Gå rett til innhold
<
<
Energipilot i «Kompani Lauritzen»-leiren

Energipilot i «Kompani Lauritzen»-leiren

Aktuelt

Publisert: 21.05.2024
Oppdatert: 23.05.2024

Gunn Janne Myrseth

Ingen Dag Otto Lauritzen og ingen kaptein Hammersmark. Men vi utfordret sjefsforsker Midttømme og geolog Bastesen til armhevinger. Og begge tok utfordringene på strak arm på stedet der EØS-penger drar NORCE-forskere med bulgarske gjester til Voss og Bømoen - arnestedet for TV2-realityen «Kompani Lauritzen».

Gunn Janne Myrseth, NORCE, Sjefsforsker Midttømme og NORCE og UiB-geolog Eivind Bastesen tok utfordringen på strak arm da vi ankom arnestedet for TV2-realitien «Kompani Lauritzen» på Bømoen på Voss., Push, ,

Kilde:
Gunn Janne Myrseth, NORCE

Sjefsforsker Midttømme og NORCE og UiB-geolog Eivind Bastesen tok utfordringen på strak arm da vi ankom arnestedet for TV2-realitien «Kompani Lauritzen» på Bømoen på Voss.

Men Bømoen er mye mer.

– Bømoen og Voss kan bli eit prakteksempel på bruk av grunnvannsbasert grunnvarme, sier Christian Rekve Bryn fra COWI.

Myndighetsrepresentantene fra Vidin og forskerne fra Plovdid fikk sammen med NORCE grundig innføring i det nye Bømoenanlegget, som altså ligger midt i «Kompani Lauritzen» land.

Her i den gamle forsvarsleiren, har COWI, kommunen og grunneiere satt alle kluter til. Kanskje kan det i nær fremtid bli en egen bydel tuftet på rent vann og ren energi fra dypet under husene til den gamle militærleiren. Og det kommer nye ideer både for nye vannkilder og nye rene energiløsninger hver uke.

Gunn Janne Myrseth, NORCE, Bømoen, arnested for TV2-realityshow Kompani Lauritzen skjuler energi under bakken. NORCE-forsker Bjarte Lønøy og NORCE og UiB-forsker Eivind Bastesen studerer kartene., Kart3, <p>Gunn Janne Myrseth, NORCE</p>, To menn ser på kart som ligger på et bord. Folk i bakgrunnen.

Kilde:
Gunn Janne Myrseth, NORCE

Bømoen, arnested for TV2-realityshow Kompani Lauritzen skjuler energi under bakken. NORCE-forsker Bjarte Lønøy og NORCE og UiB-forsker Eivind Bastesen studerer kartene.

Bømoen - en sandkasse for forskning

Rekve Bryn har nå kartlagt store områder av Voss kommune, og der er det ikke bare er de gigantiske ressursene på Bømoen som blir synliggjort. Kartleggingen viser også andre deler i kommunen der grunnvarme vil ha en stor verdi. Han viser frem kartene til stor glede for ekspertene våre og gjestene fra Bulgaria.

Illustrasjonen nedenfor viser flerbruk av ressursene i Voss som fra nå av skal tas ut til glede for innbyggerne og næringsliv. Opphenting av energien krever god kunnskap og forståelse for hvor ressursene ligger samt kvantifisering av størrelse.

– Bømoen er som en sandkasse for vår forsking, sier Rekve Bryn.

Forvaltning og fordeling av energien og vannet er sentralt i doktorgradsarbeidet hans, og flere andre forskere er med på prosjektet i regi av Cowi.

COWI, Illustrasjonen viser flerbruk av ressursene på Bømoen, Voss., Picture1, <p>COWI</p>, Illustrasjon av enetrgibrønner i bakken.

Kilde:
COWI

Illustrasjonen viser flerbruk av ressursene på Bømoen, Voss.

NORCE gir energiekspertise

Kirsti Midttømme, sjefsforsker og energiekspert i NORCE har de siste årene jobbet mot flere av de landene som vi før Sovjetunionens oppløsning på begynnelsen av 1990-tallet, kalte for Øst-Europa. Polen, Litauen, Kroatia og nå Bulgaria har fått bistand og tips fra den erfarne forskeren.

Sist ute er Bulgaria der NORCE har bistått i et prosjekt til nær 14 millioner norske kroner med oppgradering av skolen «St. Cyril og Methodius» i byen Vidin som ligger ved elven Donau helt nord i landet mot grensen til Ukraina.

Prosjektet går ut på å sikre skolen ren og god varme. Dette innebærer både implementering av tiltak for ny type energi og tiltak på selve skolen av byggteknisk art, som bedre isolering og vinduer etc.

Prosjektet er finansiert av EØS & Norway Grants Bulgaria-program. Prosjektet har som mål å gjøre skolen til en energieffektiv bygning i europeisk forstand, der en betydelig del av energien leveres av fornybare energiløsninger.

– Til dette formålet er syv tiltak bestemt. De vil redusere varmetapet i bygningen betydelig gjennom inngrep på bygg og innfasing av nye varmekilder, forteller Midttømme.

