Gå rett til innhold
<
<
NORCE-forsker på listen med Norges 50 fremste tech-kvinner

NORCE-forsker på listen med Norges 50 fremste tech-kvinner

Aktuelt

Publisert: 08.03.2024
Oppdatert: 19.03.2024

Thomas Hovmøller Ris

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars lanserte Abelia og ODA-nettverk listen med Norges 50 fremste tech-kvinner 2024. Dorinde Kleinegris forsker på mikroalger i NORCE og er med på listen.

Dorinde Kleinegris var i sitt rette element på Nasjonal Algepilot Mongstad da hun fikk vite hun var blitt kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner.

– Den første reaksjon var ‘oi, phishing har blitt normalt’. Men det var en normal epost-adresse, så det er kanskje korrekt. Det var så gøy, sier hun og tilføyer:
– Jeg bare danset hele kvelden.

Årets liste

Siden 2017 har Abelia og ODA-Nettverk, Nordens ledende nettverk for mangfold i tech kåret Norges 50 fremste tech-kvinner. Formålet med kåringen er å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i Norge.

Les mer på abelia.no:

Norges 50 fremste tech-kvinner

Kleinegris har bakgrunn innen bioprosessteknikk, med spesielt fokus på mikroalger. Hun har doktorgrad og master fra Wageningen University i Nederland i 2010 og har jobbet over 20 år med alger.

– Jeg ville gjerne gjøre noe med mikroorganismer og mat. Helt tilfeldig var det et prosjekt i masteroppgaven min hvor vi jobbet med å ekstrahere β-carotene fra Dunalilella salina (en type grønnalger, red.). Min jobb var å se på hvordan vi kunne dyrke algene, forteller hun.
– Da vokste tematikken på meg. Jeg elsket det og synes alger var veldig interessante. Så fikk jeg mulighet til å jobbe videre med det i PhDen min og så har jeg jobbet med alger siden.ismer og mat. Helt tilfeldig var det et prosjekt i masteroppgaven min hvor vi jobbet med å ekstrahere β-carotene fra Dunalilella salina (en type grønnalger, red.). Min jobb var å se på hvordan vi kunne dyrke algene.

Se videoportrett av Dorinde Kleinegris:

Prøver å promotere bioteknologi

Listen Norges 50 fremste tech-kvinner har som overordnet mål «å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse». Samtidig skal listen være med å «fremme rollemodeller som inspirerer andre til å velge teknologi som yrkesretning», skriver Abelia og ODA-nettverket om kåringen.

– Jeg prøver å vise frem hvor gøy bioteknologi og mikroalger er i undervisning, i arrangementer – blant annet har vi hatt flere besøk på algepiloten i Mongstad. Nå er det litt mer offisielt at jeg må Det er skummelt, men samtidig litt gøy at jeg har fått tildelt en slik rolle.

Drømmer om flere algeprodukter

Når du går på butikken, er det lite sannsynlig du finner masse produkter som inneholder alger. Det er liteprodukter på markedet. Det meste er helsekost i form av kapsler og tabletter, og man kan også kjøpe litt pulver som man kan bruke i smoothies og liknende.

– I min drømmeverden har vi masse algeprodukter i supermarkeder, i fiskefôr og andre plasser, uten at mennesker kanskje vet at det er alger. Det har blitt så normalt at man ikke trenger å si ifra at det inneholder alger. Nesten alle produkter er laget med litt eller flere alger.Jeg ville gjerne gjøre noe med mikroorganismer og mat.

Spiser du selv mat med alger?

– Ikke så mye som jeg trodde jeg skulle. Smaken er kanskje litt annerledes, sier Dorinde og kommer på noe hun spiser med alger
– Godteri med alger spiser jeg, sier hun og ler.

Når Dorinde og kollegaer viser frem matprodukter med alger, pleier de å lage algekake. Hun har også laget pizza med alger og is med alger.

Senest har hun også vært involvert i EU-prosjektet YumAlgea der de produserte brød og ost med alger.

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev