Både fisk og fiskere får hjelp av sosiale og økologiske simuleringer
Hvor mye fisk er det i havet, og hvor vil bestandene være om 10 år? Med klimaendringer som påvirker havet, er det et stort behov for mer kunnskap om globale fiskebestander og fiskerinæringen.
Kilde:
Andreas R. Graven
Gode diskusjoner på det første møtet i SURIMI i Bergen 24.-25. september 2024.
SURIMI er et nytt Horisont Europa-prosjekt, utviklet for å gi denne viktige informasjonen ved å integrere det sosio-økologiske perspektivet i modellering og simuleringer.
Den 24. og 25. september samlet alle partnerne i dette NORCE-ledede prosjektet seg til det første fysiske møtet i Bergen.
– Vi har hatt gode samtaler og diskusjoner. Nå er vi klare for å dykke ned i modelleringen, sier prosjektleder og forsker Patrycja Antosz i NORCE.
Integerere modeller i EU DTO
I prosjektet vil forskerne integrere avanserte sosiale og økologiske simuleringsmodeller i European Digital Twin Ocean (EU DTO).
SURIMIs modeller vil gi et omfattende bilde av økologiske systemer og menneskelige aktiviteter, og dessuten hjelpe til med å forutsi størrelsen og bevegelsene til fiskebestandene.
– Dette vil legge til rette for bedre beslutninger, styrke forvaltningen av fiskerinæringen og, viktigst av alt, sikre et bærekraftige levebrød for de som er avhengige av havet, legger Antosz til.
Antosz leder NORCE sitt Center for Modeling Social Systems (CMSS) i Kristiansand. Dette senteret består av en gruppe forskere med unik ekspertise innen sosial simulering ved bruk av agentbasert modellering, spesielt "multi-agent kunstig intelligens modellering".
Gruppen har også ekspertise i andre typer av modelleringer og statistisk analyse.
Kilde:
Andreas R. Graven
Her her forskerne i SURIMI samlet til gruppebilde på samlingen i Bergen.
EUs fiskeripolitikk reformeres
Europakommisjonen er for tiden i ferd med å reformere den felles fiskeripolitikken (CFP), som bestemmer hvordan fiskerinæringen i Europa forvaltes.
Ved å tilby SURIMIs ekspertise innen modellering - hvor du kan tilpasse en kombinasjon av økologiske, økonomiske og politiske modeller etter dine informasjonsbehov på en plug-and-play-måte - er vårt mål å forbedre forvaltningen av fiskerier og fiskebestander.
Dette vil SURIMI gjøre, kort oppsummert:
- Estimere dynamikken i fiskebestandene.
- Forstå hvordan menneskelig aktivitet påvirker marine økosystemer.
- Representere fiskeriaktiviteter som påvirker fiskebestandene.
- Finne gunstige strategier for bærekraftig fiskeriforvaltning.
SURIMI er et EU-prosjekt ledet av NORCE, gjennomført sammen med Ecopath International Initiative Asociacion, European Marine Board, Aristoteles universitet i Thessaloniki, National Research Council i Italia, Konnecta Systems, ERINN Innovation og University of Oxford.