– Har lært å formidle kompleks forskning på en enkel måte
Det sa NORCE-forsker Astrid Marie Skålvik etter strålende innsats i nasjonal finale i Forsker Grand Prix lørdag.
Kilde:
Stine Østby, Forskningsdagene
Astrid Marie Skålvik jobber med å lage dataprogram til måleinstrument under vann, slik at målerne kan overvåke sin egen helse.
NORCE hadde tre deltakere med i årets Forsker Grand Prix. Arnoud Jochemsen deltok i delfinalen i Kristiansand, og Astrid Marie Skålvik og Eirinn Hesvik Ljones deltok i delfinalen i Bergen.
Ljones fortalte om hvordan kontakt med barnets biologiske foreldre og familie kan påvirke barn med migrasjonsbakgrunn sin tilhørighet når de bor i fosterhjem. Jochemsen fortalte hvordan hyperspektrale kamera kan brukes for å inspisere stolper.
Skålvik snakket om hvordan sensorer i havet kan sjekke seg selv. Presentasjonen sikret henne andreplass i Bergen, og plass i den nasjonale finalen i Oslo.
– Gratulerer så mye til Astrid Marie, Eirinn og Arnoud. Det er stor stas at en av våre dyktige forskere går videre til den nasjonale finalen. Det er viktig for oss å nå ut med forskningen vår, og jeg er stolt over at vi har så gode formidlere hos oss, sier Camilla Stoltenberg, konsernsjef i NORCE.
I finalen konkurrerte Skålvik med 11 andre doktorgradsstipendiater fra Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand og Bodø. I løpet av fire minutter hver formidlet stipendiatene forskningen sin for publikum og tre dommere. Tre deltakere gikk deretter videre til en superfinale som ble vunnet av fødselslege og stipendiat Helene Peterson fra Akershus universitetssykehus og Universitetet i Oslo.
Skålvik er opptatt av å gjøre målerne i havet smartere, slik at de selv kan sjekke om de måler rett, sånn at vi kan stole på dem.
– Konsekvensene av en feilmåling kan være stor, påpeker Skålvik.
I fiskeoppdrett kan en feil i oksygenmåling gjøre at fiskene kveles og dør. I olje og gass kan en feilmåling gi tapte skatteinntekter, eller feilberegning av miljøutslipp. Og i klimamodeller kan en liten feilmåling gi en ubrukelig prognose.
Derfor er det viktig å kvalitetssjekke målingene. Problemet er at det tar for lang tid å reise ut i båt og sjekke målerne, og det tar for lang tid for eksperter å se over dataene manuelt. Løsningen er derfor smarte målere som måler selv og gir beskjed dersom noen bør reise ut for å sjekke.
– Dette var utrolig stas å være med på. Det var veldig kjekt å bli kjent med så mange engasjerte stipendiater som alle brenner for det de forsker på. Jeg ønsker å takke Forsker Grand Prix, som hvert år setter lys på viktigheten av pålitelig kunnskap i samfunnet vårt. Ved å delta lærte jeg å formidle kompleks forskning på en enkel måte, sier Skålvik.
I tillegg til å være forsker i NORCE, er Skålvik tilknyttet Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen og senter for forskningsdrevet innovasjon Smart Ocean.
Mari Sundli Tveit, administrerande direktør i Forskningsrådet, var en av dommerne i finalen.
– Du viste nytteverdien godt og nå skjønner jeg hvorfor vi må kunne stole på målingene, sier Tveit.
Kilde:
Katrine Jaklin, NORCE
Arnoud Jochemsen bruker hyperspektralt kamera for å avdekke råte i trestolper.
Kilde:
NORCE
Eirinn Hesvik Ljones fortalte om samspillet mellom barn med migrasjonsbakgrunn, fosterforeldre og biologiske foreldre.
Forskerne kommer
NORCE er en del av Framsenteret - et forskningssamarbeid for nordområdene. NORCE-forsker Torill Blix var i år en av deltagerne på senterets forskerturné "Forskerne kommer!". Torill snakket om genredigering og om vi kan genredigere ville dyr for å gjøre dem friske. Forskerne besøkte skoler og kulturhus i Alta, Storslett, Storfjord, Narvik og Bardufoss, og avsluttet turnéen i Tromsø.
Torill Blix deltok på Framsenterets forskerturné "Forskerne kommer!"
Forskningsformidling på mange arenaer
I tillegg til forskningstorgene i Bergen og Stavanger, har forskere fra NORCE vært med på Forskningsdagene UNG og reist på skolebesøk. I Stavanger var boreriggen Ullrigg på Ullandhaug en del av forskningsløypa til Universitetet i Stavanger, og det var også invitert til åpen dag ved NORCEs marine forskningsstasjon i Mekjarvik som fyller 30 år i år.
Kilde:
NORCE
Vi har hatt åpen dag hos NORCE Marine Forskningssenter i Mekjarvik. Her har vi blant annet 620 kvadratmeter laboratorier, inkludert en stor forsøkshall. Systemer for kontinuerlig henting av sjøvann fra 80 meters dyp i Byfjorden. Vi har også et klimarom med regulering av luft- og vanntemperatur, og lysregulering som skaper forhold temmelig nært naturen selv.
Kilde:
NORCE
I laboratoriene i Mekjarvik ser forskerne på om samspill mellom ulike sjødyr, som laks og blåskjell, og alger kan redusere miljøpåvirkningen fiskeoppdrett har på sjøen.
Kilde:
NORCE
På Ullandhaug utenfor Stavanger finner du NORCE sin borerigg, Ullrigg. Ullrigg er verdens mest avanserte testrigg og driver med fullskala testing av bore- og brønnutstyr med kunder fra inn- og utland. Vi har 8 brønner med dybde fra 200 til 2000 meter. Under Forskningsdagene fikk besøkende omvisning og et innblikk i hvordan en borerigg opereres i Nordsjøen.
Kilde:
NORCE
Omvisningen var en del av forskningsløypa, arrangert av kunnskapsaktører på Ullandhaug og en del av Forskningsdagene i Stavanger-regionen
Kilde:
NORCE
Skoleelever besøkte forskningstorget i Bergen.
Kilde:
NORCE
Istedenfor å kaste det vi ikke spiser av fisken, kan vi tilsette enzymer og lage proteinpulver og fiskeolje. Dette kan blant annet brukes som kosttilskudd for bedre ernæring. På denne måten kan vi bruke avfallet til å lage sunne nye produkter.
Kilde:
Åshild Finnestad
Forskere fra NORCE deltok på forskningstorget i Stavanger.
Kilde:
Åshild Finnestad
Ivrige barn hjelper forskeren å «produsere en mikroorganisme-ballong». Like viktig som å bruke lab-utstyr for å få luft i ballongen var det å få lov å tegne på ballongen. Barna fikk med seg den ballongen de hadde laget.