Gå rett til innhold
<
<
Se debattene fra Arendalsuka - ekstremværet Hans og fastlegekrisen

Se debattene fra Arendalsuka - ekstremværet Hans og fastlegekrisen

Aktuelt

Publisert: 24.08.2023
Oppdatert: 04.09.2023

Gunn Janne Myrseth
Rune Rolvsjord

Dagsaktuelle debatter og gode møter med aktører i det norske samfunnet, representanter fra Regjeringen, det offentlige Norge og næringslivet er oppsummeringen av NORCE på Arendalsuka.

Rune Rolvsjord, NORCE, , 0 S0 A1861, , To menn går gjennom gaten, den ene med beachflag på ryggen

Kilde:
Rune Rolvsjord, NORCE

Våre egne arrangementer på Arendal bibliotek som rommet 90 stykker, var smekkfulle og vi måtte avvise folk i døra. Men ikke fortvil, du kan se fem av dem her i opptak.

Ekstremværet «Hans» raserte Østlandet for to uker siden. Vårt arrangement om klimatilpasning og innblikk i verktøykassen NORCE har for sikring mot skader fra styrtregn og flom, var populært.

Buzzordet «klimatilpasning» har blitt brukt av politikerene i mange år, men har de gitt ordet innholdt? Hvorfor tok de ikke læring av 1995-flommen? En læring som kanskje ville hindret noen av sommerens ødeleggelser på Hønefoss i Nesbyen eller i Ål?

Klimaforsker Marie Pontoppidan (NORCE) var klar:

- Det ekstreme blir det normale og vi må sko oss riktig. Klima er i endring og vi må ta inn over oss at det går flere tiår med urolige værsituasjoner og mengder av ekstremvær, før forholdene har stabilisert seg. Det er status også selv om vi klarer å stoppe oppvarmingen av kloden.
Og når vannet treffer bakken tar jeg over, sa ingeniøren og NORCE-forskeren Ulrich Pulg.

Han har jobbet med å gi råd til myndigheter og kommuner og lakseelveiere. Sammen med kollegaene i NORCE og har han fortalt hvordan vi må jobbe på lag med naturen for å unngå at neste flom gir store skader på natur og dyr. Noen ganger blir han lyttet til. Andre ganger møter han murveggen. Men i Arendal hadde han salen i sin hule hånd når han knakk mytene om flomberedskap og opprydding.

- Tid er en kritisk faktor. Se bare til flommen i Flåm. Elva ble satt tilbake, men laksen sliter fortsatt på grunn av arbeidet som pågikk i årevis og uten å ta hensyn til laksestammen der, sa Pulg.

Herfra og ut gikk det slag i slag. Ungt utenforskap, jakten på de beste hodene, kunstig intelligens som saksbehandler, klimasituasjonen og fokus på hvor kan vi bo, det digitalt todelte Norge, genteknologi, økonomi og jobb, bergvarme som fornybarkilde, forskningspolitikk Norge og EU, hydrogen som energiløser, formidling og tegneseriepremiere.


 • To menn går gjennom gaten, den ene med beachflag på ryggen
  Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Andreas R. Graven og Svein Østerhus på vei til eller fra et av våre arrangementer.

 • Kilde:
  Andreas R. Graven

  Debatt på Kanalplassen. Debatten handlet blant annet om hvilke barrierer som må bort for at flere unge skal komme i jobb. Digitalsjef GE Healtcare Jens Jacob Kjos-Hanssen, forskningsleder i NORCE Tonje Fyhn, arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen, direktør i NAV Hans Christian Holte.

 • Kvinne ser på mann som snakker, halvfigur.
  Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Debattene fortsetter etter arrangementene. Forsker i NORCE Ulrich Pulg og byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen, Venstre Ingrid Nergaard Fjeldstad.

 • Tre smilende personer bak en talerstol
  Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Siste forberedelser før debatten. Fra venstre kommunikasjonsrådgiver i NORCE Ida Sollesnes, forsker i NORCE Ulrich Pulg, og forsker i Vestlandsforskning Carlo Aall tester teknikken.

 • Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Forsker i NORCE Marie Pontoppidan innleder til debatt om klimatilpasning.

 • kv/mann v talerstol
  Kilde:
  Gunn Janne Myrseth

  Statssekretær i Klima- og miljødepartementet Ragnhild Sjoner Syrstad og forsker i Vestlandsforskning Carlo Aall sørger for å ha vann i glasset før de tar debatten.

