Forsker II
- Bergen
owul@norceresearch.no
+47 56 10 75 67
Skal gi vannkraftindustrien innsikt i hvordan klimaendringer vil påvirke produksjonen
Hyppigere ekstremvær og kortere snøsesonger vil utfordre vannkraftproduksjonen. NORCE-forskere skal gi vannkraftprodusenter innsikt slik at de kan planlegge og optimalisere vannkraftproduksjonen når klimaet endrer seg.

Kilde:
Leif Lia, NTNU
Flomløp, Midtbotnavatnet, en innsjø på grensa mellom Kvinnherad og Etne kommuner i Hordaland
I RenewHydro, som er et Forskningssenter for miljøvennlig energi, samarbeider NORCE med andre forskere og nesten alle vannkraftprodusenter i Norge for å utvikle smarte løsninger. Målet er mer miljøvennlig vannkraft, som samtidig sikrer stabil strøm og gir gode inntekter til det norske samfunnet. Men som resten av samfunnet må kraftverkene også omstilles til klimaendringer.
– Vi skal undersøke hvordan klimaendringene påvirker vannkraft, og hvordan produksjonen kan optimaliseres i et endret klima på en bærekraftig måte som tar hensyn til miljøet og bidrar til å begrense effekter av klimaendringer, sier klimaforsker i NORCE Ole Wulff.
– Vi forventer hyppigere ekstremvær som tørke og flom, i tillegg til kortere snøsesonger og tidligere, raskere snøsmelting i et forandret klima. Dette påvirker vannstanden i elver og kan føre til flom og komplisere planleggingen av vannkraftproduksjon.
FAKTA om RenewHydro
RenewHydro er et Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME). FME-ordningen er et initiativ fra Forskningsrådet for å sikre langsiktig forskning på fornybar energi og energiomstilling i nært samarbeid mellom forskning, næringsliv og forvaltning.
Forskningsrådet og vannkraftbransjen vil bruke rundt 370 millioner kroner de neste åtte årene for å gjøre vannkrafta til en bærebjelke for energiomstillingen.
Senteret ledes av NTNU, NHH, NINA og SINTEF Energi. Forskninga skjer i tett samarbeid med norske og internasjonale forskningspartnere som NORCE, NMBU, USN, ETH Zürich, Luleå Tekniske Universitet og Kathmandu University.

Kilde:
Nils Solheim Smith, NTNU
Flom ved Hensfossen kraftverk etter ekstremværet "Hans"
Bruker klimafremskrivninger
Wulff skal sammen med NORCE-forskerne Lu Li og Øyvind Paasche blant annet analysere historiske data og bruke de nyeste klimaframskrivingene for å forstå endringer i vær- og vannføringsmønstre.
– Ved å bruke avanserte regionale klimamodeller kan vi simulere hvordan ulike deler av Norge vil bli påvirket av klimaendringer.
Disse høyoppløselige modellene gir et detaljert bilde av fremtidige værforhold og vannføring.
Sesongmessige endringer
– Vi undersøker også hvordan sesongmessige endringer i vannføring påvirker vann i kraftmagasiner.
Denne innsikten er viktig for å planlegge og optimalisere vannkraftproduksjonen under endrede klimaforhold.
– Resultatene våre og selve dataene, leverer vi til våre partnere i prosjektet, som for eksempel bruker dem i sine hydrologiske, hydrauliske og økologiske modeller. Dette er nødvendig for å forstå de potensielle effektene på både vannressurser og økosystemer.
FAKTA om vannkraft
Vannkraft har vært ryggraden i Norges energiforsyning i over 100 år, og vannkraft utgjør om lag 90 prosent av den norske kraftforsyningen. Men nå står både vannkrafta og samfunnet ovenfor nye problemstillinger. Norge er i ferd med å elektrifisere flere deler av samfunnet som transport og industri. Samtidig etableres nye kraftkrevende næringer og vi har forpliktet oss til ambisiøse natur- og klimamål.
Sikker tilgang til strøm er nødvendig for det moderne samfunnet. De siste årene har ekstremvær og strømkriser vist at dette ikke er noe vi kan ta som en selvfølge.
Det er flere fordeler ved vannkraft. Det gir nesten null karbonutslipp og gir fleksibel og stabil strøm – noe som skiller det fra vind- og solkraft som kun produserer energi når vinder blåser eller solen skinner. Vannkraft kan lagre og regulere energi i enorme vannmagasiner. De fungerer som naturlige batterier og gir oss alltid tilgang til strøm – også når det er overskyet og vindstille.
Samtidig har vannkraft har en betydelig negativ innvirkning på økosystemene i og rundt elver og vassdrag.
Sesongmessige endringer
– Vi undersøker også hvordan sesongmessige endringer i vannføring påvirker vann i kraftmagasiner.
Denne innsikten er viktig for å planlegge og optimalisere vannkraftproduksjonen under endrede klimaforhold.
– Resultatene våre og selve dataene gjøres tilgjengelige for partnere i prosjektet, slik at de kan bruke dem i sine hydrologiske, hydrauliske og økologiske modeller. Dette tverrfaglige samarbeidet sikrer en bedre forståelse av de potensielle effektene på både vannressurser og økosystemer.
Forskerne Gaute Velle og Ulrich Pulg fra NORCE sitt Laboratorium for Ferskvannsøkologi og innlandsfiske er også tilknyttet forskningssenteret. Vannkraften har en stor negativ påvirkning på naturen i og rundt elver og vassdrag. Derfor skal det gjøres en betydelig innsats for å finne metoder som hindrer ytterligere tap av biologisk mangfold, reduserer naturinngrep og bidrar til å restaurere økosystemer. Målet er å drive vannkraften mer bærekraftig.
Vannkraftindustrien og forvaltningen vil være tett involvert i forskningssenteret.
– Vi håper å engasjere oss i casestudier med brukerpartnerne for å sikre høy relevans og potensial for implementering av løsninger. Det er noe vi har hatt veldig positive erfaringer med i tidligere prosjekter, sier Ole Wulff.