På sikt skal den eksisterende oljefyrte varmtvannskjelen erstattes av en geotermisk installasjon bestående av to vann-til-vann varmepumpeenheter med en samlet oppvarmingskapasitet på 360 kW. Dette skal igjen kobles til et eksternt geotermisk kretsløp.

Det kommer også solceller for eget forbruk, et batterilagringssystem og et overvåkings- og styringssystem.

Dette vil sikre at skolen får 90 prosent av energiforbruket fra rene kilder. Pilotbygget vil nå energiklasse A+, noe som gjør bygningen til et nesten nullenergibygg (NZEB).

– Gjennomføringen av prosjektet demonstrerer og viser konkret hvordan gamle bygg kan bli mer energismarte samt utnytte energien mer effektivt både på kalde og varme dager. Dette prosjektet blir eksempel til etterfølgelse for resten av skoler i byen og eventuelt for andre kommuner i landet som vil lære av piloten, sier Midttømme

Prosjektet på skolen i Vidin har blitt ledet av forskerne Todor Belezhkov og Liyana Adjarova fra selskapet Energy Agency of Plovdiv. Sammen med byens øverste ledere og prosjektledelse Hadezda Petkova, Mariela Nicolova og Teodora Valcheva er de i Norge og i dag på Voss for å lære mer.

For fremtiden ligger i grunnvarme - også i Bulgaria:

– Dette er framtiden, å hente varmt vann opp av bakken, sier forsker Todoz Belezhkov fra Energy Agency of Plovdivbåde til NORCE og lokalavisa Hordaland som har dukka opp og følger oss på turen rundt om på Bømoen.
Gunn Janne Myrseth, NORCE, Bømoen sett fra Skutleåsen med COWI-guide Christian Rekve Bryn i midten og omkranset av forskerne Todoz Belezhkov fra Energy Agency of Plovdiv i Bulgaria og NORCE-forsker Kirsti Midttømme.både, Utsikt, <p>Gunne Janne Myrseth, NORCE.</p>, Tre mennseker beundrer utsikten mot fjellene, sol og lettskyet himmel over fjellene.

Kilde:
Gunn Janne Myrseth, NORCE

Bømoen sett fra Skutleåsen med COWI-guide Christian Rekve Bryn i midten og omkranset av forskerne Todoz Belezhkov fra Energy Agency of Plovdiv i Bulgaria og NORCE-forsker Kirsti Midttømme.både

Lykken er rent vann og ren energi

Og ikke bare er vannet på Bømoen interessant med tanke på å kunne gi strøm til bolighus og industri. Vannet er også kåret til Norges reneste og beste vann. For bulgarerne, som ikke kan drikke sitt vann fra springen hjemme, er det derfor en fin opplevelse å drikke vann - ufiltrert, uklora og rent- rett opp bakken.

– Ja dette glasset gir deg ti nye år, smiler Jakob Håheim, fagleder vann og avløp Voss kommune da han sjenker villig alle gjester.

Bulgaria får i dag halvparten av sin energi, som skal gå til temperaturstyring av hus, fra kullverk, og rundt 40 prosent kommer fra landets to kjernekraftverk.

I tillegg er det planer om å bygge fire nye reaktorer. Det amerikanske selskapet Westinghouse Eelectric Company står bak.

Bulgaria har mye sol og det skal også satses på solenergi, slik som i Aytos 30 kilometer fra Svartehavet, samt at vind har også noe potensiale sier utredningene rundt landets energiressurser.

Men tilbake til Bømoen og Voss for her fikk bulgarerne fikk mye å tenke på.

- For oss er bruken av det varme vannet nedi bakken en totalt ubrukt og uutnyttet ressurs. Den ønsker vi å ta i bruk, sier Belezhkov.

Gunn Janne Myrseth, NORCE, Jakob Håheim, fagleder vann og avløp Voss kommune sjenker stolt sitt prisbelønnede vann til gjestene., Bestvann, <p>Gunne Janne Myrseth, NORCE.</p>, Mann tapper vann fra en krane i glasset til en kvinne.

Kilde:
Gunn Janne Myrseth, NORCE

Jakob Håheim, fagleder vann og avløp Voss kommune sjenker stolt sitt prisbelønnede vann til gjestene.

Gunn Janne Myrseth, NORCE, Forsker Todoz Belezhkov fra Energy Agency of Plovdiv i Bulgaria tar gjerne ett ekstra glass livgivende dråper av vannet fraBømoen., Todor, <p>Gunn Janne Myrseth, NORCE.</p>, En mann tapper vann i et glass fra en vannkrane.

Kilde:
Gunn Janne Myrseth, NORCE

Forsker Todoz Belezhkov fra Energy Agency of Plovdiv i Bulgaria tar gjerne ett ekstra glass livgivende dråper av vannet fraBømoen.

Kontakt

Kirsti Midttømme

Sjefsforsker - Bergen
kimi@norceresearch.no

+47 416 07 478

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev