Gå rett til innhold
<
<
Planlegger fulldigital fabrikk for batterimaterialer

Planlegger fulldigital fabrikk for batterimaterialer

Aktuelt

Publisert: 15.12.2023
Oppdatert: 19.12.2023

Veronica Helle

Vianode planlegger en ny fabrikk som skal lage batterimaterialet anodegrafitt til elbiler. NORCE skal bidra til at fabrikken blir fulldigital.

Vianode, Digitalisering av prosessindustrien gjør produksjonen mer effektiv og miljøvennlig, og gir produkter av bedre kvalitet., NIC 9646 Foto Vianode, ,

Kilde:
Vianode

Digitalisering av prosessindustrien gjør produksjonen mer effektiv og miljøvennlig, og gir produkter av bedre kvalitet.

Det nye prosjektet har fått midler fra Forskningsrådets Grønn Plattform-ordning. Prosjektet, som ledes av batterimaterialselskapet Vianode, skal bidra til å avkarbonisere verdikjeden for batterier og elbiler. Det skal også danne grunnlaget for hvordan oppgraderinger og nyetableringer i prosessindustri i Norge vil bli i årene fremover. Videre er ambisjonen at det skal skapes flere leverandørbedrifter for digitalisering av prosessindustrien.

– Det blir interessant å være med fra starten og sammen med Vianode i en etableringsfase. Dette gjør at vi kan ta mer helhetlige vurderinger, sier Ulrik Thisted, seniorforsker i NORCE.

Digitalisering av prosessindustrien gjør produksjonen mer effektiv og miljøvennlig, og gir produkter av bedre kvalitet. Prosessindustrien produserer blant annet aluminium, silisium og karbonprodukter, som blant annet brukes i mobiler, fly, datamaskiner og biler. I Norge sysselsetter industrien rundt 25.000 og står for rundt 18 prosent av Norges samlede eksport av fysiske varer.

Billigere, bedre og mer miljøvennlig

Prosjektet bidrar til industribygging i Norge, men også globalt. Det meste av produksjonen skjer i Kina i dag, men der brukes en annen metode.

– Metoden vi skal bruke er ny og reduserer CO2-utslippene og andre utslipp betydelig. På toppen av dette, får produktene bedre kvalitet. At vi kan levere produktene i Norge og ikke må importere dem fra Kina, kan også være positivt, sier Thisted.

Tanken er at kompetansen kan overføres til andre prosesser senere. Hydro og Elkem er med i prosjektet, for å få kompetanse på hva de kan gjøre når de skal bygge eller ombygge sine fabrikker.

NORCE sin kompetanse på modellering, sensorutvikling, dataanalyse og prosjektstyring brukes i dette prosjektet.

Prosjektet heter GreenBox - et spydspissprosjekt for prosessindustrien i det grønne skiftet, og ledes av Vianode AS. Samarbeidspartnere er Cody AS, Cybernetica AS, Elkem ASA Technology Kristiansand, Eyde-klyngen, Future Materials AS, Hydro Energi Invest AS, NORCE, SINTEF AS, Tratec Norcon AS og Tunable AS.

Ulrik Thisted

Seniorforsker - Kristiansand
ulth@norceresearch.no

+47 976 78 950