Gå rett til innhold
<
<
Fastlegen viktig for deprimerte arbeidstakere

Fastlegen viktig for deprimerte arbeidstakere

Aktuelt

Publisert: 10.02.2025
Oppdatert: 24.02.2025

Veronica Helle

Regelmessig kontakt og samtaleterapi med fastlegen øker sannsynligheten for at personer med depresjon blir i arbeid etter langvarig sykefravær. Dette viser ny doktorgrad.

Andreas R. Graven, Heidi Marie Meling, forsker i NORCE disputerer med avhandling om bærekraftig arbeidsdeltakelse for personer med depresjon., Heidi MM Kirkeng2 Foto Andreas R Graven, ,

Kilde:
Andreas R. Graven

Heidi Marie Meling, forsker i NORCE disputerer med avhandling om bærekraftig arbeidsdeltakelse for personer med depresjon.

Psykiske lidelser er en av de vanligste årsakene til sykefravær, og globalt er depresjon den nest største årsaken til uførhet. Depresjon øker risikoen for langvarige sykefravær og tidlig frafall fra arbeidslivet.

Arbeid kan være utfordrende for dem med depresjon, og arbeidsdeltakelse kan påvirkes av sosioøkonomisk posisjon, kjønn og type arbeid. Dette viser at det er behov for en helhetlig tilnærming til den enkeltes behov.

Mye forskning har sett på retur til arbeid for personer med vanlige psykiske lidelser som depresjon, men det er lite forskning på hva som skal til for at de blir værende i arbeid etter å ha vært langtidssykemeldt. Denne doktorgraden bidrar til slik kunnskap, som er avgjørende for å støtte videre deltakelse i arbeidslivet.

Fastlegen viktig

Forskeren fant fire ulike forløp i depresjonsomsorgen basert på fastlegebehandling, medisinering og behandling i spesialisthelsetjenesten de tre første månedene av sykefravær. Forløpet med regelmessig kontakt og samtaleterapi med fastlegen viste høyere sannsynlighet for bærekraftig retur til arbeid sammenlignet med andre forløp.

Støttende miljø

Funnene viser at fastleger, psykologer/psykiatere, representanter fra NAV og arbeidsgivere anså arbeidsdeltakelse som helsefremmende gitt tilrettelagte forhold. De vektla støttende psykososiale arbeidsmiljøer, samt intersektorielt samarbeid som viktig for å få bedre oversikt over en arbeidstakers situasjon.

I tillegg fant forskeren at høyere utdanning har sammenheng med økt sannsynlighet for bærekraftig retur til arbeid to år etter endt sykefravær. Dette gjaldt særlig for kvinner.

Heidi Marie Meling disputerer med avhandlingen «Sustainable work participation and return to work among long-term sick-listed people with depression in Norway.”

Prøveforelesning: Tid: 21.2.2025 - 10.15–11.15, Haukeland universitetssjukehus - Armauer Hansens hus, Auditorium AHH
Oppgitt emne: "Sustainable work participation and mental health in a welfare political perspective"

Disputas: 21.2.2025, kl. 12.15–15.30, Haukeland universitetssjukehus - Armauer Hansens hus, Auditorium AHH

Personalia
Heidi Marie Meling var stipendiat ved Allmennmedisinsk forskningsenhet, NORCE og tilknyttet fagområdet Helsevitenskap ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen (UiB). Hun har B.A. i sosiologi og i psykologi fra Universitet i Oslo og M.A. i helsefremmende arbeid og helsepsykologi fra UiB. Veiledere var Inger Haukenes, Sabine Ruths, Valborg Baste, og Norman Anderssen. Norges forskningsråd finansierte doktorgradsprosjektet.