28. september hadde vi storslått feiring for å markere jubileet.
– Det har vært helt avgjørende for næringslivet å ha tilgang til denne infrastrukturen. At Ullrigg er en nasjonal infrastruktur betyr at denne kan benyttes av alle, slik at vi ikke trenger flere, sa Rune Volla, avdelingsdirektør i Norges forskningsråd.
Boreriggen Ullrigg er en nasjonal infrastruktur, bygd opp av offentlig støtte, generøse bidrag fra industrien og gjennom at bransjen selv har betalt for bruk av riggen. På Ullrigg har industri og forskningsmiljøer samarbeidet om å teste ny teknologi og nye metoder som har kuttet utgifter for industrien og tilrettelagt for økt utvinning med lavere utslipp. Ullrigg har skapt arbeidsplasser, og bidratt til teknologiutvikling og kompetanseutvikling på Ullandhaug og i Stavanger.
– Ullrigg har spilt en viktig rolle for næringslivet i Stavanger-regionen. Dette samarbeidet har vært viktig og har skapt tusenvis av arbeidsplasser og titusenvis av potensielle arbeidsplasser, sa Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen. Han legger til at Ullrigg er relevant også fremover for å lykkes i det grønne skiftet og nå klimamålene,
Oddvar Skjæveland, avdelingsleder R&D Infrastruktur, NORCE er helt enig.
– Ullrigg er like relevant nå som på begynnelsen av 80-tallet. Vi skal fortsette å bygge kompetanse. I tett samarbeid med norsk industri og næringsliv i bransjen skal vi også fremover være så oppdatert som mulig, sa Skjæveland.
Testing i trygge rammer
Lars Hestenes, brønndriftsleder i Shell og Eirik Hellisen, TFL, Equinor er enige om at en infrastruktur som Ullrigg er viktig for å kunne teste og feile i trygge rammer. Ullrigg har skapt arbeidsplasser, og bidratt til teknologiutvikling og kompetanseutvikling.
Et eksempel på Ullriggs betydning er arbeidet med Trollfeltet – som var Nordsjøens mestproduserende oljefelt i en lang periode. Mange var usikre på om det ville være mulig å utvinne de tynne horisontale lagene av olje på Troll. På Ullrigg demonstrerte vi teknologien og kvalifiserte metoden som gjorde at lange, horisontale brønner også kunne få flere grener. På denne måten sparte man store summer, og utilgjengelig olje ble omgjort til utvinnbare reserver.
– Nå skal vi jobbe sammen for å overvinne utfordringene som kommer fremover, sa Lars Hestenes, brønndriftsleder i Shell.
Ny teknologi bygges på gammel
– Vi skal finne nye måter å produsere olje og gass på en bærekraftig måte og videreutvikle de andre næringene på sokkelen, sa Andreas Bjelland Eriksen, statssekretær i Olje- og energidepartementet.
Ullrigg er et unikt sted for utforsking og innovasjon relatert til for eksempel CO2-lagring. Ullrigg har også en viktig rolle i å teste ny og besparende teknologi for plugging og avslutning av brønner.
– Vi skal finne de beste løsningene sammen - akademia, næringslivet og politikken, sa Sissel Knutsen Hegdal, ordførerkandidat (H), Stavanger kommune.
– Og vi trenger flere unge som velger realfag. Dette starter allerede i barnehagen – det må skapes engasjement, sa Merete V. Madland, Prorektor ved Universitetet i Stavanger.
1. oktober ble Camilla Stoltenberg ny konsernsjef i NORCE.
– For en start på denne jobben. Jeg er imponert over det dere har fått til og mulighetene for fremtiden, sa Stoltenberg, som var med på feiringen bare noen dager før hun ble ny konsernsjef.
Thor Arne Håverstad, visekonsernsjef, benyttet anledningen til å takke kunder og brukere av Ullrigg.
– Dere har satt krav til oss og gjort NORCE gode på Helse, Miljø, Sikkerhet og Kvalitet, sier Håverstad.
– Vi har sekken med oljehistorie og kartet med det grønne skiftet, sa Ulf Rosenberg, moderator.
Steinar Lomeland, leder for Ullrigg Test Center sa at han er glad han ikke skal bære denne sekken alene.
Lomeland fikk noen gode råd:
– Ikke gi opp! Tør å feile! sa Tor Alse Garborg, Sales Account Manager, National Oilwell Varco
– Ikke endre det som fungerer! sa Morten Welmer, CTO, Drilltronics, Sekal.
– Det viktigste er å få til et godt samarbeid! sa Ola Vestavik, CTO, ReelWell.
– Det er stort når sluttbrukerne sier at teknologien gjør hverdagen deres lettere, sa Eric Cayeux, sjefsforsker i NORCE.
Et eksempel er bruk av kunstig intelligens i boringen. I 2022 var NORCE-forskere de første i verden til å demonstrere autonom boring på nettopp Ullrigg. Forskerne har utviklet algoritmer for autonom beslutningstaking. Dette komplekse kunstig intelligens-systemet ble satt i gang på Ullrigg. Deretter tok systemet alle avgjørelsene selv som trengtes for å gjennomføre en vellykket boring.
Ullrigg Test Centre
The world's most advanced and realistic drilling simulator environment
Les mer om boreriggen på ullrigg.no