Gå rett til innhold
<
<
EU-prosjekt skal levere banebrytende innovasjoner til oppdrettsnæringen

EU-prosjekt skal levere banebrytende innovasjoner til oppdrettsnæringen

Aktuelt

Publisert: 26.06.2018
Oppdatert: 19.12.2022

Forskere i NORCE har tatt initiativet til å samle europeiske oppdrettere, fôrprodusenter, teknologileverandører og oppstartsbedrifter i et initiativ for å revolusjonere fôrkontroll i fiskeoppdrettsnæringen.

, Glade NORCE-kolleger skal samarbeide i storsatsingen. Fra venstre Susanne Gitlesen, Gro Bjerga, Anne Krøvel, Elisa Ravagnan, Cate Boccadoro, Dominique Durand, Lars Ebbesson og Hans Kleivdal. Ikke tilstede Dorinde Kleinegris., Prosjektgruppe 2, ,

Glade NORCE-kolleger skal samarbeide i storsatsingen. Fra venstre Susanne Gitlesen, Gro Bjerga, Anne Krøvel, Elisa Ravagnan, Cate Boccadoro, Dominique Durand, Lars Ebbesson og Hans Kleivdal. Ikke tilstede Dorinde Kleinegris.

iFishIENCi – Intelligent Fish feeding through Integration of ENabling technologies and Circular principles – har nylig mottatt 60 millioner kroner fra EUs Horizon 2020-program for å levere smarte løsninger for bærekraftig vekst til den globale fiskeoppdrettsnæringen.

Forskere i NORCE fører an i prosjektet, som sammen med AquaBiotech Ltd i Malta leder prosjektet.

Bærekraftig digitalisering

- Dette innovasjonsprosjektet vil føre til en etterlengtet revolusjon med tanke på mer effektiv produksjon av fisk på verdensbasis og bidra til å møte samfunnets behov for mat fra havet i fremtiden, sier forskningskoordinator og prosjektinitiativtaker Dominique Durand i NORCE.

- iFishIENCi kommer til å skape banebrytende innovasjoner innenfor tingenes internett og kunstig intelligens, og gi sanntidstilgang til fôring av fisk, fiskevelferd, fiskeatferd og miljøet som omgir fiskene, forteller forskningsleder Lars Ebbesson i NORCE.

Han leder Centre for Sustainable Aquaculture Innovation (CSAI) i Bergen og er vitenskapelig og teknisk koordinator for iFishIENCi.

Terje Aamodt, Lars Ebbesson er teknisk og vitenskapelig koordinator for det nye EU-prosjektet., Lars ebbesson, ,

Kilde:
Terje Aamodt

Lars Ebbesson er teknisk og vitenskapelig koordinator for det nye EU-prosjektet.

Prosjektet fokuserer også på sirkulære prinsipper og null avfall ved å kvalifisere nye og bærekraftige økologiske verdikjeder for fiskefôr og verdiøkning av biprodukter. Verdier skal maksimeres gjennom omfattende bærekraftighetsvurdering og kontakt med næringen, lovgivere og forbrukere.

Utvikler nye bransjestandarder

- Prosjekter som iFishIENCi brukes som det vitenskapelige grunnlaget for reformer i EU-politikken. Det er vanlig at resultatene fra slike prosjekter utvikler seg til å bli bransjestandarder og konkrete krav i bransjen for å kunne fortsette markedsføringen av produkter i EU.

For bransjepartnerne ligger den strategiske verdien derfor i å delta i læringsprosessen fra tidlig av og påvirke utviklingen av nye markeder ved å kalibrere resultater for teknisk gjennomførbarhet og kommersiell levedyktighet, sier EU-rådgiver Poppy Kalesi i NCE Seafood.

iFishIENCi forankres i Biology Online Steering System (iBOSS), noe som vil gi en betydelig forbedring av produksjonskontroll og styring av alle fiskeoppdrettssystemer.

Gjennom kontinuerlig overvåkning av fiskehelse- og velferd og analyse av Big Data, kommer iBOSS til å optimalisere fôrbruk samtidig som man kutter miljøavtrykket og maksimerer verdiskapningen.

Interasjonalt team fra forskning og næringsliv

iFishIENCI er et spennende samarbeidsprosjekt der seks europeiske SMB-er, sju forsknings- og teknologiorganisasjoner, fire store bedrifter og en næringsklynge med medlemmer fra Norge, Malta, Frankrike, Spania, Danmark, Tyskland, Hellas og Ungarn har bestemt seg for å samle ekspertisen sin for å raskt innføre utslagsgivende teknologier for fiskeoppdrettsmarkedet, og støtte 4.0-revolusjonen innen fiskeoppdrett.

I tillegg til forskerne fra NORCE, er viktige norske prosjektpartnere Seafood Innovation Cluster, Universitetet i Bergen og Covartec.

Laget fra iFishIENCi vil motta støtte fra forskjellige europeiske og norske fiskeoppdrettere samt fiskefôrprodusenter. Disse skal gi råd og tilgang til eksisterende produksjonsanlegg for å teste og demonstrere iFishIENCI-teknologier og konsepter.

- Ved å bli med i dette samarbeidet mellom forsknings- og næringsmiljøer, viser fiskeoppdrettere og deres leverandører en sterk vilje til å oppnå bærekraftig vekst ved å overvinne dagens utfordringer i næringen, forteller Dominique Durand.

- Målet for iFishIENCi er intet mindre enn det å revolusjonere fiskevelferd i fiskeoppdrettsanlegg, ikke bare i Norge, men globalt. Prosjektet legger premissene for drift og funksjonell bruk av fremvoksende produksjonssystemer, som delvis lukkede og lukkede anlegg sier han.

Se alle prosjekter

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev