Gå rett til innhold
<
<
En halv milliard EØS-kroner til energieffektive skolebygg for polske barn

En halv milliard EØS-kroner til energieffektive skolebygg for polske barn

Aktuelt

Publisert: 08.04.2024
Oppdatert: 10.04.2024

Gunn Janne Myrseth

NORCE er partner og rådgiver for bruken av pengene og vi kunne sist uke feire innflyttingen i skolen sammen med barna i Gorzyce, sør for Katowice.

Gunn Janne Myrseth, NORCE, Zspturza skole i kommunen Gorzyce i Polen er en av mer enn 20 skoler som er energieffektivisert ved hjelp av EEA Grant og Norway Grant., 4, ,

Kilde:
Gunn Janne Myrseth, NORCE

Zspturza skole i kommunen Gorzyce i Polen er en av mer enn 20 skoler som er energieffektivisert ved hjelp av EEA Grant og Norway Grant.

Åttendeklassingene Natalia Kwiaton, Karol Adarczyk og Magdalena Mucha og de firehundre andre elevene fra Zspturza skole i kommunen Gorzyce, tar imot NORCE ved forsker Kirsti Midttømme. I dag er det fest. Skolen er helt ferdig inni og snart ferdig renovert utenpå og de har flyttet inn i nye klasserom etter ti måneder i lånte lokaler.

– Barna er vår fremtid. Vi må satse på de med gode læremiljø, sa rektor Klaudie Tatarzyk da hun henrykt kunne ta imot til fest.

NORCE og kommunens bystyre anført av ordfører Daniel Jakubczyk, besøkte alle elevene og dagen ble feiret med sang og taler.

Gunn Janne Myrseth, NORCE, Åttendeklassingene Natalia Kwiaton, Karol Adarczyk og Magdalena Mucha fra Zspturza skole i kommunen Gorzyce, tar imot NORCE ved forsker Kirsti Midttømme, 1, ,

Kilde:
Gunn Janne Myrseth, NORCE

Åttendeklassingene Natalia Kwiaton, Karol Adarczyk og Magdalena Mucha fra Zspturza skole i kommunen Gorzyce, tar imot NORCE ved forsker Kirsti Midttømme

Ordfører glad og gjenvalgt

I overkant av 20 polske skoler har fått penger fra Home | EEA Grants. Rundt 500 millioner norske kroner er brukt gjennom flere år for å gjøre polske skoler energimessig bedre. NORCE har, som norsk institutt, en partnerrolle i energieffektiviseringen som har skjedd ved flere av de skolene som er støttet gjennom dette programmet. EØS-medlemskapet til Norge og de programmer vi dermed er med i, betyr nemlig å støtte 15 europeiske EU-land gjennom diverse EEA Grant og Norway Grant programmer.

Og Gorzyce kommune har selv også brukte egne midler og brukt anledningen til å oppgradere standarden både på tekniske og bygningsmessige materiell. Og det er ikke bare blitt til energieffektive bygg med nye vinduer og nye energiløsninger: Her er kommet egne språkrom, matterom, historierom og geografirom.

Ordfører Jakobczyk har store planer for kommunen og er svært glad for pengene fra EEA Grant.

– Våre stamfedre fra Gorzyce kjempet for Norge under andre verdenskrig, og det er hyggelig at Norge nå gjennom EEA Grantmidlene hjelper oss til å få bedre skolebygg, hilste ordfører Daniel Jakubczyk gjestene fra Norge.

Etter at vi kom hjem er det også klart at ordføreren under helgens valgrunde fikk ny tillit fra kommunens innbyggere og han ble gjenvalgt som ordfører. Ni år var ikke nok for kommunens 20.000 innbyggere. De vil gi han en ny periode.

Pawel Tatarczyk, Ordfører Daniel Jakubczyk fra Gorzyce kommune på grensen til Tsjekkia, sør for Katowice i Polen, ble gjenvalgt og kan fremover jobbe for å sikre nye EØS-midler til kommunens oppgradering., 3 M1 A2979, ,

Kilde:
Pawel Tatarczyk

Ordfører Daniel Jakubczyk fra Gorzyce kommune på grensen til Tsjekkia, sør for Katowice i Polen, ble gjenvalgt og kan fremover jobbe for å sikre nye EØS-midler til kommunens oppgradering.

Gorzyce er ett eksempel

– Vi har vært med på prosjekter i seks av de i overkant tjue skolene som i løpet av de siste årenen er oppgradert med EØS-penger, forteller NORCE-forsker Kirsti Midttømme.

Totalt har de norske EØS-pengene som kommer fra EEA Grant midler og Norway Grant prosjektet, summert seg opp i en en halv milliard norske kroner. Midttømme har besøkt flere av dem.

