Gå rett til innhold
<
<
De Utrolige Årene: Over 1000 gruppeledere så langt

De Utrolige Årene: Over 1000 gruppeledere så langt

Aktuelt

Publisert: 23.09.2021
Oppdatert: 13.07.2022

Christina Hauge

Til neste år blir Astrid Soltvedt og Johan Kjerstad fra Blå Kors på Askøy ferdig utdannet foreldreveiledere og DUÅ-gruppeledere. Vi tok en prat med dem.

Foto: NORCE, Årets kull med DUÅ-gruppeledere på samling i Bergen., Duå alle, ,

Kilde:
Foto: NORCE

Årets kull med DUÅ-gruppeledere på samling i Bergen.

DUÅ (De Utrolige Årene) er en av de best dokumenterte programseriene i Norge for å hjelpe barn med atferds- og sosiale vansker og deres familier. DUÅ er en nasjonal satsing fra Helsedirektoratet og har som mål å fremme barns psykiske helse ved å trygge foreldrene i foreldrerollen, styrke barns sosiale-, emosjonelle- og problemløsningsferdigheter, og å forebygge og behandle atferdsvansker.

Gleder seg

Siden starten i 2004 har over 1000 gruppeledere blitt utdannet i ulike DUÅ-programmer, og RKBU bistår i implementeringen i Norge. Virksomhetsleder Astrid Bakke Soltvedt og miljøterapeut Johan Kjerstad fra Blå Kors Barnas Stasjon Askøy og Bergen arbeider med lavterskeltilbud for familier i sårbare livssituasjoner.

Begge tar videreutdanning i DUÅ-foreldreveiledning og var ikke vanskelige å be da Askøy kommune ønsket å tilby DUÅ til foreldrene i kommunen.

- Da tenkte jeg ja, det kan vi! Sier Soltvedt som har tidligere erfaring med andre DUÅ-program.

- Jeg kjenner DUÅ fra før og synes det er et veldig fint supplement til kommunene. Dette er i tillegg noe vi tilbyr gratis til familiene, sier Soltvedt.

For miljøterapeut Kjerstad er dette nytt.

- For meg er dette mitt første møte med DUÅ, og foreløpig er det kjempespennende og en ganske artig og for meg ny måte å jobbe med foreldre på, sier Kjerstad.

Soltvedt forteller at de samarbeider godt med Askøy kommune som bidrar bl.a. med å gi informasjon om dem til familier, og henviser ved behov.

- Mange har hørt om oss gjennom andre, og tar selv kontakt. Vi samarbeider også med mange av tjenestene i Askøy som møter barnefamilier, bl.a. helsestasjon, Nav, Flyktningtjenesten, rus og psykisk helse, og barneverntjenesten, sier Soltvedt.

NORCE, Virksomhetsleder Astrid Bakke Soltvedt og miljøterapeut Johan Kjerstad fra Blå Kors Barnas Stasjon Askøy og Bergen arbeider med lavterskeltilbud for familier i sårbare livssituasjoner og er på vei til å bli DUÅ-øgruppeledere., Deltakere DUAA, ,

Kilde:
NORCE

Virksomhetsleder Astrid Bakke Soltvedt og miljøterapeut Johan Kjerstad fra Blå Kors Barnas Stasjon Askøy og Bergen arbeider med lavterskeltilbud for familier i sårbare livssituasjoner og er på vei til å bli DUÅ-øgruppeledere.

Veileder i praksis

På Blå Kors er tilbudene til familiene i stor grad aktivitetsstyrt.

- Det kan være bakekurs, fellesmiddager, turer etc. og her passer DUÅ sitt foreldreveiledningsprogram veldig godt inn, fordi vi kan veilede under aktivitetene, og ha samtaler om spesifikke situasjoner etterpå. Det gir et godt grunnlag for å snakke om samspillet, sier Soltvedt.

- Vi kan rett og slett veilede i praksis, skyter Kjerstad inn.

Motiverte deltakere

Kursholder og psykologspesialist Bjørn Brunborg ved RKBU Vest har mange års erfaring med DUÅ i Norge og har nettopp hatt opplæring for DUÅ-gruppeledere.

- De Utrolige Årenes foreldreveiledning vil passe godt inn i kommunenes tilbud med tanke på den kommende barnevernsreformen. Dette har vært utrolig spennende og innholdsrike dager med en fantastisk motivert gruppe av fagpersoner som har vært sammen her i flere dager, sier Brunborg og forteller at deltakerne går inn i en fase med mye veiledning fra De Utrolige Årene.

Høres dette spennende ut? For å bli DUÅ-gruppeleder må tjenesten du jobber i ta kontakt med RKBU Vest. Søknader blir vurdert i løpet av våren.

Relaterte personer

Bjørn Brunborg

Spesialrådgiver, RKBU Vest – Regionalt kunnskapssenter for barn - Bergen
bjbr@norceresearch.no
+4741652364

Relaterte artikler

Se alle artikler