Gå rett til innhold
<
<
GoNorth

GoNorth

Trine Lise S. Helgerud, Norsk Polarinstitutt, Toktbåt Kronprins Haakon som blir basen for forskerene til NORCE og partnerne på GoNorth-toktet fra 14. oktober 2022., Kronprins Haakon foto Trine Lise S Helgerud Norsk Polarinstiuttt, ,

Kilde:
Trine Lise S. Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Toktbåt Kronprins Haakon som blir basen for forskerene til NORCE og partnerne på GoNorth-toktet fra 14. oktober 2022.

GoNorth er et tverrfaglig initiativ for å øke den norske aktiviteten i Polhavet. NORCE er en av 13 norske forsknings- og utdanningspartnere i GoNorth. Siden 2016 har det vært jobbet med å utvikle et program for utvinning av nye data om geologi, sjøis og havbunnmineraler, blant mye annet. I regi av GoNorth er det planlagt tre forskningstokt til Polhavet.

NORCE-forskere vil delta på første del av det første GoNorth toktet ombord på forskningsskipet Kronprins Haakon, med avreise fra Svalbard 14 oktober 2022. Ferden vil gå til Nordmarginen av Svalbard og Nansenbassenget.

De to fra NORCE er, forskningsprofessor Stijn De Schepper og forsker Jon Thomassen Hestetun. De to skal samle inn data som på sikt vil hjelpe oss å bedre forstå forhistoriske endringer i sjøisutbredelse. Kunnskap om hvordan sjøisdekket har variert, og hvorfor det har endret seg tidligere, kan hjelpe oss å bedre forutse hva som skal skje i fremtiden.

Siden det er umulig å observere historiske isforhold direkte er vi avhengige å bruke indirekte metoder, såkalte proxier. EU-prosjektet AGENSI vil bruke eldgammelt DNA lagret i sedimenter som en slik proxy. Helt konkret betyr det at AGENSI lager en DNA database av prøver samlet inn fra mange forskjellige områder i Arktis. Denne databasen kan i neste omgang brukes når en vil rekonstruere endringer i sjøis.

Arbeidet NORCE-forskerne skal utføre på Kronprins Haakon, vil også fremskaffe data relevant for et annet NORCE-prosjekt ABRUPT. ABRUPT, som er finansiert av Forskningsrådet, ser på raske klimaendringer som har skjedd i fortiden, og prøver å se hvordan de kan være relevante for å forstå konsekvensene av fremtidige raske klimaendringer.

På toktet vil det også være til stede forskere fra flere av de andre GoNorth partnerne, og det vil være aktivitet knyttet til en rekke ulike forskingsprosjekter og fagområder.

To tokt til er planlagt i, til Gakkelryggen i 2023 og til Morris Jesup ryggen i 2024.

Forskningsprofessor Bjørg Risebrobakken er NORCE sin representant i GoNorth sin kjernegruppe. Konserndirektør for Klima og Miljø, Trond Dokken, er NORCE sin representant i GoNorth sin styringsgruppe.

Kontaktperson

Bjørg Risebrobakken

Forsker I - Bergen

bjri@norceresearch.no
+47 56 10 75 48

Prosjektfakta

Navn

GoNorth

Status

Periode

20.04.24 - 20.04.24

Sted

Bergen

Prosjektets hjemmeside

https://www.sintef.no/projectweb/gonorth/

Forskningsområder

Forskningsgrupper

Forskningstemaer

Prosjektmedlemmer

Samarbeidspartnere

UiT: The Arctic University of Norway (UiT), University of Bergen (UiB), University of Oslo (UiO), University Centre in Svalbard (UNIS), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Akvaplan-niva, Geological Survey of Norway (NGU), Nansen Environmental and Remote Sensing Center (NERSC), NORCE, NORSAR, Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), Norwegian Polar Institute (NPI), SINTEF
Se alle prosjekter

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev