Gå rett til innhold
<
<
Digital flyt på legevakt

Digital flyt på legevakt

, Foto: Arngeir Berge, Forsidebilde, ,

Foto: Arngeir Berge

Legevaktene i Norge bruker mange verktøy for å registrere, triagere og dokumentere pasientinformasjon og behandling. De ulike systemene er ofte selvstendige og kommuniserer ikke, noe som sannsynligvis har ført til økt antall arbeidsoppgaver og en dårligere digital flyt.

Målet med denne undersøkelsen var å undersøke

  1. Hvilke systemer som brukes til å registrere, triagere og dokumentere pasientdata ved et utvalg legevakter,
  2. i hvilken grad ledelsen ved legevaktene trodde at bedre digital flyt kunne effektivisere legevakten
  3. om legevakter hadde fått klagesaker i forbindelse med dokumentasjonssvikt, og
  4. om bedre digital flyt kunne ha medført at klagesaken ble unngått.

Vi gjennomførte en elektronisk spørreundersøkelse på Lederkonferansen for legevaktledere 2019, blant deltakere fra 70 ulike legevakter i Norge. 56 legevakter (80%) svarte på undersøkelsen.

Undersøkelsen viste at det benyttes flere ulike systemer for å registrere, triagere og dokumentere pasientdata på norske legevakter. Vi fant nesten ingen forskjeller mellom store og små legevakter i type systemer og rutiner. Samtlige legevakter mente at bedre digital flyt kunne effektivisere hverdagen. Fire av ti legevakter hadde hatt klagesaker grunnet dokumentasjonssvikt, og to av tre legevakter med slike klagesaker mente de kunne vært unngått med bedre digital flyt.

Det er behov for videre undersøkelse av om digital flyt kan effektivisere dokumentasjonen og føre til mer tid til direkte pasientkontakt og medføre færre klagesaker. Det bør også undersøkes i hvilken grad de minste legevaktene har nytte av å innføre systemer som kommuniserer med hverandre.

Prosjektet ble gjennomført av Line Kamille Heimestøl og Liv Råde ved Larvik legevakt i samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin.

Prosjektfakta

Navn

Digital flyt på legevakt

Status

CONCLUDED

Periode

01.02.19 - 31.12.19

Forskningsområder

Forskningstemaer

Prosjektmedlemmer