Gå rett til innhold
<
<
Valg23: Eksperter i NORCE om valget og styrking av lokaldemokratiet

Valg23: Eksperter i NORCE om valget og styrking av lokaldemokratiet

Aktuelt

Publisert: 29.06.2023
Oppdatert: 05.09.2023

Andreas R. Graven

Se forskernes svar om klima og vindkraft, protestpartier, kommunesammenslåing, valgdeltakelse, forhåndsstemming, stemmerett for 16-åringer – og mye annet.

Valg.no, lisens: CCBYNC2.0, Valgurne og person som stemmer i norsk valglokale., Valg no Attribution Non Commercial 2 0 Generic CC BY NC 2 0, ,

Kilde:
Valg.no, lisens: CCBYNC2.0

Valgurne og person som stemmer i norsk valglokale.

I år er det kommune og fylkestingsvalg, og valgdagen i 2023 er satt til mandag 11. september. I NORCE undersøker våre samfunnsforskere mange viktige tema som kan knyttes til det forestående valget, for eksempel:

  • Folks representasjon i politiske beslutningsprosesser
  • Valgordninger og velgeratferd
  • Forholdet mellom mellom stat og sivilsamfunn


I tiden frem til valgdagen intensiveres politikerne sin valgkamp. En av sakene som seiler opp som et stridstema også ved dette lokalvalget er vindkraft.

Endre Tvinnereim om vindkraft i valgkampen

De siste 8 årene har vindkraft på land polarisert befolkningen - spesielt i distriktene, viser nye data fra Norsk medborgerpanel.

Forsker Endre M. Tvinnereim sier i videoen over at noen partier vil gjøre vindkraft til en viktig sak i valgkampen, uansett hvor de er i landet.

Thea Gregersen om folks klimabekymring

Et annet spørsmål er hvorvidt klimapolitikk blir et sentralt tema ved dette kommune- og fylkestingsvalget.

Mange er bekymret for klima, men forsker Thea Gregersen i NORCE tror klima får mindre betydning i årets valg enn tidligere. Hvorfor? Se Gregersens svar i videoen.

Valg i Norge: En maraton

Valget har blitt en maraton i Norge, stadig færre stemmer på selve valgdagen. Visste du for eksempel at det har vært en voldsom økning i andelen som forhåndsstemmer ved lokalvalg.

Ikke så rart at mange velger å forhåndsstemme, når du kan gjøre det én måned i forveien - eller tidligstemme allerede fra 3. juli. Hva er konsekvensene? Er de ikke bare bra?

Les hele saken her: Over halvparten forhåndsstemmer – det kan virke negativt på valgdeltakelsen

Andreas R. Graven, Valgforsker Dag Arne Christensen i NORCE., Dag Arne Christensen1 bredde web, ,

Kilde:
Andreas R. Graven

Valgforsker Dag Arne Christensen i NORCE.

– I utgangspunktet skulle man tro det, og for mange oppleves det sikkert slik. Men så kan en lang periode med forhåndsstemmegiving faktisk også ha noen negative sider, sier valgforsker Dag Arne Christensen i NORCE.

Kommunesammenslåinger

Sammenslåinger av kommuner og fylker har vært et hett politisk tema de senere årene i forbindelse med regionreformen og kommunereformen. De fleste nye storkommuner og fylker har slått seg sammen frivillig og holdt sammen, men det var også vært noen reverseringer.

Forsker Thomas Myksvoll, forsker i NORCE, har publisert en studie i tidsskriftet Regional & Federal Studies, der han undersøker hva lokale representanter syntes om sammenslåinger i forbindelse med kommunereformen.

Les hele saken her: Flere må ta nabopraten

– Mange små kommuner klarer seg ikke økonomisk, og flere må nok slå seg sammen for å klare å levere tjenestene innbyggerne trenger, sier Thomas Myksvoll, forsker i NORCE.

Hvilke politikere tror du velgerne helst vil ha?

Velgere tenker ikke utelukkende på politikk når de ser for seg sine favorittkandidater. Hvilke andre momenter vektlegger de?

Andreas R. Graven, Forsker Sveinung Arnesen i NORCE, Sveinung arnesen1 web, ,

Kilde:
Andreas R. Graven

Forsker Sveinung Arnesen i NORCE

Forsker Sveinung Arnesens har skrevet en Innsikt-artikkel der han forteller om hvilke kandidater velgerne helst vil ha, og hvorfor.

Les hele saken: Politikeres bakgrunn signaliserer til omverdenen hva de står for politisk

Eksperimentet med SMS - nå får alle melding

I forkant av valgdagen får alle stemmeberettigede i Norge en SMS fra Valg.no med en påminnelse og en oppfordring om å stemme ved valget. Hva er bakgrunnen for dette? Det finner du ut mer om her.

Andreas R. Graven, I 2015 så meldingen fra valg.no slik ut. Merk at ved årets valg er valgdagen 11. september. (Illustrasjonsfoto), Mobil sms 2015 meldingen web, ,

Kilde:
Andreas R. Graven

I 2015 så meldingen fra valg.no slik ut. Merk at ved årets valg er valgdagen 11. september. (Illustrasjonsfoto)

Les hele saken: Eksperimentet som førte til SMS-påminnelsen om å stemme ved valg

En av nestorene innen forskning på lokalvalg, NORCE-forsker Dag Arne Christensen, var sentral da eksperimentet med SMS ble utført.

Sveinung Arnesen om å styrke lokaledemokratiet

Et bærekraftig lokaldemokrati krever mer enn valg hvert fjerde år. Vi forsker på hvordan demokratiet kan styrkes.

En løsning kan være det som kalles deliberativ meningsmåling. Tidligere i år overleverte Sveinung håndboken «Hvordan gjennomføre borgerpanel» til Bergen kommune. Boken er selve sluttproduktet i et forskningsprosjekt i samarbeid med kommunen.

Hvem er politikerne i protestpartier?

Nye partier dukker opp ved høstens valg, og denne gang er det blant annet Industri- og næringspartiet som gjør seg bemerket med gode meningsmålinger.

Ved forrige valg var det FNB som frontet bompengesaken som høstet mange stemmer. Slike protestpartier har NORCE-forsker Andreas Nordang Uhre forsket på.

NORCE, Forsker Andreas Nordang Uhre, NORCE., Andreas N Uhre bredde, ,

Kilde:
NORCE

Forsker Andreas Nordang Uhre, NORCE.

Les hele saken: Politikere i protestpartier er ikke helt som du tror

Han har undersøkt om politikerne fra slike nye partier skiller seg ut fra kandidatene i etablerte partier som Ap, Høyre, Frp og Venstre. Du blir kanskje litt overrasket over svaret.

Flere aktuelle saker om Valg 23