Gå rett til innhold
<
<
Gravide fikk mer jod av torsk til middag

Gravide fikk mer jod av torsk til middag

Aktuelt

Publisert: 13.08.2020
Oppdatert: 24.06.2022

Gravide som spiste torsk til middag to ganger i uken økte jodnivåene i kroppen. Men det var barna til mødrene som ikke fikk fisk som gjorde det best på utviklingstestene. Det overrasket forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox, Mammas mat-prosjektet er blant de mest omfattende spiseforsøkene med sjømat hos gravide, og den mest omfattende studien av effekten av torsk på jodstatus og barns hjerneutvikling. , COLOURBOX13841170 1200, <p>Illustrasjonsfoto: colourbox.com</p>,

Kilde:
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Mammas mat-prosjektet er blant de mest omfattende spiseforsøkene med sjømat hos gravide, og den mest omfattende studien av effekten av torsk på jodstatus og barns hjerneutvikling. 

Jod er viktig for normal vekst og utvikling av hjernen hos foster og små barn. De viktigste kildene til jod i det norske kostholdet er meieriprodukter og mager sjømat.

– Vi har fått svar på det viktigste vi ville finne ut i denne studien, nemlig om maten har noe å si, og om man kan få bedret jodstatus i graviditeten ved å øke inntaket av jodrik mat, som torsk, sier forskerne som både er fra Havforskningsinstituttet og RKBU Vest i NORCE.

Barna i kontrollgruppen gjorde det best

Da barna ble 11 måneder gamle tok forskerne en test som brukes for å måle utviklingen til sped- og småbarn på områdene språk, motorikk og kognisjon.

Forskerne så ingen forskjell på språk og motorikk, men barna i kontrollgruppen gjorde det bedre på de kognitive oppgavene.

- For babyer på 11 måneder vil det si for eksempel å bygge med klosser, herme etter en voksen og enkle hukommelsestester, sier Ingrid Kvestad, psykolog og forsker ved RKBU Vest, NORCE.

Forskerne ønsker å følge disse barna videre for å kunne undersøke barna sin utvikling videre. Vil forskjellene jevne seg ut eller øke?

Mammas Mat prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet, med RKBU Vest, NORCE som hovedsamarbeidspartner.

Les hele saken hos Havforskningsinstituttet

Relaterte personer

Ingrid Kvestad

Forsker I - Bergen
inkv@norceresearch.no
+47 56 10 72 53

Relaterte artikler

Se alle artikler

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev