<
<
Barn på legevakt

Barn på legevakt

Aktuelt

Publisert: 14.04.2020
Oppdatert: 22.07.2022

Færre legevaktkonsultasjoner relatert til ørebetennelser og tarminfeksjoner etter innføring av nye vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet.

, , Barnpålegevalt, <p>Foto: Arngeir Berge</p>,

Forsker Hogne Sandvik ved NKLM har nylig fått to artikler publisert i Tidsskriftet Norsk Legeforening som omhandler barn på legevakt. Ved hjelp av data fra elektroniske regningskort fra legevaktleger har Sandvik undersøkt antall legevakthenvendelser i forbindelse med ørebetennelser og tarminfeksjoner før og/eller etter innføring av pneumokokkvaksine og rotavirusvaksine i barnevaksinasjonsprogrammet.

Pneumokokker

Pneumokokker er den hyppigste bakterielle årsaken til ørebetennelser hos små barn og medfører betydelig antibiotikabruk. Pneumokokkvaksine ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 2006. Hensikten med denne studien var å kartlegge om vaksinen har medført færre legevaktkonsultasjoner på grunn av ørebetennelser.

Siden 2011 har vaksinasjonsdekningen blant barn 0–5 år stabilisert seg over 90 %, og parallelt med dette har konsultasjonsraten på grunn av ørebetennelse i samme aldersgruppe blitt redusert med 52 %.

Materialet består av data fra elektroniske regningskort fra legevaktleger i perioden 2006–18. Det er registrert totalt antall konsultasjoner og sykebesøk med barn 0-5 år og tilsvarende antall med diagnosekodene H71 (akutt mellomørebetennelse).

Ler hele artikkelen HER.

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsaken til alvorlig diaré hos små barn, og sees særlig i årets første kvartal. Hensikten med denne studien var å kartlegge legevaktkonsultasjoner på grunn av tarminfeksjoner før og etter innføring av rotavirusvaksine i barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2014.

Resultatet indikerer at vaksinen har medført en betydelig reduksjon av slik sykdom hos de minste barna (0–2 år). I årets første kvartal er reduksjonen godt over 50 %.

Materialet består av data fra elektroniske regningskort fra legevaktleger i perioden 2010–18. Det er registrert alle konsultasjoner og sykebesøk med diagnosekodene D70 (tarminfeksjon) og D73 (gastroenteritt, antatt infeksiøs) for barn 0–4 år.

Les hele artikkelen HER.

Begge artiklene inngår i NKLM-prosjektet «Årsstatistikk – regningskort fra legevakt». Prosjektbeskrivelse og tidligere publikasjoner finner du her HER.

Relaterte artikler
Se alle artikler

Aktuelt

Pris for Palmafossen kraftverk

Aktuelt

UiT og NORCE inngår samarbeidsavtale

Aktuelt

Tidligere studier har undervurdert påvirkningen lakselus har på villaks

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev