Frivilligheten blomstrer igjen, men unge menn har falt fra
Den norske dugnadsånden er tilbake etter pandemien. Men vi bruker mindre tid på frivillighet, og unge menn har falt fra.
Kilde:
Rune Rolvsjord, NORCE
Ivar Eimhjellen er en av forskerne bak ny rapport som finner at menn i alderen 16–29 år deltar mindre i frivilligheten.
Dette viser ny rapport om utviklingen i frivillig innsats i Norge i perioden 1998–2023.
– Det kan være at unge menn har hatt litt svakere sosial tilknytning til det frivillige og at de etter pandemien mistet tilknytningen til nettverkene og organisasjonene, sier Ivar Eimhjellen.
Han er forsker i NORCE og en av forfatterne av rapporten.
– Kanskje de har funnet andre fritidsinteresser, er mer opptatt av betalt arbeid, eller så er dette et uttrykk for økende sosial utenforskap blant unge menn.
Forskeren mener at det er viktig for samfunnsinkluderingen å få med alle grupper mennesker.
– Lavere deltakelse fra denne gruppen i dag kan også følge denne gruppen etter hvert som de blir eldre. For å få de unge mennene med, kan organisasjoner som trenger frivillige ha et ekstra fokus på å rekruttere inn unge menn og ta i bruk ressursene og interessene de har.
2 av 3 deltar
Over 60 prosent av befolkningen sa i 2023 at de har utført frivillig arbeid for minst én organisasjon det siste året. Dette nivået er på høyde med før pandemien. Nesten 40 prosent sa de hadde gjort frivillig arbeid den siste måneden.
Selv om mange fortsatt bidrar i frivilligheten, bruker de mindre tid på innsatsen sin enn tidligere. Færre velger også å spre engasjementet sitt på flere organisasjoner. Jo eldre respondentene er, desto mer sannsynlig er det at de synes det er viktig å gjøre frivillig innsats for bestemte organisasjoner. Yngre respondenter svarer i større grad at de er mindre opptatt av hvilken organisasjon de jobber frivillig for.
Frivillig arbeid er mest vanlig i idrett og sport, etterfulgt av velforeninger og nærmiljøorganisasjoner. Over tid har det vært en tendens til at færre frivillige gjør oppgaver knyttet til styre, administrasjon og annen drift. Flere gjør arbeid knyttet til konkrete aktiviteter, som å delta på dugnad, være trener eller samle inn penger.
Pensjonistene trår til
Personer i aldersgruppen 30–49 år gjør mest frivillig arbeid. Dette er i stor grad fordi de har hjemmeboende barn som deltar i fritidsaktiviteter. Siden den forrige undersøkelsen i 2017 har frivillig innsats økt i aldersgruppen 67-79 år, mens de i alderen 16–29 år deltar mindre i frivilligheten. Nedgangen er større blant unge menn enn blant unge kvinner.
– Eldre i dag har bedre helse og mer ressurser enn tidligere. Dette kan være grunnen til at de deltar mer i frivillig arbeid, sier Eimhjellen.
For eldre som slutter i betalt arbeid kan frivillig arbeid være en måte å holde seg aktiv på, drive med meningsfull aktivitet og bidra til et fellesskap, hjelpe andre, og få utløp for egne interesser.
Eimhjellen mener at deltakelse i frivillige organisasjoner også kan være ein god arena for sosialisering, inkludering og etablering av sosiale nettverk, når kanskje nettverk med kolleger fra det betalte arbeidet blir svakere når en blir pensjonist.
Prosjektet er gjennomført ved Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor, som er et samarbeid mellom forskere fra Institutt for samfunnsforskning og NORCE. Rapporten "Tilbake til normalen? Frivillig engasjement i Norge, 1998–2023" gir en dypere innsikt i frivillighetens nåværende tilstand og de utfordringene som ligger foran oss. Analysene er basert på spørreundersøkelser gjennomført seks ganger i perioden 1998–2023. De fem siste er gjennomført av Statistisk sentralbyrå.
Rapporten er finansiert av Kulturdepartementet.
Les hele rapporten her: https://samfunnsforskning.brage.unit.no/samfunnsforskning-xmlui/handle/11250/3144551