Gå rett til innhold
<
<
Fiberoptisk kabel gir bedre utnyttelse av ressursene

Fiberoptisk kabel gir bedre utnyttelse av ressursene

Aktuelt

Publisert: 20.05.2020
Oppdatert: 14.09.2022

Gunn Janne Myrseth

Vi skal utvikle nye akustiske metoder for bruk av fiberoptisk teknologi i olje- og gassbrønner. Prosjektet til 19 millioner NOK vil gi bedre utnyttelse av brønnene ved å kunne optimalisere oljestrømmen gjennom økt forståelse av det akustiske lydbildet.

- NORCE skal sammen med SINTEF, UiB, UiS, Equinor og Lundin utvikle nye akustisk metoder for bruk av fiberoptisk teknologi i olje- og gassbrønner. SINTEFs Tiller loop blir testarena, forteller Steinar Kragset i NORCE Energi som er prosjektleder.

Kartlegging av brønner og brønnoptimalisering har i en årrekke vært fokus for NORCE Energi og ekspertene som sitter i Stavanger knyttet til det gamle miljøet fra IRIS. Kragset har med seg Dave Gardner i tillegg til Peter James Thomas og Jan Kocbach fra NORCE Teknologi samt professor Per Lunde fra UiB som eksperter. Nå skal akustikere jobbe med forskere innenfor fiberoptikk, fluiddynamikk og maskinlæring for å lage en monitoreringsmetode for å få ut best mulig kunnskap ut av brønnen. All strømning i brønnen gir opphav til akustiske bølger, som forplanter seg til fiberen.

- Fiberoptisk teknologi gir mulighet for å måle distribuert over hele brønnens lengde. Her kan vi sende ned en kilometerlang fiberkabel og trenger ikke gå inn i brønnen for å måle, sier Peter James Thomas.

Han forklarer at vi måler over hele lengden og får slik svar på hvilke deler av brønnen som fungerer dårlig og hvor man kan sette inn tiltak som for eksempel injeksjon av vann eller annet trykk for å få ut gassen eller oljen.

- Vi kan sende lyssignaler ned i fiberkabelen og får svar tilbake. Det optiske signalet plukker informasjonen opp. Vibrasjon blir lyssignal. Akustikk blir optisk.

Også her skal det ansettes nye folk. Det skal søkes etter PHD-kandidat som kan ta doktorgrad innen et spennende nytt område.

Demodas-prosjektet kan man finne mer info om her. Knyttet tydelig til nyskaping i bruk av fiberteknologi.

Kompetansenettverket i dette arbeidet er også nært knyttet opp mot SFI-prosjektet Smart Ocean der både UiB og NORCE er med.

Smart Ocean

Relaterte personer

Steinar Kragset

Seniorforsker - Stavanger
stkr@norceresearch.no
+47 51 87 54 30

Peter James Thomas

Sjefsforsker - Bergen
peth@norceresearch.no

+47 911 31 378

David Gardner

Spesialrådgiver Well Operations and Risk Management - Stavanger
daga@norceresearch.no
+47 51 87 51 82
+47 404 60 090

Jan Kocbach

Sjefsforsker - Bergen
jako@norceresearch.no

+47 452 26 637

Relaterte artikler

Se alle artikler

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev