Gå rett til innhold
<
<
Hvem låner oftest hos utstyrssentraler – og hvorfor?

Hvem låner oftest hos utstyrssentraler – og hvorfor?

Aktuelt

Publisert: 14.04.2025
Oppdatert: 25.04.2025

Andreas R. Graven

Utstyrssentraler som låner ut gratis utstyr til fritidsaktiviteter er populært. Men viktigste grunn til å låne er kanskje ikke den du tror.

Andreas R. Graven, Forsker Thomas Myksvoll avbildet blant ski, støvler og hjelmer i en utstyrssentral., Thomas Myksvoll utstyrssentral, , Mann i halvfigur, ski og hyller med sportsutstyr i bakgrunnen.

Kilde:
Andreas R. Graven

Forsker Thomas Myksvoll avbildet blant ski, støvler og hjelmer i en utstyrssentral.

Miljøhensyn oppgis oftest som grunn, mens økonomiske forhold spiller en mindre rolle, viser ny NORCE-ledet studie.

– De som bruker utstyrssentraler oftest, har gjerne høyere utdanning og inntekt, og er bevisste på miljø. De vil redusere unødvendig forbruk ved å låne utstyr i stedet for å kjøpe nytt.

Det sier samfunnsforsker Thomas Myksvoll i NORCE, som har ledet arbeidet med studien. Den ble publisert online i tidsskriftet Managing Sport and Leisure i februar.

Utstyr lånes typisk 1-3 ganger i året, når man har venner eller familie på besøk, eller i ferier.

– Vi forventet å se høyere bruk blant lavinntektsfamilier, men det er ikke tydelige tegn på det, og bruken er ganske lav i utgangspunktet. Sentralene brukes ikke til å låne utstyr til jevnlige aktiviteter. Da er det ikke så rart at de med lavere inntekt forsvinner, mener Myksvoll.

Overraskende

Studien viser at samlet husholdningsinntekt har ikke hadde noen vesentlig innvirkning på bruksnivået. Det er heller ikke de som låner av økonomiske grunner som låner mest.

Nær 4 av 10 respondenter har miljøhensyn som hovedårsak til å benytte seg av utstyrssentraler. Dette funnet kobles til høyere utdanning og høyere inntekt.

Nær 30 prosent oppgir økonomiske årsaker som motivasjon for å låne, noe som i større grad kobles til personer med lavere utdanning og innvandrerbakgrunn.

– Også første- og andregenerasjons innvandrere er hyppige brukere av utstyrssentraler. De oppgir derimot å bruke sentralene på grunn av manglende råd til å kjøpe eget utstyr, ikke av miljøgrunne, sier Myksvoll.

Myksvoll sier det er litt overraskende at det ikke var forskjell mellom inntektsgruppene.

– Utstyrssentraler har profilert seg mer på miljøaspektet de siste årene. I begynnelsen handlet det mer om økonomi. Man kan sette det på spissen og si at miljøargumentet appellerer til høyt utdannede og mer velstående - men er det egentlig denne gruppen som virkelig trenger å låne gratis fritidsutstyr? spør Myksvoll.

– Ikke rigget for lån over lengre tid

Han mener utenforskap ikke handler om sykkeltur i sommerferien, men om du har utstyr til å kunne være med på fritidsaktiviteter uke etter uke.

– Utlån hos utstyrssentraler er ikke helt rigget for jevnlig lån over lengre tid, sier NORCE-forskeren.

Ifølge studien har 28 prosent av brukerne lånt utstyr én gang i løpet av det siste året, mens 47 prosent har lånt mellom to og fem ganger. Kun 2 prosent har lånt mer enn elleve ganger.

For å nå bredere ut og faktisk senke økonomiske barrierer, foreslår Myksvoll og kollegene i studien at utstyrssentraler kan vurdere å endre litt på hvordan de organiseres.

– En løsning kan være å forlenge låneperioden fra én uke til for eksempel en måned eller en hel sesong, slik at utstyr kan brukes mer fleksibelt, sier Myksvoll.

Det kan også være et alternativ å forenkle registreringsprosessen og markedsføre tilbudet bedre, særlig overfor lavinntektsfamilier, foreslår forskeren.

Referanse:

Myksvoll, T. M., Ervik, R., Erdvik, I., & Bjørnarå, H. B. (2025). Breaking barriers? Exploring the socio-economic patterns of leisure activity equipment centre usage. Managing Sport and Leisure, 1–16. https://doi.org/10.1080/237504...

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev