Gå rett til innhold
<
<
KI fra NORCE sikrer kortreist mat

KI fra NORCE sikrer kortreist mat

Aktuelt

Publisert: 20.02.2024
Oppdatert: 23.02.2024

Gunn Janne Myrseth

– Jeg analyserer data som kommer inn fra brukerne, altså serveringsstedene. Slik kan vi få oversikt over hvilken type mat og hvilke kvanta storhusholdningene trenger av for eksempel frukt, salat, melk, korn, sjømat eller kjøtt, forteller NORCE sin KI-ekspert Xuan Zhang.

Day of Week, Xuan Zhang og Nabil Belbachir fra NORCE  og  Siv Kristiansen fra Day of Week., Xuan Nabil og Siv NORCE and Day of Week Research project, ,

Kilde:
Day of Week

Xuan Zhang og Nabil Belbachir fra NORCE og Siv Kristiansen fra Day of Week.

NORCE samarbeider med Day of Week, en lokal startup. Målet er å gjøre lokale råvarer tilgjengelig på en smart måte og stimulere til lokalt mangfold av råvarer for tilbydere av lokale måltider i Agder.

I prosjektet «Forskning med AI - Smak av fremtidens lokale matfat» er Xuan og NORCE trukket inn av Siv Kristiansen og teamet i Day of Week

Data fra de lokale brukerne som Day of Week samarbeider med, lander i datamaskina til Xuan. Hun vil kunne fortelle hva serveringsstedene trenger til hvilken tid.

Denne informasjonen kan så spilles ut til de lokale gårdbrukerne som vil få et bilde av hvilke produkter som er etterspurt og i hvilke kvanta. Slik vil gårdbrukerne klare å levere konkurransedyktige varer fra sine gårder til de lokale serveringsstedene.

Day of Week / South Coast Creative., Day of Weeks leder Siv Kristiansen har mange ideer i kurven ..., Day of Week Profilbilde Siv, ,

Kilde:
Day of Week / South Coast Creative.

Day of Weeks leder Siv Kristiansen har mange ideer i kurven ...

Stedsegnet resept, oppskrift og algoritmer

– Med hjelp av NORCE sin ekspertise innen KI og datamodellering er vi i ferd med å lage stedsegnet resept og oppskrifter og algoritmer, sier Kristiansen.

Prosjektet gjør det mulig for teamet i Day of Week å gå bredt ut og koble på de aktuelle i næringene. For å skape innsikt i og større tilgjengelighet for kortreist mat i Norge, må alle data analyseres. Og her kommer Xuan og NORCE inn.

– Fremtidens oppskrifter, menyer, lokale produkter og matopplevelser inneholder smart data som gjenskaper samhandling mellom lokale produsenter, kokker og oss som konsumenter. Det er sammensatt, men løsbart. Vi trengte hjelp, og den hjelpen finner vi hos NORCE, opplyser Kristiansen.

Siden oppstart i 2021 har Day of Week jobbet sammen med produsenter, serveringssteder, konsumenter og partnere innen teknologi, geodata og innsikt for å forstå innovasjonsutfordringen. Nå er NORCE med som forskningspartner med bakgrunn i prosjektstøtte fra Forskningsmobilisering Agder samt lokale og nasjonale tilskudd.

Day of Week / South Coast Creative, Kortreiste grønnsaker fra Agder er noen av produktene i analysene NORCE nå ser på i dette AI-prosjektet., DSC03415 1, ,

Kilde:
Day of Week / South Coast Creative

Kortreiste grønnsaker fra Agder er noen av produktene i analysene NORCE nå ser på i dette AI-prosjektet.

«Sky is the limit»

Sommeren 2021 la Day of Week ut på en lokal matreise i Agder. Målet er å utvikle et smart og bærekraftig matsystem for kortreist mat og satsningen er nå blitt forskningsmat for NORCE som utvikler av datamodell og bruk av KI som verktøy i kommersialisering av lokale matopplevelser og måltidsturisme.

Prosjektet med NORCE er kun starten.

– Målet er internasjonal skalering og også der får NORCE en rolle da man tenker seg større internasjonale forskningsprosjekter, sier Siv og legger til;
– Oppskriftene vi lager nå gir smak av fremtidens lokale matfat, og designes for å møte behovene til lokale og regionale matsystem, med støtte for skalering internasjonalt. Med ny bruk av stedsbetinget data og KI kan vi akselererer fortere og smartere og gi næring til innovasjon og forskning i det lokale matfatet.
Day of Week / South Coast Creative, Beter fra Agder ligger også i datamaskina el kan vi kalle det kjelen til NORCE sin KI-forsker Xuan Zhang., DSC03299, ,

Kilde:
Day of Week / South Coast Creative

Beter fra Agder ligger også i datamaskina el kan vi kalle det kjelen til NORCE sin KI-forsker Xuan Zhang.

Kontakt

Xuan Zhang

Seniorforsker DARWIN - Grimstad
xuzh@norceresearch.no

+47 966 99 019

Nabil Belbachir

Forskningsleder DARWIN - Grimstad
nabe@norceresearch.no

+47 401 08 137

Relatert forskergruppe

Se alle forskergrupper
Se alle forskergrupper

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev