Gå rett til innhold
<
<
Fornøyd med at det blir en gjennomgang av forskningsinstituttenes rolle

Fornøyd med at det blir en gjennomgang av forskningsinstituttenes rolle

Aktuelt

Publisert: 21.03.2025
Oppdatert: 21.03.2025

– Det er fornuftig og nødvendig at regjeringen vil se på forskningsinstituttenes rolle i forskningssystemet, sier konsernsjef Camilla Stoltenberg i NORCE.

Thomas Hovmøller Ris, Camilla Stoltenbergs førsteinntrykk av stortingsmeldingen er bra., Camilla2, ,

Kilde:
Thomas Hovmøller Ris

Camilla Stoltenbergs førsteinntrykk av stortingsmeldingen er bra.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland la frem stortingsmeldingen “Sikker kunnskap om en usikker verden” om forskningssystemet fredag.

Bedre samspill

Meldingen gir viktige signaler om behovet for et mer koordinert og sterkt forskningssystem i møte med globale utfordringer. Den peker blant annet på at arbeidsdelingen mellom forskningsinstituttene og universiteter og høyskoler er svekket. NORCE støtter ambisjonen om bedre samspill og rolledeling i forskningssystemet, og håper det kommer tydelige tiltak rettet mot instituttsektoren.

– For NORCE er det positivt at regjeringen vil evaluere og styrke virkemidlene for næringsrelevant forskning og vi ser frem til å bidra til hvordan dette kan gjøres, sier Stoltenberg.

Strategisk ansvar

Hun er også glad for at regjeringen vil videreutvikle og konkretisere Forsknings-rådets strategiske ansvar for instituttsektoren.

Forskningsrådet får i tillegg en tydeligere rolle når det gjelder å koble det militære og sivile forskningssystemet sammen.

– Meldingen fremhever at det ikke er bra å bygge parallelle strukturer for et lite land som Norge, det er vi helt enig i. Det er positivt at flere sivile miljøer skal bidra til gradert forskning, sier Stoltenberg.

EU-deltagelse

Norske forskningsinstitutter, inkludert NORCE, gjør det svært godt i rammeprogrammet for forskning og innovasjon i EU. Deltakelsen sikrer Norge tilgang på viktig kunnskap og kompetanse. Næringslivets deltakelse er også helt avhengig av at forskningsinstituttene bringer dem inn i EU-prosjektene.

I dag går EU-prosjekter i minus, selv med kompensasjonsordningen Retur-EU. Stortingsmeldingen anerkjenner at det er kostbart for institusjonene å delta i EU-programmene. Men det er ingen konkrete lovnader om bedre virkemidler for posisjonering og deltakelse i europeiske forskningsprogrammer.

– Skal vi klare å opprette en høy andel EU-forskning, er det viktig at Retur EU-ordningen styrkes og videreføres, understreker Stoltenberg.