Gravide fikk mer jod av torsk til middag

Gravide som spiste torsk til middag to ganger i uken økte jodnivåene i kroppen. Men det var barna til mødrene som ikke fikk fisk som gjorde det best på utviklingstestene. Det overrasket forskerne.

Sist oppdatert: 13. aug. 2020
COLOURBOX13841170 1200
Mammas mat-prosjektet er blant de mest omfattende spiseforsøkene med sjømat hos gravide, og den mest omfattende studien av effekten av torsk på jodstatus og barns hjerneutvikling.  (

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

)

Jod er viktig for normal vekst og utvikling av hjernen hos foster og små barn. De viktigste kildene til jod i det norske kostholdet er meieriprodukter og mager sjømat.

– Vi har fått svar på det viktigste vi ville finne ut i denne studien, nemlig om maten har noe å si, og om man kan få bedret jodstatus i graviditeten ved å øke inntaket av jodrik mat, som torsk, sier forskerne som både er fra Havforskningsinstituttet og RKBU Vest i NORCE.

Barna i kontrollgruppen gjorde det best

Da barna ble 11 måneder gamle tok forskerne en test som brukes for å måle utviklingen til sped- og småbarn på områdene språk, motorikk og kognisjon.

Forskerne så ingen forskjell på språk og motorikk, men barna i kontrollgruppen gjorde det bedre på de kognitive oppgavene.

- For babyer på 11 måneder vil det si for eksempel å bygge med klosser, herme etter en voksen og enkle hukommelsestester, sier Ingrid Kvestad, psykolog og forsker ved RKBU Vest, NORCE.

Forskerne ønsker å følge disse barna videre for å kunne undersøke barna sin utvikling videre. Vil forskjellene jevne seg ut eller øke?

Mammas Mat prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet, med RKBU Vest, NORCE som hovedsamarbeidspartner.

Les hele saken hos Havforskningsinstituttet