Gå rett til innhold
<
<
Nytt NORCE-utviklet instrument avdekker mikroplast i vann

Nytt NORCE-utviklet instrument avdekker mikroplast i vann

Aktuelt

Publisert: 18.06.2021
Oppdatert: 15.06.2022

Andreas R. Graven

Dette instrumentet kan kobles på vannledningsnettet til norske kommuner. Det er allerede blitt brukt av NORCE-forskere til å gjøre undersøkelser av drikkevann i Rogaland.

Foto: NORCE, Mikroplast-ekspert og forsker Alessio Gomiero, NORCE., Alessio analyse mikroplast, ,

Kilde:
Foto: NORCE

Mikroplast-ekspert og forsker Alessio Gomiero, NORCE.

Ett års tid tok det forsker og mikroplast-ekspert Alessio Gomiero å utvikle instrumentet, som er bygd i samarbeid med firmaet Ztrong Partner AS.

– Hvordan man kan undersøke vann for mikroplast er et spørsmål EU har tatt opp ved flere anledninger. Nå har vi har et instrument som er 100 prosent utviklet i NORCE, og som sørger for pålitelige resultater, sier Gomiero.

I en ny vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Journal of Hazardous Materials presenterer NORCE-forskeren måleinstrumentet og resultater av analysene.

– Alle som driver profesjonelt med analyser av væsker og drikkevann kan ha nytte av dette instrumentet. Det kobles til ledningsnettet, og enkelt sagt filtreres vannet gjennom, deretter klargjøres prøver for analyse inni instrumentet, sier Gomiero.

Forskerne undersøkte drikkevannet til cirka 300.0000 personer i Stavanger-området, Sandnes og videre sør-østover mot Ålgård, i den nye studien.

– Vi oppdaget ikke mikroplast i ferdig renset vann, og fant kun begrensede mengder i råvann før rensing, sier Gomiero.

Han er blant de fremste ekspertene på analysemetoder for mikroplast. I NORCE’ plastlaboratorium i Mekjarvik gjøres en rekke avanserte undersøkelser. Her finnes også det som defineres som et helt rent område i lab, med flere spesialtilpasninger, der inngangen har luftsluse og gulvet et klebrig dekke for å hindre at prøver forurenses.

Ved siden av Gomiero har også NORCE-kollega Kjell Birger Øysæad vært med på databehandlingen og analysene. I tillegg er Ztrong Partner og IVAR Iks bidragsytere til den nye studien.

Gomiero og kolleger fortsetter nå forskningen med nye instrumenter, og utvikling av nye som kan utføre analyser av mikro- og nanoplast.

– Vi er i gang med å analysere vann for mikroplast i fire casestudier, både på Island og Grønland, sier Gomiero.

Application of GCMS-pyrolysis to estimate the levels of microplastics in a drinking water supply Alessio Gomiero, et al. Journal of Hazardous Materials, Volume 416, 15 August 2021, https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2021.125708

Relaterte artikler

Se alle artikler

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev