Må du droppe biffen for å redde kloden?
Nei, det tror ikke vi. I EU-prosjektet HarvREST jobber NORCE for å sikre vesentlig økt matberedskap gjennom desentralisert energiproduksjon. Fire gårdsbruk i Europa er med og Susanne og Kjell Ivar Uelands Røysland Gaard på Bjerkreim i Rogaland er et av dem.

Kilde:
Gunn Janne Myrseth
Godt stell av dyrene er viktig for Kjell Ivar Ueland.
Her koser de seg hele året.
Kjell Ivar Ueland, Grønn gårdsenergi
Vi møter grunderen, gårdbrukeren og restauratøren oppe ved wagyufjøset. Ueland har siden han overtok Røysland Gaard tidlig på 2000-tallet, blitt en tydelig aktør i regionen.
– Vi fikk støtte til oppbygging av gårdsrestaurant og renovering av hus fra Innovasjon Norge, så der startet det. Siden det har det bare rullet på seg, sier Ueland.
Røysland Gaard er en stor gård i Bjerkreim kommune. Bjerkreim har en sterk posisjon innen jordbruk og matproduksjon, med betydelig husdyrhold og effektiv utnyttelse av jordbruksarealene. Ifølge en artikkel publisert av Bjerkreim kommune i mai 2024, er det samlede jordbruksarealet i kommunen 62 753 dekar, hvorav kun 829 dekar ikke er i drift. I beitesesongen er det cirka 47 000 sauer, lam og geiter, samt rundt 5 300 storfe på beite i kommunen. (Bjerkreim kommune nettsider)
– Vi har waguefe og til våren kommer frilandsgrisene igjen, sier Ueland som også har 1000 kvadratmeter slakteri til glede for mange av bøndene i bygda.
Her kan kyr og gris komme kortreist til slakt fremført bak i henger på traktoren til sin egen bonde. Og i dag produserer slakteriet hele 200 ulike produkt. Produkt som går til restauranter og fedevarebutikker over hele Norge.
Slakteriet er blitt en mellomstor bedrift til stor nytte for bøndene i området. Her kommer slaktet inn etter en kortreist tur fra nabogårdene til et hightech, nybygd fabrikklokale på over 1000 kvadratmeter. Hele anlegget driftes med lokal grønn energi og bærekraftig, via thermo, solceller, vind og vannkraft.

Kilde:
Gunn Janne Myrseth
Hils på wagyufe nr. 5188, en av godt over fem tusen storfe i Bjerkheim kommune.

Kilde:
Gunn Janne Myrseth
Kjell Ivar Uelands wagyufe koser seg ute hele året. På sikt skal all gjødsel sirkuleres og avføring skal gi energi til drift av gården og slakteriet.
Ueland peker ut over på andre siden av vannet som ligger nedenfor gården og opp i den andre dalsiden. Der finner vi området frilandsgrisen tusler rundt i. Slake åssider og null støy.
Heller ikke vindmøllene som omkranser baksiden av gården er til sjenanse. Dette er vindmøller Ueland og Statskog har fått satt opp. Ueland kan ikke få rost Statskog godt nok:
– Flott samarbeid der også og nå har vi også fått til skifte av areal slik at jeg kan bygge biofjøs på bortsiden her. Det blir også basisen for å få energi fra gjødsel og avfall fra husdyrholdet. Her planlegges i biogassanlegg.
I HarvRESt-prosjektet fokuserer Ueland sammen med oss i NORCE på å styrke bruken av fornybare energiteknologier (RES) sammen med bærekraftige jordbruksmetoder. Målet med EU-prosjektet er å hjelpe landbruks- og næringsmiddelindustrien med å oppnå ekstra fordeler gjennom integrering av RES og smart drift av energisystemene deres, samt økt energiuavhengighet og sikkerhet for å ha energikilder tilgjengelig. Samtidig reduseres karbonutslipp fra matproduksjon.
Løsningene som utvikles i HarvRESt-prosjektet, tilpasses nå ulike forhold og ulike typer gårder gjennom pilotprosjekter i Italia, Danmark, Spania og Norge. NORCE arbeider med utviklingen av den norske piloten i samarbeid med Ueland og Grønn Gårdsenergi AS (GGE), et selskap eid av Susanne og Kjell Ivar Ueland.
– GGE og NORCE vil sammen utvikle og utvide et smart energisystem med integrerte lokale fornybare energikilder som støtter den fullstendige avkarboniseringsprosessen på Røysland Gaard. Det vil bli gjennomført en grundig undersøkelse av hvordan sentralisert og optimalisert styring av gårdens energiressurser kan utnyttes, forteller prosjektleder i NORCE Peter Breuhaus.
Den norske piloten vil også håndtere samspillet mellom energilagringssystemet og de ulike fornybare energikildene. Videre vil det bli gjennomført studier for å koordinere gårdens aktiviteter for å optimalisere bruken av tilgjengelige ressurser. Og hvordan ideene prøves ut og realiseres gjennom samarbeid med ulike aktører, og i tråd med eksisterende lovverk og reguleringer, følges også gjennom prosjektet. Dette følgeforskningsarbeidet ledes av Kristiane Marie Lindland, NORCE.
Selv om mye er gjort hos Ueland så er det mange ting som venter og mange planer som ennå kun er på tegnebrettet. Bla gjenstår bygging av ny driftsbygning i massiv tre. Tømmeret er derimot kuttet og lagt på tørk hos Riska Sag. Venter bare på finansiering og godkjenning av planer.

Kilde:
Rune Rolvsjord, NORCE
På andre siden av vannet går grisene på friland. Vannet skal utnyttes til vannkraft.

Kilde:
Rune Rolvsjord, NORCE
Bak husene snurrer vindmøllene. Disse gir inntekt til gården som igjen har gjort det mulig å investere i andre grønne energiløsninger.