Seniorforsker
- Tromsø
rori@norceresearch.no
+47 56 10 78 40
CCI+ Sea Ice ECV CCN2: Drift-Aware Sea Ice Thickness
Å låse opp dynamikken i arktisk havis: daglige drivbevisste satellittbaserte kart over havistykkelse
- De polare områdene er et hotspot for klimaendringer, og storskala satellittobservasjoner for å overvåke havisens tilbakegang er svært viktige. En av de essensielle klimavariablene (ECVs) er havistykkelse, som styrer varmeutvekslingen mellom hav og atmosfære.
- Innenfor European Space Agency (ESA) Climate Change Initiative (CCI)-prosjektet genereres konsistente tidsserier for havistykkelse på tvers av ulike satellitthøydemålingsoppdrag (ERS, Envisat, CryoSat-2, Sentinel-3) for å observere langtids trender. For å lage månedlige kart over isfribord og tykkelse, blir daglige baner gjennomsnittlig på et 25 km rutenett, hvor hver bane kun representerer istykkelsen i øyeblikket satellitten flyr over.
- Havis kan imidlertid drive betydelig i løpet av en måned, spesielt i områder med typisk høy drivhastighet, som Beaufort Gyre eller Framstredet. I tillegg antyder studier i sammenheng med klimaendringer at havis vil bli mer mobil i fremtiden.
- Å overse havisdrift når man lager månedlige kart over havistykkelse basert på satellitthøydemåling, vil føre til uskarphet i den romlige fordelingen av istykkelse. Vi foreslår derfor å kombinere informasjon om havisfribord og tykkelse fra satellitthøydemålinger med estimater for havisdrift fra passive mikrobølgesatellittsensorer. Gjennom vår tilnærming flytter vi daglig individuelle målepakker fra satellitthøydemålinger over en tidsperiode på én måned for å lage drivbevisste kart over havisfribord og tykkelse. På grunn av driftkorreksjonen kan vi også identifisere havis som har blitt overfløyet av satellitten flere ganger. Dette gjør det mulig å estimere vekstrater og endringer i fordelingen av havistykkelse på grunn av deformasjon og termodynamisk isvekst mellom satellittflyvningene. Ved å estimere havisvekst kan målinger korrigeres for tidsforskjellen mellom måledagen og måldagen, som er dagen alle målinger i løpet av en måned projiseres til.
- I dette prosjektet utvikler vi daglige drivbevisste kart over havisfribord og tykkelse ved bruk av satellitthøydemålingsdata, som dekker hele det arktiske havisområdet. Disse dataene vil være spesielt nyttige for å studere havisdynamikk som et resultat av is-hav-atmosfære-interaksjoner.
Kontaktperson
Prosjektfakta
Navn
CCI+ Sea Ice ECV CCN2: Drift-Aware Sea Ice Thickness
Status
Aktiv
Periode
01.02.23 - 28.02.25
Totalt budsjett
1.700.000 NOK