Midttømme kunne under besøket til Gorzyce fortelle om polske og norske særtrekk med tanke på energibruk og behov.

Norges 5,3 millioner innbyggere bruker fordelt på hver innbygger nesten like mye energi som Polens 38, 4 millioner mennesker. Men mens det i Polen er mye brunnkull som er base for elektrisk energi, så bruker vi i Norge mye energi fra elektrisitet fra vannkraft til våre hjem og vår industri. I utslipp av C02 fordelt på hver enkelt av oss så ligger vi ikke langt unna polakkene på grunn av vår store gass- og oljeproduksjon til verden.

Pawel Tatarczyk, Her er vi på omvisning på geografirommet hvor vi kan utfordre barna på Zspturza barneskole til å finne ut hvor NORCE, Bergen og Norge befinner seg., 3 M1 A3104, ,

Kilde:
Pawel Tatarczyk

Her er vi på omvisning på geografirommet hvor vi kan utfordre barna på Zspturza barneskole til å finne ut hvor NORCE, Bergen og Norge befinner seg.

Gunn Janne Myrseth, NORCE, 5 mil flomvoll er bygget rundt kommunen etter flommen i 1997., Flom, ,

Kilde:
Gunn Janne Myrseth, NORCE

5 mil flomvoll er bygget rundt kommunen etter flommen i 1997.

Energieffektivisering er viktig

Energieffektivisering og klimaendringer er langt fremme i pannebrasken på alle voksne vi møter i Gorzyce. Alle husker 1997. Det er deres sorte år. Flommen fra uværet tok nesten hele kommunen og mange landsbyer ble utslettet. Nå er det bygget mil på mil med flomvoller i regionen. (se bildet)

I tillegg har Gorzyce kommunen tatt i bruke både moderne varmepumper og store investeringer i det vi kaller solcellepanel. Privatpersoner i Polen er også flinke til å legge solceller på sine privathus. Videre er det store muligheter for å bruke varme fra bakken, altså geothermal energi og også her utreder nå polakkene for mer bruk av jordvarmen.

– Det er gode muligheter for polakkene i å energieffektivisere seg selv ennå bedre ved bruk av jordvarme, sier Midttømme.

Zespół Szkolno - Przedszkolny w Turzy Śląskiej (gorzyce.pl)

 • Svømmebasseng er også på plass i kommunen. Oppvarmet av solceller bla.

  Svømmebasseng er også på plass i kommunen. Oppvarmet av solceller bla. Foto: Gunn Janne Myrseth, NORCE

 • Solcellene som gir energi til badeland

  Solcellene som gir energi til badeland.

 • Zspturza skole i kommunen Gorzyce i Polen er en av mer enn 20 skoler som er energieffektivisert ved hjelp av EEA Grant og Norway Grant.

  Zspturza skole i kommunen Gorzyce i Polen er en av mer enn 20 skoler som er energieffektivisert ved hjelp av EEA Grant og Norway Grant. Foto: Gunn Janne Myrseth, NORCE

 • Rektor Klaudie Tatarzyk fikk blomster av kommunen.

  Gunn Janne Myrseth, NORCE

 • Pressen var på plass da Kirsti Midttømme fra NORCE besøkte åpning av nyrenovert skole i Polen.

  Pressen var på plass da Kirsti Midttømme fra NORCE besøkte åpning av nyrenovert skole i Polen. Foto: Pawel Tatarczyk

 • Ordfører Daniel Jakubczyk fra Gorzyce kommune på grensen til Tsjekkia, sør for Katowice i Polen, ble gjenvalgt og kan i nye år fremover jobbe for å sikre EØS-midler til kommunens oppgradering.

  Ordfører Daniel Jakubczyk fra Gorzyce kommune på grensen til Tsjekkia, sør for Katowice i Polen, ble gjenvalgt og kan i nye år fremover jobbe for å sikre EØS-midler til kommunens oppgradering. Foto: Pawel Tatarczyk

 • Kirsti Midttømme, NORCE ble vist flomvollene som skal sikre byen av Bozena Arnalio og Edyta Srudik.

  Kirsti Midttømme, NORCE ble vist flomvollene som skal sikre byen av Bozena Arnalio og Edyta Srudik. Foto: Gunn Janne Myrseth, NORCE

 • Ordfører og bystyret møte sin gamlelære som fortsatt underviste. Foto: Gunn Janne Myrseth, NORCE

 • Elver omkranser kommunen og gjør den vakker, men og flomutsatt.

  Elver omkranser kommunen og gjør den vakker, men og flomutsatt. Foto: Gunn Janne Myrseth, NORCE

 • Solcelle som gir energi til nytt institutt for opplæring av gartnere

  Solcelle som gir energi til nytt institutt for opplæring av gartnere Foto: Gunn Janne Myrset, NORCE

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev