Gå rett til innhold
<
<
Gondul

Gondul

Verdien av forbedret værintelligens for NATOs klasse 1 UAV-kapasitet for militære arktiske landoperasjoner.

Prosjektet Science Gondul er et treårig prosjekt der prognoser fra Meteomatics-værmodellen EURO1k brukes parallelt med eksisterende værmeldinger fra Norsk Meteorologisk Institutt for risikoreduserende eksperimenter med den norske hæren. Risikoene som skal håndteres er:

  • Avbrudd av flyvninger på grunn av isforhold for militære NATO klasse 1 UAV-systemer.
  • Planlegging og prioriteringer for generell UAV-kapasitet i norske landoperasjoner med hensyn til skydekke og skyhøyde.
Hermine Heier / Forsvaret, , IMG 7928, ,

Kilde:
Hermine Heier / Forsvaret

Prosjektet har som målsetning å gjennomføre vitenskapelig forskning ved å samle inn data og analysere det ufra følgende perspektiver:

  • Vil Euro1K-modellen tilføre verdi for norske militære landoperasjoner ved å redusere risikoen i UAV-operasjoner?
  • Hvordan reduserer Euro1K-modellen risiko, og i hvilken skala?
  • Hvordan kan den norske hæren anvende Euro1K-modellens værinformasjon inn i nåværende operative prosedyrer (IPOE / TDMP) og på hvilket nivå for best mulig effekt?

Gondul vil fokusere på to forskjellige værfenomener som påvirker effekten av UAVer som sensorer i landoperasjoner:

  • Snøfall.
  • Isforhold for fly.

Gondul vil utforske relevansen av værmeldinger i nåværende operative prosedyrer for taktisk beslutningstaking i den norske hæren. Basert på den nye teknologien tilgjengelig gjennom Euro1K-prognoser, vil prosjekt Gondul utnytte mulighetene for innovasjon i den taktiske beslutningsprosessen, og hvis det er relevant, foreslå datadrevne og vitenskapelig baserte endringer til den.

Meteomatics, For å kunne gi mer nøyaktige værmeldinger i Norge, vil Meteomatics i samarbeid med NORCE installere 30 Meteodroner og tilhørende Meteobaser., Cms image resizer, ,

Kilde:
Meteomatics

For å kunne gi mer nøyaktige værmeldinger i Norge, vil Meteomatics i samarbeid med NORCE installere 30 Meteodroner og tilhørende Meteobaser.

Meteomatics er verdens ledende leverandør av værinformasjon. Det sveitsiske selskapet kombinerer meteorologi, ingeniørvitenskap og IT-ekspertise for å utvikle komplekse bransjeløsninger og høy presisjonsteknologi for en verden der nøyaktig vær- og klimaanalyse blir stadig viktigere.

Meteomatics' EURO1k værmodell har en unik oppløsning på én kilometer og gir uovertruffen nøyaktig værdata for hele Europa. Den brukervennlige API-teknologien gir direkte sanntidsaksess til rundt 1 800 værparametere. Ved bruk av NASAs 90m digitale terrengmodell er historisk analyse og hyperlokale prognoser mulig over hele verden. Meteodronene utviklet av Meteomatics og produsert i Sveits flyr i en høyde på opptil 6 000 meter og lukker gapet i meteorologiske data fra jordens nedre atmosfære, noe som er spesielt relevant for værhendelser.

Meteomatics ble grunnlagt i 2012 og har over 130 ansatte. Selskapet har hovedkontor i St. Gallen, Sveits. Du kan finne mer informasjon om Meteomatics på www.meteomatics.com.

Kontaktperson

Nils Håheim-Saers

Overingeniør - Tromsø

niha@norceresearch.no
+47 970 74 340

Prosjektfakta

Navn

Gondul

Status

Periode

01.06.24 - 31.12.26

Forskningsområder

Forskningsgrupper

Prosjektmedlemmer

Samarbeidspartnere

Meteomatics AS