Gå rett til innhold
<
<
Vil bruke screening-teknologi for hudkreft på gjellene til laks

Vil bruke screening-teknologi for hudkreft på gjellene til laks

Aktuelt

Publisert: 31.03.2025
Oppdatert: 07.04.2025

Thomas Hovmøller Ris

Gjellene er avgjørende for om laksen har det bra. I nytt prosjekt skal forskere undersøke helsen til gjellene med kamerateknologi som vanligvis brukes for å oppdage hudkreft hos mennesker. Resultatene skal gi oppdrettere nye verktøy for å ivareta fiskehelsen.

Foto: Naouel Gharbi, Normale gjeller hos laks, Laksegjeller 1, ,

Kilde:
Foto: Naouel Gharbi

Normale gjeller hos laks

Gjellesykdom hos laks er en utfordring for oppdrettsnæringen i Norge og andre land på våre breddegrader. Årsaken til gjellesykdom kan være gjentakende avlusinger som gjør fiskene alvorlig stresset. I verste fall dør fiskene eller får alvorlige helseplager som for eksempel vevsskade.

I det nye prosjektet ‘GillAlert’ vil forskere i NORCE sammen med industripartnere bruke en spesiell kamerateknologi for å undersøke helsen til laksegjeller.

Teknologien brukes til screening av hudkreft hos mennesker. Ved hjelp av et multispektralt kamera kan man undersøke vevet under hudens overflate som en tidlig screening for hudkreft. I dette prosjektet vil vi tilpasse teknologien så den kan brukes til å undersøke helsen til laksegjeller, sier seniorforsker i NORCE, Simon Menanteau-Ledouble.

Spesialtilpasset algoritme

‘GillAlert’ er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) og løper over to år. Utenom NORCE er bedriftene QuantiDoc, DeepX og Lerøy Seafood partnere i prosjektet. Teknologien leveres av DeepX.

Ved hjelp av det multispektrale kameraet kan vi avbilde gjellene. Bildene vil deretter bli analysert med en spesialtilpasset algoritme for å undersøke oksygenering av blod, gjellens ytre form og andre markører for gjellehelse og respirasjonskapasitet i gjellevevet, sier Menanteau-Ledouble.

Hjelpemiddel til oppdrettere

Fiskene som skal undersøkes i forsøket kommer fra ulike oppdrettsmiljøer som er representative for norsk akvakultur. Dette inkluderer blant annet prøver fra partner i prosjektet, Lerøy Seafood. For å sjekke om det multispektrale kamerasystemet kan brukes for å undersøke gjellehelse, vil resultatene bli sammenholdt med fiskehelsen- og ytelsen resten av livet.

Vi vil utvikle metoden slik at den kan brukes som et nytt verktøy for å hjelpe oppdrettere med å forvalte helsen til fisken. Forhåpentlig kan dette bidra til bedre praksis og forbedret livskvalitet for oppdrettsfisk i Norge og andre steder.