Gå rett til innhold
<
<
Forskningsstasjonen Troll får droner med rekkevidde på 1000 km

Forskningsstasjonen Troll får droner med rekkevidde på 1000 km

Aktuelt

Publisert: 17.09.2024
Oppdatert: 25.09.2024

Katrine Jaklin

Dronene inngår iprosjektet Troll Observing Network (TONe) som er en større oppgradering av infrastrukturen på Troll i Antarktis.

Windracers, Windracers ULTRA, Screenshot 2024 09 17 at 13 15 44, ,

Kilde:
Windracers

Windracers ULTRA

TONe vil styrke Norges forskning og overvåkingskapasitet i Antarktis og gir norske og internasjonale forskere tilgang til observasjonsdata som vil danne grunnlaget for ny polar kunnskap. Som en del av prosjektet har NORCE fått ansvaret for å anskaffe droner som egner seg for forholdene i Antarktis. Valget falt på Windracers ULTRA. Et ubemannet fly som også tidligere har vært brukt i Antarktis og har vist seg å takle de ekstreme værforholdene.

Luftens Jeep

Produsenten omtaler selv dronen som «luftens Jeep». Den har en rekkevidde på 1000 km, en flytid på inntil 10 timer og kapasitet for 100 kg nyttelast.

– NORCE har kjøpt to Windracers ULTRA-fly som skal bidra til å gjennomføre et miljøoppdrag av global betydning, nemlig å øke kunnskapen om de fysiske, biologiske, kjemiske og geologiske prosessene som foregår nå i Antarktis, sier Simon Muderack, administrerende direktør i Windracers. Windracers ULTRA er spesielt egnet til oppdraget på grunn av sin kapasitet og den spesifikke oppdragserfaringen fra undersøkelser i Antarktis i januar 2024.

NORCE skal drifte drone-infrastrukturen i samarbeid med Norsk Polarinstitutt som koordinerer TONe prosjektet:

– Dronene er en del av et oppgraderingsprosjekt som inkluderer åtte vitenskapsobservatorier, en dronetjeneste basert på Windracers ULTRA-flyet og nytt dataforvaltningssystem. Flyet bærer en omfattende nyttelast med ulik optikk og radar, og dekker regionen fra det nærliggende havet til Antarktisplatået, forklarer Rune Storvold, Avdelingsleder for observasjonssystemer i NORCE.

Kilde: Norsk Polarinstitutt, , TO Ne konsept 2048x1448, ,

Kilde:
Kilde: Norsk Polarinstitutt

Dronene skal støtte fire observatorier

Enorme avstander og krevende arbeidsforhold for forskerne gjør det hensiktsmessig å bruke droner til forskning i Dronning Mauds Land. Dronene skal støtte fire av observatoriene i TONe.

Aktuelle arbeidsoppgaver for dronene kan være kartlegging av berggrunn og grenselinjer, og bruk av GHz-radar for kartlegging av nedbør i form av snø. Kameraene kan for eksempel brukes til sjøfugl, sjøpattedyr- og haviskartlegging. I tillegg brukes sensorer for ulike profilmålinger av atmosfæren (meteorologiske parametre, skyegenskaper og aerosoler), samt hyperspektrale sensorer for målinger av klorofyll og primærproduksjon i havet.

Dronene skal testflys i Norge før de settes i drift i 2027.

NORCE er ledende i Norge på dronebasert tjenesteutvikling, regelverk, operasjonskonsept, risikoanalyse og risikovurdering.

Dronemiljøet i NORCE er i hovedsak lokalisert til Tromsø og har en unik kombinasjonen av FoU- og operativ kompetanse. Vi utvikler sensorer og integrerer disse inn i plattformer (våre egne eller kundens). Vi programmerer algoritmer for datanalyse og har systemer for sanntidskontroll, datainnsamling, dataanalyse, datadistribusjon og visualisering.

NORCE har spesiell kompetanse og erfaring fra operasjoner i Arktis og Antarktis. I tillegg har vi muligheter for kombinert bruk av droner og forskningsfly, både på Svalbard og på fastlandet som muliggjør effektiv innhenting av forskningsdata fra store områder.

Kontaktpersoner

Rune Storvold

Avdelingsleder Observasjonssystemer - Tromsø
rust@norceresearch.no

+47 934 16 169

Andreas Tøllefsen

Senioringeniør - Tromsø
atol@norceresearch.no

+47 918 61 923