Ruster seg til scenekamp

NORCE-forskerne Marit Larsen og Tora Söderström Gaden er klare til dyst i årets Forsker Grand Prix. Onsdag 23. september går den lokale delfinalen i Bergen av stabelen. Hvem klarer best å engasjere tilskuerne med sin forskning?

Sist oppdatert: 21. sep. 2020
Publisert 17. sep. 2020
IMG 7203
Tora Söderström Gaden (t.v.) fra NORCE og Griegakademiets senter for musikkterapiforsking (GAMUT) deltar under årets Forsker Grand Prix Bergen med forskning på musikkterapi. Marit Larsen (t. h.) fra Regionalt kunnskapssenter for barn og unge – RKBU Vest, NORCE, deltar med forskning på ungdom i fosterhjem.
– Alle hadde hatt godt av å få en slik utfordring!
– Tora Söderström Gaden

Formidlingskonkurransen Forsker Grand Prix feirer 10 år. 10 år med fokus på å lære opp doktorgradskandidater til gode historiefortellere. Rundt 500 forskere fra hele landet har deltatt. Opplæring og delfinaler i 6 norske universitetsbyer har gjort arrangementet kjent og populært. Lørdag 26. september får de to beste fra årets delfinale reise til Trondheim og delta i landsfinalen Forsker Grand Prix 2020.

Både utfordrende og lærerikt

Om NORCE sine to forskere får dra til Trondheim får vi vite under det lokale showet i Bergen onsdag 23. september. Trondheim eller ei, det er ikke det viktigste for Marit og Tora. Viktigst er læringen opp mot konkurransen.

I en innledende runde skal forskerne presentere sin forskning på fire minutter. På den tiden må de klare å fenge både publikum og dommere.

– Alle hadde hatt godt av å få en slik utfordring! Formatet fire minutter er uvant for oss forskere. På konferanser har jeg sett mange presentere i utgangspunktet kjempespennende ting på en ganske kjedelig måte. Det syns jeg er synd, sier Tora Söderström Gaden fra NORCE og Griegakademiets senter for musikkterapiforsking (GAMUT).

– Mange forskere glemmer poenget med sin forskning. De bruker fire-fem lysbilder på å fortelle om alle kolleger som har deltatt i prosjektet og detaljer som ikke er viktige. Klart man skal fortelle om teamet, men det kan gjøres elegant og kort.

Tora er utdannet musikkterapeut. Det betyr at hun er ekspert på hvordan musikk kan påvirke helsen vår. I prosjektet hun er en del av, undersøker hun hvordan musikkterapi påvirker båndet mellom premature nyfødte barn og deres foreldre, foreldrenes mentale helse og barnets generelle utvikling.

– Vi følger familier med premature over to år gjennom sykehusinnleggelse og overgangen til hjemmet. Forskningen gjennomføres i Norge, Polen, Israel, Colombia og Argentina. Nokså ulike land, men alle med ordninger som gjør at foreldre har mulighet til å være tilstede på sykehuset med barnet sitt og delta aktivt i pleie og omsorg, og dermed også i musikkterapien.

Må finne de viktigste poengene

– Det har vært utrolig fint å få innspill fra coacher som ikke er fagfeller. Vi får skrelt vekk detaljer og konsentrerer på hva som er viktigst og spennende når historien skal fortelles til publikum, sier Marit Larsen fra Regionalt kunnskapssenter for barn og unge – RKBU Vest, NORCE.

Hun ser på «Hvordan vi kan bidra til at unge i fosterhjem får gode liv?»

Fosterhjemsplassering er ment å være et tiltak som skal føre til positiv utvikling hos unge som har opplevd omsorgssvikt. På tross av dette tyder forskning på at halvparten av unge i fosterhjem har psykiske lidelser og at fosterhjemsplassering i seg selv, ikke påvirker unges psykososiale utvikling i positiv eller negativ retning.

Dette kan tyde på at familiene ikke får tilfredsstillende støtte fra hjelpetjenestene.

Marit undersøker i sin doktorgrad om fosterfamilier mottar hjelpetjenester i tråd med behov, og hvordan de opplever kvaliteten på hjelpen de har fått. Videre undersøker hun hvordan livskvaliteten er hos unge i fosterhjem og hva som kjennetegner de ungdommene det går bra med.

Hun leverer avhandlingen sin allerede før jul og har mange resultater å ta med i sin fortelling. På den korte tiden hun har til rådighet i Forsker Grand Prix må de viktige poengene løftes opp.

– Litt utenfor komfortsonen å kun ha fire minutter. Det er lite tid til å trekke konklusjoner, sier Marit Larsen.

Arrangementene strømmes

Marit og Tora vet at historien må ha en dramaturgi som holder på tilhørerne, og denne gangen også seerne. For i år blir Forsker Grand Prix strømmet og som publikum kan du være med på å stemme fram de beste kandidtatene mens du ser på sendingen. For å stemme må du melde deg på.

PS. Det er dessverre ingen stemmebilletter igjen i Bergen. Men selve sendingen er åpen for alle.

For doktorgradskandidatene er arrangementet også analogt. De får stå på scenen foran et lite publikum i en aula som er pynta til fest og de gleder seg. Måneder med terping er over og de skal endelig få møte sitt publikum.

Følg finalene i årets Forsker Grand Prix

Lokale finaler i 6 norske byer, nasjonal finale i Trondheim. Alle arrangementene strømmes direkte.

Oversikt og lenker til alle arrangementene

Artikkelforfatter er coach på Forsker Grand Prix i Bergen.