Gå rett til innhold
Aktuelt

Publisert: 21.03.2023
Oppdatert: 22.03.2023

Katrine Jaklin

Mesk er et biprodukt fra ølbrygging som er tilgjengelig i store mengder til en lav pris. Forskere undersøker nå om dette avfallet kan brukes som en bærekraftig ingrediens i fiskefôr.

Mesk er restene av malten (kornet) fra ølbrygging. Den er tilgjengelig i enorme mengder og brukes i dag til å fôre storfe, til mel og som gjødsel. Mesk inneholder mye protein, og det er dette som gjør den interessant som råvare i mat eller fôr. Den inneholder imidlertid også lignin, cellulose og hemicellulose, som ikke er så bra for fiskens fordøyelse.

- Vi tar sikte på å forvandle mesken til et høyverdig produkt som oppfyller ernæringskravene til fisk. Vårt hovedmål var å lage en oversikt over ulike metoder som kan bidra til å forenkle bruken av mesk som ingrediens i vannfôr. Men dette er ikke helt ukomplisert. Før mesken kan brukes som proteinkilde, må cellulose-, hemicellulose- og ligninfraksjonene fjernes da de ernæringsmessig sett vil ha en negativ påvirkning på fisken. Dette kan gjøres ved å bruke en kombinasjon av kjemiske og biologiske behandlinger, forklarer NORCE-forsker Freja Karlsen.

SUREAQUA er et tverrfaglig senter som leverer forskning og innovasjon for bærekraftig produksjon og forvaltning av ressurser i havet. Som en del av dette samarbeidet fullførte Karlsen et doktorgradsprosjekt ved Danmarks Tekniske Universitet der hun studere muligheten for å utvikle et bærekraftig mesk-basert produkt som kan inngå i fiskefôr.

Danmarks Tekniske Universitet, NORCE-forsker Freja Karlsen, Pic 2, , Freja Karlsen

Kilde:
Danmarks Tekniske Universitet

NORCE-forsker Freja Karlsen

Foredlingsstrategier

Forskerne brukte en tredelt tilnærming til problemet; i den første delen undersøkte de om proteiner kunne utvinnes fra mesken, mens de i del to studerte hvordan faststoff-fermentering kan brukes til å fjerne ligninet, som er kjent for å redusere fordøyelsesevnen til fisken. Til slutt brukte forskerne mesk-hydrolysat produsert ved enzymatisk hydrolyse av cellulose og hemicellulose i en fermenteringsprosess for å produsere aminosyrer. Eksperimentene er publisert i to fagfellevurderte artikler (se lenker nedenfor).

– For tiden brukes ikke mesk i vannfôrproduksjon. Vi håper at metodene som presenteres i denne studien vil føre til mer interesse for hvordan denne ressursen kan utnyttes i fremtiden, avslutter Freja Karlsen.
  • Fermentor
  • Fermentering av mesk med mål om å minske innholdet av lignin
  • Mesk er et biprodukt fra ølproduksjon.
  • Mikroskopbilde av den aminosyreproduserende mikroorganismen Corynebacterium glutamicum under dyrkning i et medium som inneholder hydrolysert mesk.

NORCE investerer i Risavika

NORCEs forskningsmiljø innen fermentering har base i Stavanger. Etter at NORCE overtok anlegget i Risavika sommeren 2022 har dette blitt oppgradert til en moderne fasilitet for fermentering og bioprosessering.

NORCE jobber tett med industripartnere for å utvikle nye fiskefôringredienser. I forskningen brukes både tradisjonell fermentering der gjær eller bakterier fôres med forskjellige sukkerstoffer, men også fermentering med utgangspunkt i restråstoffer.

NORCE er også vertskap for NBioC, en nasjonal forskningsinfrastruktur for mikrobielle fermenteringsprosesser og pilotering. I tillegg satser NORCE på utvikling av gassfermentering fra lab til industriskala. Her brukes CO2-gass som fôr til bakteriene.

SureAqua

Denne studien er en del av SureAqua – Nordic Centre for Sustainable and Resilient Aquatic Production. Med finansiering fra NordForsk bidrar senteret til ny kunnskap for å fremme overgangen til bioøkonomien gjennom kunnskapsdeling og tverrfaglig samarbeid i Norden. Nærmere 40 partnere deltar i senterets aktiviteter, inkludert universiteter, forskningssentre, industri og interessegrupper/frivillige organisasjoner.

Publikasjoner

Karlsen, F. og Skov P.V. 2022 Review – Potentials and limitations of utilising brewer's spent grain as a protein source in aquaculture feeds, Journal of Cleaner Production, Volume 357, 10 July 2022, 131986, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.131986

Karlsen, F. og Skov P.V. 2022 Optimisation of alkaline extraction of protein from brewer’s spent grain, Journal of the Institute of Brewing, Volume128, Issue4 Pages 150-161, https://doi.org/10.1002/jib.703

Kontaktperson

Freja Manø Busk Karlsen

Forsker III - Stavanger
frka@norceresearch.no
+47 51 87 51 03

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Relaterte artikler

Se alle artikler