Gå rett til innhold
<
<
Fra helsedata til klimarettferdighet: Se debattene våre fra Arendalsuka 2024

Fra helsedata til klimarettferdighet: Se debattene våre fra Arendalsuka 2024

Aktuelt

Publisert: 03.09.2024
Oppdatert: 05.09.2024

Rune Rolvsjord

Under Arendalsuka har NORCE bidratt med debatter om store og viktige tema som hvordan løse problemene i skolen, bruk av KI og helsedata for bedre helsetjenester, energiløsninger og sikring av energisystemet, urettferdigheten i klimatiltakene, klimatilpasning i kommunene, endringer i Polhavet.

Vi har også hatt anledning til utfordre politikerne på rammebetingelsen for forskningsinstituttene. Konsernsjef Camilla Stoltenberg var tydelig i sin tale:

– Jeg har fått sjokk av rammebetingelsene i instituttsektoren. Hvis regjeringen ønsker seg en instituttsektor tettere på samfunnsutfordringene, må de gjøre noe med rammebetingelsene.

Det sa hun på NIFUs forskningspolitiske seminar og på UiBs kunnskapspolitiske toppmøte.

Samtidig var hun tydelig på hva instituttsektoren kan og skal levere.

– Vi må kunne oversette forskningsresultatene våre slik at de gir både samfunnsøkonomiske og bedriftsøkonomiske resultater, påpekte Camilla.

Ved å være på Arendalsuka bidrar vi til å formidle kunnskapen vi fremskaffer. I Arendal arrangerte vi og var på scenen på til sammen 26 arrangementer.

Gikk du glipp av våre arrangementer, eller vil gjennoppleve de, finner du opptakene her:

Glimt fra debatter vi arrangerte eller deltok i

Det ble mange gode samtaler gjennom uken. Takk til dere som inviterte oss inn til spennende debatter og tusen takk til alle dere som stilte opp på våre arrangementer.

  • Fullt forsamlingslokale, oversiktsbilde.

    Fullt hus i Arendal bibliotek når vi debatterte problemen i skolen.

    Foto: Andreas R. Graven, NORCE.

  • Nærmere 100 000 unge som står utenfor skole, jobb eller ytelser. I våre paneldebatter om skolen delte fagfolk, lærere og politikere sine perspektiver på hva som er problemet, hva som fungerer, og hvilke tiltak som kan settes i verk for å forebygge utenforskap. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun var blant de som deltok.

  • Ola Elvestuen fra Venstre var en av politikerne som ble utfordret på klimatilpasning i kommunene.

    Foto: Katrine Jaklin, NORCE.

  • – Neste skadeflom kommer snart. Mangel på kunnskap, uklar ansvarsfordeling og sviktende samarbeid er viktige stikkord. Og ikke minst økonomiske ressurser, sa vår konserdirekør Kristin Flornes på arrangementet vi hadde sammen med NGI om klimatilpasning.

    Foto: Katrine Jaklin, NORCE.

  • Hos NIFU tok vi debatten om forsnkingspolitikken, her er Camilla Stoltenberg på scenen sammen med Rebecca Borch fra NHO, stortingspolitikerne Alfred Bjørlo og Marit knutsdatter Strand og OsloMet-rektor Christen Krogh.

  • Mann med flippover.

    Kjell Ivar Ueland fra Røyseland Gård vet hva han vil bidra med for redusere sårbarheten i energiforsyningen: – Vi vil bruke de små grønne energikildene som vann, vind, sol, flis, biogass, batteri, pluss gjenvinning av varme. Slik kan konsesjonspliktige eiendommer produsere energi. Det kan gi 7-25 Twh og slik være en viktig bidragsyter til storsamfunnet.

    Foto: Rune Rolvsjord, NORCE

  • Muligheter og hindringer for lokalt distribuert energi ble debatert av Jonny Hesthammer fra Norsk kjernekraft, Arvid Nøttveit fra NORCE, Knut Berg fra Statsforvalteren i Agder, Odd Harald Hovland fra arbeiderpartiet og Arild Stapnes Johnsen fra Dalane Energi. Moderator Stig Arild Pettersen.

    Foto: Rune Rolvsjord, NORCE

  • Hvordan sikre konkurransekraft mens vi utvikler en sirkulær økonomi? Det etableres nå bioparker med bedrifter som kan dele og utnytte hverandres spillvarme, vann og biologiske ressurser. Men samarbeid på tvers av sektorer er krevende. Emelie Langemyr Eriksen fra NORCE etterlyser noen som kan ta ansvar for å fasilitere samarbeidet. Her er det Ingrid Liland fra MDG og Sverre Myrli fra Ap som utfordres.

    Foto: Rune Rolvsjord, NORCE.

  • Konsekvensene av klimaendringene rammer ulikt og urettferdig. Det samme gjør klimatiltakene. Hva kan vi gjøre for å få bukt med klimaurettferdighet? Rektor ved UiS Klaus Mohn og generalsekretær Karoline Andauer fra WWF deltok i debatten som ledet av Camilla Aadland fra NORCE.

  • Hvor vi må sette inn skytset for å sørge for at Norge blir verdensledende innen havvindforskning? Den debatten tok vi også på Arendalsuka. Nå samler SINTEF, NORCE, Norwegian Offshore Wind og Nasjonalt Kompetansesenter for Havvind kreftene for å identifisere de kunnskapshullene vi må tette for å lykkes med havvindsatsingen i Norge. Her ser vi Camilla Stoltenberg i samtale med direktør for Sokkeldirektoratet Torgeir Stordal og politiker Lise Selnes.

  • Ungdomspolitikernes fikk også lov til å gyve løs på klimapolitikken, og hva vi i Norge bør gjøre for redusere konsekvenser av klimaendringene. Representanter fra Høyre, AUF, Frp og Grønn Ungdom var til stede, her ser vi Nicolay Østby fra Unge Høyre og Nimrah Ramzan fra AUF.

  • Hvordan skal vi hjelpe unge som faller ut av studier og arbeidsliv tilbake? Vigdis Sveinsdottir fra NORCE presenterte et av få tiltak som har dokumentert effekten gjennom forskning på arrangementet til Modum Bad og Universitetet i Agder.

    Foto: Rune Rolvsjord, NORCE.

  • De unge som faller utenfor var også tema på Kopano sitt arrangement om forskning på denne gruppen. Her var det Rebecca Lynn Radlick som presenterte forskningen vår. Her sammen med Cecile Skarsvåg fra Prima Konsernet, Søren Vinther Fjærestad fra Væksthuset Forskningscenter og Heming Sand fra Brisk.

  • Hva skjer med forskninsgrapportene? Hos Akademikeren kikket vi ned i statsrådsskuffens hemmelige liv for å se om det er der de havner. Cristin Clemet, Bård Vegard Solhjell, Camilla Stoltenberg og Lise Lyngnes Randeberg delte sine erfaringer.

  • – Ikke bare elbiler bør subsidieres, og vi trenger flere virkemidler for å nå nullvekstmålet, mener seniorforsker Julie Runde Krogstad i NORCE. Hun deltok i TØI sin debatt om byveksttiltakene. Der handlet det om hvor godt tiltak i byvekstavtalene virker. Ett av spørsmålene var om bomring og gratis kollektivtransport får oss til å parkere bilen.

  • Kan KI brukt på medisinske data gjøre oss mindre sårbare mot ressurskrisen i helsevesenet? Personsikkerheten er bedre i dag enn den var før, sa konsernsjef i NORCE Camilla Stoltenberg. Hun er ikke redd for personopplysninger på avveie. Ellen Stralberg fra Teknologirådet hadde en klar melding: EU’s AI-act med sammensatte krav er på plass. Nå må norske politikere bestemme seg om de vil ha ett eller flere tilsyn som skal sikre trygg bruk av dataene.

    Foto: Rune Rolvsjord, NORCE.

  • To personer står og diskuterer.

    Direktør Nina Mevold var tydelig på at alle verktøy må taes i bruk: -Vi må ikke se på kostnader eller sparte kroner men livskvalitet. Stortingspolitiker Even A. Røed (Ap) var derimot bekymret for at befolkningen ikke skal forstå. -Debatten der ute kan bli spiss, sa han.

    Foto: Rune Rolvsjord, NORCE.

  • – Utvikling av robotikk er dyrt. Vi må ha rammebetingelser som gjør at det er verdt investeringen, sa Lars Petter Maltby, direktør for Prosess 21 i Norges forskningsråd.

    Sammen med en rekke partnere planlegger NORCE nå et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som skal jobbe med å utvikle kunstig intelligens og roboter for å få til en tryggere og bedre gjenvinning av kritiske råmaterialer.

    Foto: Andreas Graven, NORCE.

Arrangementer der NORCE deltok under årets Arendalsuka får du oversikt over her.

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev