Gå rett til innhold
<
<
Klimaforskere mottar 12,5 millioner euro for å undersøke issmelting i Arktis

Klimaforskere mottar 12,5 millioner euro for å undersøke issmelting i Arktis

Aktuelt

Publisert: 26.10.2023
Oppdatert: 25.10.2023

Andreas R. Graven

Hvordan vil Arktis utvikle seg i et stadig varmere klima? Og hva vil et isfritt Arktis bety for miljøet og samfunnet?

, I prosjektet "i2B - Into the Blue" har Gerrit Lohmann fra AWI, Jochen Knies fra UIT, og Stijn De Schepper fra NORCE de ledende rollene. Her fotografert på Fløyen i Bergen med sentrum og Byfjorden i bakgrunnen., I2 B prosjektledere, ,

I prosjektet "i2B - Into the Blue" har Gerrit Lohmann fra AWI, Jochen Knies fra UIT, og Stijn De Schepper fra NORCE de ledende rollene. Her fotografert på Fløyen i Bergen med sentrum og Byfjorden i bakgrunnen.

Dette er blant spørsmålene forskere vil besvare i “i2B - Into the Blue”. Prosjektet har nettopp mottatt 12,5 millioner euro i støtte gjennom Det europeiske forskningsrådet (ERC) sitt prestisjetunge ERC Synergy Grant, over en periode på seks år.

Et internasjonalt forskerteam fra UiT Norges arktiske universitet, NORCE og Alfred Wegener Institute, Helmholtz Centre for Polar and Marine Research, (AWI) i Tyskland står bak i2B. I spissen for teamet finner vi tre prosjektledere: Jochen Knies fra UiT, Gerrit Lohmann fra AWI og Stijn De Schepper fra NORCE.

“i2B - Into the Blue”-prosjektet ønsker å komme til bunns i konsekvenser av issmeltingen i Arktis.

– Hvis vi skal forstå hva som skjer i Arktis som følge av global oppvarming, må vi finne ut mer om hvorfor og hvordan, og betydningen av et fremtidig isfritt Arktis. Tildelingen vi har fått fra ERCs Synergy Grant gjør dette mulig. Vi er veldig takknemlige for tildelingen, sier seniorforsker Stijn De Schepper i NORCE, en av tre prosjektledere i i2B.

De Schepper er også tilknyttet Bjerknessenteret. Han har sin ekspertise innen blant annet polar paleo-oseanografi, rekonstruksjon av sjøis, og eldgammelt DNA (ancient DNA på engelsk).

Andreas R. Graven, Stijn De Schepper ved mikroskop., Stijn Foto Graven Fb1200, ,

Kilde:
Andreas R. Graven

Stijn De Schepper ved mikroskop.

I prosjektet skal det blant annet gjennomføres flere ekspedisjoner i Arktis. i2B består av tre deler som bygger på hverandre: kvantifisering, forståelse, og påvirkning av det blå Arktis, forklarer en av de andre prosjektlederne, Jochen Knies, ved UIT Norges arktiske universitet.

Forskerne vil også analysere hvordan økosystemer og distribusjon av is har utviklet seg i tidligere perioder som var varmere enn i dag.

– Nye modeller blir utviklet for å bedre forstå dynamikken i endringene i Arktis, legger Gerrit Lohmann til.

– Dette vil gjøre det mulig å foreta en kvantitativ vurdering av effekten endringer i Arktis har på miljøet og samfunnet de kommende tiårene, påpeker Stijn De Schepper i NORCE.

– Vi vil bruke innovative verktøy for å styrke kunnskapen om Arktis og bygge et internasjonalt arktisk forskningsmiljø blant partnerinstitusjonene som kan besvare spørsmålene om et varmere Arktis, legger De Schepper til.

ERC Synergy Grant går for å være den mest høythengende forskningsstøtten i Europa, og hittil har bare sju slike prosjekter blitt finansiert i Norge.

– Vi konkurrerer med de mest fremragende forskningsinstitusjonene internasjonalt, så jeg er dypt imponert og stolt på alles vegne. Vi i NORCE er veldig glade for å bidra med vår ekspertise innen paleo-oceanografi, eldgammelt DNA og rekonstruksjon av sjøis i dette prosjektet, sier Trond Dokken, konserndirektør for divisjonen Klima og miljø i NORCE.

Flere andre forskere fra NORCE og Bjerknessenteret vil bidra inn i prosjektet, deriblant forskningsleder Petra Langebroek, som er såkalt co-lead i i2B.

ERC finansierer årlig vitenskapelige prosjekter med Synergy Grant. Prosjektene er ment å utforske grensesnittene mellom etablerte disipliner og dermed føre til betydelige vitenskapelige fremskritt.

Relaterte saker

Se alle artikler