 • kv/m ved utescene
  Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Arendalsuka er en møteplass. Konserndirektør i NORCE Aina Berg og statssekretær i Kunnskapsdepartementet Oddmund Løkensgard Hoel.

 • folk foran scene
  Kilde:
  Andreas R. Graven

  God stemning i instituttsektoren. Administrerende direktør, NILU John Rune Nielsen, leder forskningspolitikk og samfunnskontakt Monika Sandnesmo, konserndirektør Aina Berg og fungerende administrerende direktør Thor Arne Håverstad.

 • tre menn ser på dings ved kaia
  Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Prosjektdirektør i Lyse Audun Aspelund, CTO i SEID Terje Hauan og assisterende konserndirektør i NORCE Hans Kleivdal var på Arendalsuka for å fortelle om planene for Hydrogen HUB i Risavika med atommodeller og karbonprøver som rekvisitter.

 • Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Kirsti Leitrø (AP) og Ole Ueland (H) diskuterer rammevilkårene for hydrogen i Norge. Kirsti Leitrø (AP) og Ole Ueland (H) diskuterer rammevilkårene for hydrogen i Norge. Tor Kristian Haldorsen i Norsk Hydrogenforum passer tiden.

 • Mann med hatt og dame med kjole skåler
  Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Nei da, de drakk ikke av disse glassene. Konditorfargen ble brukt for å vise hvordan kaldt smeltevann fra polisen i Antarktis synker til havbunnen og de skålte for premiere på tegneserien "Antarktis og oss". Forsker Svein Østerhus og kommunikasjonsrådgiver Gunn Janne Myrseth.

 • folk i kø i en gate
  Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Ikke bare vi som hadde fulle hus. Køen var lang for å komme inn på arrangementet med NATO-sjef Jens Stoltenberg.

 • Kommunikasjonssjefen i NORCE Camilla Aadland leder debatt med glimt i øyet. Fylkestingskandidat Rødt Lisbeth Raanes Hansen, stortingsrepresentant Ap Linda Monsen Merkesdal, stortingsrepresentant FrP Marius Arion Nilsen stilte i politikerpanelet som debatterte bergvarme.

 • kv/m hilser
  Kilde:
  Gunn Janne Myrseth, NORCE

  Møteplass. Administrerende direktør, GTML Thor Erik Musæus og stortingsrepresentant for Ap Linda Monsen Merkesdal.

 • folk i sal smiler
  Kilde:
  Gunn Janne Myrseth, NORCE

  God stemning både hos NORCE-forskerne Kirsti Midttømme og Anders Nermoen etter debatten om bergvarme.

 • menn snakker
  Kilde:
  Gunn Janne Myrseth, NORCE

  Forskningsjef GCE Node Christian von der Ohe i samtale med NBBLs adm. dir. Bård Folke Fredriksen under bergvarmearr.

 • Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  De politiske partiene har en naturlig plass på en demokratifestival.

 • NKLMs leder Jesper Blinkenberg gald etter debatt med KS ved Åse Snåre og Marte Kvittum Tangen fra Norsk forening for allmennmedisin.
  Kilde:
  Gunn Janne Myrseth

  Stort engasjementet for legevakt. Forsker i NORCE Jesper Blinkenberg, avdelingsdirektør i KS Åse Snåre, og leder i Norsk forening for allmennmedisin Marte Kvittum Tangen.

 • Mann jobber ved pc
  Kilde:
  Veronica Helle, NORCE

  Ut i kanalene. Innimellom arrangementene våre lager vi poster til våre sosiale kanaler. Andreas R. Graven har tatt med seg kontoret til Arendal bibliotek.

 • mørk tv-sal
  Kilde:
  Gunn Janne Myrseth, NORCE

  Stor stemning foran årets første tv-sendte partilederedebatt- Nå fra Arendal kulturhus. -Hjelp, får vi ikke tisse på to timer?

 • to menn
  Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Dag O. Hessen, biolog fra Uio, i samtale med Hans Kleivdal, NORCE.

 • Nattstille ved båten
  Kilde:
  Gunn Janne Myrseth, NORCE

  Natta senker seg ov Statsraad Lehmkuhl

 • Jobben ferdig
  Kilde:
  Rune Rolvsjord, NORCE

  Fire dager over. Noen kan dra hjem. Andre blir, men stor stemning på vei opp bakkene. Fra venstre Andreas Graven, Kristin Richter, Svein Østerhus, Gunn Janne Myrseth og Veronica Helle- alle fra NORCE.

Arrangementer der NORCE deltok under årets Arendalsuka får du oversikt over her.

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev