Stipendiat
- Bergen
mahe@norceresearch.no
+47 56 10 75 24
1000 flere bønder får nå Manuels klimavarsler i innboksen: Gir bedre beslutningsgrunnlag når tørken inntreffer
Tørkesommeren i 2018 var en katastrofe for det norske landbruket. Hele 2 milliarder ble utbetalt i klimaskadekompensasjon. Kunne omfanget vært mindre hvis kommunikasjonen mellom bøndene og klimaforskerne hadde vært bedre, tenkte Manuel Hempel og startet et nyhetsbrev.

Kilde:
Manuel Hempel
Stipendiat Manuel Hempel i NORCE har de siste årene jobbet tett sammen med bønder for å bygge kunnskap om klimarisiko og hvordan sannsynlighetsbaserte langtidsvarsler kan støtte driftsbeslutninger i landbruket.
Tusen nye abonnenter
Det startet som et prosjekt i landbruksnoden i Climate Futures, et senter for forskningsdrevet innovasjon. Hempel holdt workshops og fokusgruppemøter med bønder, forvaltere og landbruksrådgivere. Målet var å finne ut hvilken vær-informasjon de hadde behov for i sin arbeidshverdag.
Etter at datainnsamlingen var avsluttet ønsket Hempel å holde kontakten med bøndene, og begynte derfor å sende ut et ukentlig nyhetsbrev. Interessen har vært enorm, og Hempel sender nå ut et ukentlig nyhetsbrev til 1500 abonnenter innen landbruk, reindrift og forvaltning. I tillegg videreformidler Norsk Landbruksrådgivning ofte informasjon fra Manuel i sine nyhetsbrev.
Målet er å korte ned avstanden mellom klimaforskere og bønder, slik at bøndene kan ta sine valg på et tidligere tidspunkt neste gang tørken (eller flommen) inntreffer.
– Varslene dekker hele Norge, men har fokus på landbruksområdene i sør. Utfordringen er å forklare brukerne hvordan sannsynlighetsbaserte varsler virker sammenlignet med værvarsler. De varsler ikke hvordan været blir, men sannsynligheten for at ulike scenarier skal inntreffe, sier Hempel. Dette er et verktøy for å ta bedre beslutninger, men bøndene må også ta hensyn til tid, økonomi og tilgang på arbeidskraft.
Også reindriftsutøvere ser nytten i nyhetsbrevene. For dem er det viktig å forutse om beiteforholdene blir vanskelige og tilleggsfôring må planlegges. Her har også Statsforvalterne i de nordlige fylkene og Miljødirektoratet deltatt i fokusgrupper for å se hvordan man best kan støtte reindriftsutøverne.

Kilde:
Manuel Hempel/Climate Futures
Langtidsvarselet for temperatur fra 2. mai. Prognosen viste en stor sannsynlighet for temperaturer "over normalen" for hele måneden. Dette slo til. Mai ble veldig varm i store deler av landet.
Tidlig vår i 2025
I 2025 startet landbrukssesongen tidlig. Det var veldig tørt på Østlandet i starten av mai. Illustrasjonen over viser langtidsvarselet for temperatur fra 2. mai. Prognosen viste en stor sannsynlighet for temperaturer "over normalen" for hele måneden. Dette slo til. Mai ble veldig varm i store deler av landet. Foreløpig vet vi ikke hvordan dyrkningssesongen totalt sett vil utvikle seg:
– I 2018 førte dårlig kommunikasjon mellom forskere og bønder til at varslene om en tørr og varm sommer ikke nådde frem tidsnok. Jeg ønsker å bygge en bro mellom klimaforskere og bønder, slik at bøndene kan ta sine valg på et tidligere tidspunkt neste gang tørken (eller flommen) inntreffer, avslutter Hempel.
Er du interessert i sannsynlighetsbaserte langtidsvarsler kan du melde deg på Hempels nyhetsbrev her.
Climate Futures er et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) som utvikler klimavarsling fra 10 dager til 10 år fremover for håndtering av klimarisiko i vær- og klimautsatte sektorer. Målet vårt er å etablere et langsiktig samarbeid mellom privat næringsliv, offentlig sektor, service- og næringsorganisasjoner, og forskningsinstitusjoner, for sammen å takle en av vår tids største utfordringer.
Climate Futures, som ledes fra NORCE, startet 1. oktober 2020 og tar utgangspunkt i Bjerknessenteret for klimaforskning. De øvrige forskningspartnerne er Universitetet i Bergen, Norges Handelshøyskole og SNF, Norsk Regnesentral, Meteorologisk Institutt, Nansensenteret og Statistisk Sentralbyrå.